Miljoner till internationella mästerskap

Regeringen lovar miljonstöd när idrotten vill söka internationella arrangemang. Berömmet i Fredrik Reinfeldts regeringsdeklaration om idrottens betydelse har blivit en proposition. Regeringen vill anslå 10 miljoner kronor för att främja internationella evenemang i Sverige.

Bidraget bör finansieras och hämtas via ett förhöjt anslag ”Stöd till idrotten” från och med 2010 och Riksidrottsförbundet ska få uppgiften att hantera pengarna.

Det är i propositionen Statens stöd till idrotten (prop. 2008/09:126) som regeringen bedömer att det är viktigt att främja internationella idrottsevenemang i Sverige, särskilt sådana evenemang som bidrar till att idrottsliga och andra positiva värden uppstår:

”Behovet av stöd till arrangörer för att fler internationella evenemang inom skilda områden ska förläggas i Sverige har uppmärksammats i olika sammanhang. Den internationella konkurrensen om att få internationella evenemang till Sverige är särskilt stor inom idrottsområdet”, skriver Kulturdepartementet.

Elitidrottare viktiga ambassadörer

”Arbetet med att skapa förbättrade förutsättning för idrotten bör prioriteras och de erfarenheterna kan även vara till nytta inom andra områden. Genomförandet av stora internationella idrottsevenemang skapar såväl idrottsliga värden som positiva samhällseffekter och genererar även intäkter till besöksnäringen och till staten. Sverige har goda förutsättningar att genomföra stora internationella idrottsevenemang. Svenska idrottsorganisationer har också ett gott rykte om att vara duktiga arrangörer”.

Där framhålls hur en utbyggd infrastruktur i form av bra idrottsanläggningar, bra service, hög säkerhet och många språkkunniga invånare gör Sverige till ett attraktivt land för arrangörer av olika evenemang.

”Våra elitidrottare är viktiga ambassadörer för landet och genom samarbete med svenska företag kan Sverige få positiv uppmärksamhet i samband med stora idrottsevenemang”, betonas.

Inrätta ett nytt kansli

En nationell kompetens för stora internationella idrottsevenemang ska byggas upp. I klartext innebär det att ett kansli, med några anställda, ska inrättas och blir en första del av satsningen. Regeringen ser ett framtida nationellt kompetenscentrum där kunskap samlas om metoder och tillvägagångssätt för att få internationella idrottsevenemang till Sverige. Avsikten är att centret ska bistå idrottens organisationer främst inför och under en kandidatur för att få ett internationellt evenemang till Sverige.

Det kan handla om att bedöma aktuella förutsättningar för en ansökan, finna lämpliga samarbetspartners bland kommuner, näringsliv och organisationer samt ta del av erfarenheter från tidigare arrangörer. Andra åtgärder kan vara att forma en marknadsföringsstrategi, engagera företrädare för idrotten internationellt/nationellt, företrädare för näringslivet samt offentliga företrädare inom kommuner, myndigheter och regering.

Regeringen betonar att idrottsrörelsen själv bör utforma den struktur som på bästa sätt kan bistå idrottsorganisationerna.

Evenemang som kan bli aktuella

Ribban är högt placerade, men regeringen ser ändå många tänkvärda arrangemang. Förslaget presenterar olika kategorier som kan få stöd:

Internationella elittävlingar på seniornivå som VM, EM och World Cup.

Internationella elittävlingar på ungdoms-, junior- och veterannivå samt vissa breddarrangemang där det föreligger en internationell konkurrens om evenemanget i fråga.

Årligen återkommande internationella tävlingar av större omfattning (t ex Vasaloppet) dock endast några få år under etablerings- och utvecklingsfasen.

Därutöver ska det finnas möjlighet till stöd och rådgivning inför internationella kongresser, styrelsemöten, råd m.fl. med idrottsanknytning.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.