Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Spelomregleringen skadar idrotten
Den nödvändiga omregleringen av spel är på lång sikt något som kommer att skada svensk idrottsrörelse ordentligt. Det är den enkla slutsatsen av den tunga utredning om omreglering som ca 0,005% av befolkningen förstört sin helg med att läsa.
Håkan Hallstedts spelutredning är synnerligen gediget genomförd. Jag läser rätt många utredningar och den här är kvalitativ. Det innebär inte att jag delar alla slutsatser men jag är imponerad över kvaliteten.
Jag vill börja med att gratulera Gustaf Hoffstedt som företräder de utländska spelbolagen genom Branschföreningen för Onlinespel. Vet inte vilka priser som finns för årets lobbyist men han borde vara i final då BOS fått nästan allt de strävat efter. Förstärker mitt samtal med Björn Eriksson i söndags om att idrotten måste utveckla sin opinionsbildning.
Saker som bekymrar
Det är sex saker som bekymrar mig ur ett idrottsperspektiv.
1. Föreningslotter måste kunna bli digitala utan geografisk spärr till kommun. Vi kan inte införa lagar 2017 som har geografiska begränsningar för 40-talets Sverige. Här skadas idrotten. Några tillsynsskäl finns inte då allt loggas i digitala lotterier.
2. Idrotten/civilsamhället begränsas och blir långsiktiga förlorare. Hittills har de utländska bolaget tagit fysiska företeelser och digitaliserat dem. Under de kommande tio åren kommer vi att få helt nya digitala spelformer och en helt annan konkurrens på spelmarknaden där Idrotten då är utestängd till lotterier. Idrotten måste få rätt att utveckla sina produkter (så länge de primärt är turspel) och skydda nyutvecklade produkter immaterialrättsligt. Alternativet är att man konkurreras ut av licensinnehavarna
3. Den digitala bingon hamnar hos licensinnehavarna. Här tappar idrotten stora intäkter. Bingo är turspel och historiskt något som idrotten ägt.
4. Idrotten har ett ansvar för matchfixning. Därför bör idrotten ha möjlighet att förbjuda spel på fel objekt, exempelvis fotboll i lägre divisioner där risken är störst.
5. Licensinnehavare som har spel på hästar anordnade av Svensk Travsport och Svensk Galopp ”skall” ha avtal med dem. Det står ”kan ha” i utredningen. Travsporten måste ha ersättning för att leverera spelobjekt för att det skall finnas spelobjekt.
6. Straff för matchfixning måste stärkas så att de utreds och så att polisen kan få rätt till data från mobiler, telefonavlyssning med mera.
Ny spelmyndighet
En ny spelmyndighet skall dessutom bestyckas för att klara en mycket aktiv tillsyn, den utökning som utredningen föreslår räcker inte om vi skall hantera alla risker med kriminalitet, minskad kanalisation, utreda om nya spel skall godkännas och kontrollera att alla följer regelverket aktivt. Det senare är det viktigaste. Svenska myndighetens tillsyn av verksamhet är inget vi kan vara stolta över. Här krävs det rätt resurser och rätt verktyg från dag ett.
Jag är bekymrad över risken för att kanalisation (spel på icke licensierade bolag) sjunker över tid från de förväntade 90% som nu ses som mål. S.k. Merchantcode blockering av kortbetalningar kommer inte att ha någon effekt. Bolag utan licens kommer erbjuda anonyma pre paid-virtuella kort dit man via en banktransfer för pengar som man sedan spelar för via det virtuella kortet.
Vad som händer med sportspelen på Svenska Spel verkar vara en öppen fråga. Att Staten inte skall äga dem är solklart, men bör de inte överlåtas till Idrottsrörelsen (som gjort dem möjliga)?
Låna någon miljard
ATG får gå till banken och låna någon miljard för att ha kapital nog att snabbt investera i nya plattformar på hela spelområdet, med målet att ha spel på allt och vara Europas största spelbolag om 10 år. Det är en lönsam investering med låg risk. Vore jag svensk travsport skulle jag lägga ägandet på ”armlängds avstånd” (ett mellanliggande holdingbolag typ med neutral styrelse, för att kunna ha neutrala avtal med andra bolag) men behålla dem för att antingen sälja för högre belopp senare eller leva på goda utdelningar.
Men om utredningens förslag genomförs så skadas svensk idrott. Det är möjligt att det inte finns något alternativ till detta för alternativen är inte heller bra, men det är den trista sammanfattningen.
Om nu inte Staten kan kompensera idrotten för detta så får vi neddragningar på bred front inom 4-6 år, med alla skadeverkningen det för med sig.
Det hoppas jag våra politiker förstår.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar