Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Elitidrotten är jämställd
Jag är rätt ordentligt engagerad i jämställdhetsfrågor där jag fokuserar på att göra något åt hedersförtrycket av både emotionella och rationella skäl.
Det pågår en omfattande debatt på temat att det är orättvist att tjejer tjänar sämre än killar när de spela i högsta serien. Den diskussionen är fånig.
Världen är nämligen totalt jämställd på det här området. Ca 60% av de intäkter som går att skapa för en klubb/liga/tävling går till spelarna. Lika för tjejer och killar.
Kommersiell idrott handlar om idrottens förmåga att skapa intäkter. Spelar jag som herre i division två får jag betala för att spela eftersom det inte genereras några intäkter. När jag och frugan spelar golf får vi bära 100% av kostnaden och så skall det självfallet vara. Förmodligen är det så att 99,9% av allt idrottande är något individen betalar för.
Svälta ihjäl
Merparten av de idrotter vi har i Sverige är inte kommersiella, det finns ingen som betalar för att någon annan skall ha lön för att utöva idrotten. Skulle jag försöka livnära mig på att måla tavlor skulle jag svälta ihjäl. Det är inte orättvist att duktiga konstnärer som skapar varumärken kan tjäna miljoner. Det är rättvist. Det är precis så det skall vara, jag skall få 0 och de duktiga skall få mycket.
Kommersiell idrott handlar om förmågan att få andra att betala, inte om förmågan att utföra något. Gör man en Nokia 3310 så kan man leva som en kung till någon annan gör en Iphone.
Idrotten är till +90% ideell, det är hela idén, den är inte ett yrke mer än för några promille av de som idrottar, däremot skall de idrottshen som skapar stora intäkter självfallet få del av dessa. Det är logiskt att Henrik Stensson kan tjäna 100 millar på sin golf och lika logiskt att jag får betala.
Jämställas med företagande
Samma gäller för relationen mellan de bästa damgolfarna och min fru.
Idrottare får nästan alltid ca 60% av det värde de genererar. Det är naturligt, lönerna för alla anställda i ett samhälle utgör ca 60% av nationalinkomsten i de flesta länder. Detta oavsett om det finns starka fackföreningar som i Sverige eller ej som i USA. Kommersiell idrott skall jämställas med varje form av företagande. Man måste få kunder som av fri vilja ger en pengar. Får man inga kunder får man ingen lön som företagare och samma gäller idrottare.
Det finns en ofantlig glädje i att idrotta men för nästan alla är det som att skriva poesi. Fler skriver poesi än det finns människor som läser poesi. Värdet på det skrivna blir då försumbart eller negativt.
Vi kan vara trygga i att idrotten på just det här området är jämställd. Alla får sina 60% av det värde som genereras.
Problem på riktigt
Låt oss nu fokusera på de jämställdhetsproblem vi har på riktigt. Hedersförtrycket som förhindrar tjejer att idrotta, machoeländet på läktarna och att RF sminkar en gris genom förslag om kvotering istället för att göra det attraktivt att sitta i en styrelse.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.