Osäkert om Uppsala kan behålla SM-finalen

Då var glädjen stor hos Svenska Bandyförbundet och Uppsala kommun. Parterna presenterade en överenskommelse om att SM-final skulle stanna på Studenternas IP. Desto större var besvikelsen i Göteborg som ville ta över. Men nu rapporteras om miljonförluster i Uppsala.

Svenska Bandyförbundet och Uppsala kommun förlängde samarbetet till och med 2012.

- Vi ser fram emot att tillsammans med Uppsala vårda och utveckla SM-finalen, sa Håkan Ramsin, ordförande i Svenska Bandyförbundet, och kommunalrådet i Uppsala, Gunnar Hedberg, instämde:

- Vi är mycket glada och stolta över att få det fortsatta förtroendet att utveckla finalerna i Uppsala. Vår stad är en sann bandymetropol och vi kan genom vårt läge erbjuda bästa tillgången till finalen för alla supportrar. Tillsammans med bandyförbundet och föreningarna vet vi att vi kan göra vår bandyfest ännu större och bättre.

I dag låter det annorlunda. Samme Gunnar Hedberg medger förluster på dryga tre miljoner kronor och säger:

- Det är verkligen inte bra. Ambitionen är ju att det här arrangemanget ska gå ihop ekonomiskt. Det behöver inte vara ett stort plus, men det ska inte vara minus heller, säger kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg (M) till Sveriges Radio Uppland.

I Göteborg var besvikelsen stor när förbundet presenterade överenskommelsen med Uppsala. Got Event och Gais hade kämpat för att SM-finalen skulle flyttas till Hedens nya bana. Men det hjälpte inte med intensiva uppvaktningar.

Nu är ovissheten stor. Frågan är om Uppsala kan behålla arrangemanget. De tre senaste årens SM-finaler har gett stora underskott. Senast så mycket som 3,5 miljoner kronor.

- När vi får de definitiva siffrorna får vi analysera om det är värt det. Jag tror ju att Uppsalaborna skulle bli förfärligt missnöjda om vi sade att vi inte har råd med det här utan sade att vi får låta Göteborg eller Västerås ta det i stället, säger Gunnar Hedberg till Radio Uppland.

Traditionen är stark i Uppsala eftersom SM-finalen har spelats där sedan 1991. Gunnar Hedbergs teori till bakslaget är att finanskrisen slog till just när förberedelserna inleddes inför årets final.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.