Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Spelomregleringen skadar idrotten
Den nödvändiga omregleringen av spel är på lång sikt något som kommer att skada svensk idrottsrörelse ordentligt. Det är den enkla slutsatsen av den tunga utredning om omreglering som ca 0,005% av befolkningen förstört sin helg med att läsa.
Håkan Hallstedts spelutredning är synnerligen gediget genomförd. Jag läser rätt många utredningar och den här är kvalitativ. Det innebär inte att jag delar alla slutsatser men jag är imponerad över kvaliteten.
Jag vill börja med att gratulera Gustaf Hoffstedt som företräder de utländska spelbolagen genom Branschföreningen för Onlinespel. Vet inte vilka priser som finns för årets lobbyist men han borde vara i final då BOS fått nästan allt de strävat efter. Förstärker mitt samtal med Björn Eriksson i söndags om att idrotten måste utveckla sin opinionsbildning.
Saker som bekymrar
Det är sex saker som bekymrar mig ur ett idrottsperspektiv.
1. Föreningslotter måste kunna bli digitala utan geografisk spärr till kommun. Vi kan inte införa lagar 2017 som har geografiska begränsningar för 40-talets Sverige. Här skadas idrotten. Några tillsynsskäl finns inte då allt loggas i digitala lotterier.
2. Idrotten/civilsamhället begränsas och blir långsiktiga förlorare. Hittills har de utländska bolaget tagit fysiska företeelser och digitaliserat dem. Under de kommande tio åren kommer vi att få helt nya digitala spelformer och en helt annan konkurrens på spelmarknaden där Idrotten då är utestängd till lotterier. Idrotten måste få rätt att utveckla sina produkter (så länge de primärt är turspel) och skydda nyutvecklade produkter immaterialrättsligt. Alternativet är att man konkurreras ut av licensinnehavarna
3. Den digitala bingon hamnar hos licensinnehavarna. Här tappar idrotten stora intäkter. Bingo är turspel och historiskt något som idrotten ägt.
4. Idrotten har ett ansvar för matchfixning. Därför bör idrotten ha möjlighet att förbjuda spel på fel objekt, exempelvis fotboll i lägre divisioner där risken är störst.
5. Licensinnehavare som har spel på hästar anordnade av Svensk Travsport och Svensk Galopp ”skall” ha avtal med dem. Det står ”kan ha” i utredningen. Travsporten måste ha ersättning för att leverera spelobjekt för att det skall finnas spelobjekt.
6. Straff för matchfixning måste stärkas så att de utreds och så att polisen kan få rätt till data från mobiler, telefonavlyssning med mera.
Ny spelmyndighet
En ny spelmyndighet skall dessutom bestyckas för att klara en mycket aktiv tillsyn, den utökning som utredningen föreslår räcker inte om vi skall hantera alla risker med kriminalitet, minskad kanalisation, utreda om nya spel skall godkännas och kontrollera att alla följer regelverket aktivt. Det senare är det viktigaste. Svenska myndighetens tillsyn av verksamhet är inget vi kan vara stolta över. Här krävs det rätt resurser och rätt verktyg från dag ett.
Jag är bekymrad över risken för att kanalisation (spel på icke licensierade bolag) sjunker över tid från de förväntade 90% som nu ses som mål. S.k. Merchantcode blockering av kortbetalningar kommer inte att ha någon effekt. Bolag utan licens kommer erbjuda anonyma pre paid-virtuella kort dit man via en banktransfer för pengar som man sedan spelar för via det virtuella kortet.
Vad som händer med sportspelen på Svenska Spel verkar vara en öppen fråga. Att Staten inte skall äga dem är solklart, men bör de inte överlåtas till Idrottsrörelsen (som gjort dem möjliga)?
Låna någon miljard
ATG får gå till banken och låna någon miljard för att ha kapital nog att snabbt investera i nya plattformar på hela spelområdet, med målet att ha spel på allt och vara Europas största spelbolag om 10 år. Det är en lönsam investering med låg risk. Vore jag svensk travsport skulle jag lägga ägandet på ”armlängds avstånd” (ett mellanliggande holdingbolag typ med neutral styrelse, för att kunna ha neutrala avtal med andra bolag) men behålla dem för att antingen sälja för högre belopp senare eller leva på goda utdelningar.
Men om utredningens förslag genomförs så skadas svensk idrott. Det är möjligt att det inte finns något alternativ till detta för alternativen är inte heller bra, men det är den trista sammanfattningen.
Om nu inte Staten kan kompensera idrotten för detta så får vi neddragningar på bred front inom 4-6 år, med alla skadeverkningen det för med sig.
Det hoppas jag våra politiker förstår.
Mest lästa just nu
Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om 25 miljoner på fem dagar!
Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar.
N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar