Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
AIK:s bästa bokslut
Jag har läst och studerat, gjort beräkningar och analyserat varje kvartalsbokslut inom idrotten i över fem år. Det är fantastiskt roligt att läsa AIK Fotboll AB:s för Q1 för 2017. Jag gör följande enkla analys.
Försäljningen av Alexander Isak ger AIK trygghet lång tid framöver. Nästa gång man får den här typen av pengar kan vara om tre år eller 15 år så man bör hushålla strikt med den förstärkning det innebär. Det är dock att se som extraordinära intäkter och inget som vare sig sportsligt ansvariga eller vd skall få cred för. Här har de gjort vad de har betalt för och talanger på den här nivån är så sällsynta att slumpen är en huvudorsak.
Detta om affären Isak.
Det jag ser i rapporten, jämfört med för tre år sedan, är att den storstädning som vd anställdes för nu verkar vara genomförd och byggandet framåt kan påbörjas på en solid grund. Lägre kostnader på flera områden indikerar att man har gått igenom hela avtalsportföljen. Nike-avtalet är också en stor framgång. Även exklusive spelarförsäljningar är det här förmodligen det bästa Q1 jag sett. De negativa förändringar som finns går att förklara tydligt men underliggande siffror är en god nyhet för aktieägare.
Nästan allas våta dröm
Balansräkningen är en våt dröm för alla allsvenska lag utom MFF.
Här bör nämnas att AIK som noterat bolag har bästa redovisningen av alla allsvenska klubbar. Ett måste om man skall fylla de krav som finns i noteringsavtalet, dvs det finns fler jämförbara siffror att studera och därmed bättre analyser.
Min syn är att AIK fotboll AB bör ha som mål att omsätta 200 MSEK, ha 15 procent av omsättning som eget kapital och en vinst på +5 procent. Dit är det en bra bit kvar på helår, men eget kapital är med råge uppnått. Finns till och med utrymme att köpa in spelare. AIK befäster sin position som näst störst i svensk fotboll. Sverige behöver fyra lag med ca 200 MSEK i omsättning om vi skall dubbla Europaintäkterna för varje kommande säsong.
Ett enat AIK
Avdelningen ”Väsentliga händelser efter periodens utgång” har angående ledning/organisation av AIK fått texten ” Ett AIK Fotboll - AIK har inlett ett arbete mot ett mer sammanhållet AIK Fotboll.”
Det skall då jämföras med hur media annonserade ut att ”styrelsen sparkar vd” för en dryg månad sedan med då AIK kommunicerade med texten: ”Klubbdirektören kommer att ha en sammanhållande och samordnande roll inom AIK Fotboll och kan liknas vid en koncernchefsroll. Klubbdirektören kommer att rekryteras utifrån och alltså inte rekryteras från varken bolaget eller föreningen.”
Som jag tidigare kommunicerat har jag svårt att se att ”ett mer sammanhållet AIK fotboll” är en väg framåt för ett modernt elitlag i högsta serien. Det är en väg i motsatt riktning jämfört med hur övrig elitidrott agerar. Formuleringen i Q1-rapporten är helt enkelt inte tillfyllest utifrån den mediecirkus som skapades för en månad sedan.
Saker som gnager i Gnaget
Här är det två saker som gnager:
- Gör man det bästa kvartalet i bolagets historia är den naturliga åtgärden sällan att omorganisera.
- Ett börsnoterat bolag har alltid alternativet att byta ledning/omorganisera eller att inte byta ledning/omorganisera. Nu är signalen till läsarna att styrelsen är oense om hur och när, men även om en eventuell omorganisation skall göras.
Det är ett underbetyg till ordförande. Det är ingen hemlighet att det finns flera grupperingar inom AIK som slåss om inflytande och den här formuleringen i Q1-rapporten ger mig anledning att anta att det pågår saker i bakgrunden som man då inte väljer att kommunicera till medlemmar och aktieägare.
Det är ingen bra början på ”Ett AIK”.
Dan Persson
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar