Konståkningen satsar på show och elitserie

Konståkning är en av våra mest populära idrotter och nu ska sporten exponeras kraftfullt. I vinter blir det premiär för en elitserie och våren 2010 väntar stora shower i Globen eller Scandinavium.

Inom Svenska konståkningsförbundet sliper man skridskorna. Stärkta av tittarsiffror från ”Stjärnor på is” i TV4 och alla internationella mästerskap laddas inför kommande vinter. Då ska många svenskar få sitt lystmäte tillgodosett.

Konståkning är Sveriges tredje mest populära idrott bland kvinnor, efter ishockey och friidrott - och Sveriges åttonde mest populära totalt, visar en undersökning. Tittarsiffrorna i tv är imponerande och de intresserade finns i alla led.

- Nu har vi fakta att sporten tilltalar oerhört många människor och de vill se mer, fastslår Per Adler, generalsekreterare på Konståkningsförbundet.

Han tog steget från Svenska Golfförbundet, där han vara affärsområdeschef och bland annat hade ansvaret för Scandinavian Masters. Efter fem månader har han hunnit bli varm i kläderna i sin nya roll.
- Jag trodde att intresset var enormt stort men ville få det bekräftat. Därför gjorde vi undersökningen.

1,8 miljoner människor svarade att de är intresserade av konståkning, enligt Sponsor Insight. Av dessa är 84 procent kvinnor. Bland de tillfrågade följer 73 procent konståkning via TV, radio och dagspress och det är en respektingivande hög siffra jämfört med andra idrotter.

- Populariteten kanske överraskar vissa, men själv har jag haft känslan att sporten är mycket större än vad många tror. Nu vet vi det och måste ta tillvara intresset.

Per Adler avslöjar att det finns stora planer för att möta efterfrågan: ”Vi vill skapa ett årligt stort evenemang. Vi ska fylla både Globen och Scandinavium, ja, kanske även Malmö Arena”. Det finns redan ett koncept till en show med världens främsta åkare och diskussioner pågår med såväl Stockholms Stad och Göteborgs stad.

- Det här vill folk ha. Vi kan inte bara ansöka om att få anordna VM och EM, för de tävlingarna kan vi enbart få vart sjätte eller sjunde år med tanke på konkurrensen.

- Vi ser det som möjligt att göra dubbla shower nån gång på senvintern 2010, men givetvis blir finansieringen avgörande. Konståkning är ännu enormt undervärderad kommersiellt, men jag tror att många företag nu kommer att vakna, förklarar Per Adler.

Han har fått idén från ridsportens stora generalmönstringar och har presenterat idén för flera tilltänkta samarbetspartners: ”Jag möts av enbart entusiasm och många säger att de saknar just stora event med konståkning”. Undersökningen ger honom stöd: ”Vår målgrupp har ett stort kulturellt intresse och det visar att konståkning inte bara är en prestationsinriktad idrott, utan även en konstform”.

Men förbundet kan presentera mer än is-shower. Kommande vinter blir det premiär för en elitserie.
- Med min bakgrund från golfen ser jag en liknelse med Telia Tour. En individuell tävling där våra 100-150 främsta samlas vid 15-20 olika tillfällen och gör upp om de främsta platserna. Det är precis vad vi behöver för att entusiasmera våra nuvarande aktiva och nya åkare.

I vintras skedde det historiska att den första isdanstävlingen genomfördes på tio år i Sverige. Därmed verkar trenden tydlig på flera fronter. Med en före detta golfgeneral vars mamma tog SM-medalj i konståkning, växer sporten snabbt.

Thomas Ejderhov

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.