Sveriges största sponsorevenemang
Läs även
Swedish Touring Car Championship-finalerna på Mantorp måste vara Sveriges största sponsorevent. Från arrangörshåll hävdas att egentligen alla som närvarar är speciellt inbjudna. Dvs, de har fått en egen invit från något företag som på ett eller annat sätt är knutet till evenemanget.
Läktare enligt Solvalla
Det är hundratals sponsorföretag och några till. Det är VIP-träffar med mat och föredrag i merparten av 40-50 tält av varierande storlek, varav huvudsponsorn Postens tvåvåningsbygge är störst, eller i Mantorps Parks eget, nya tvåvåningshus med inglasad läktare typ Solvalla och VIP-loger som har eget garage (!).
Och det är karlar överallt. Går det en kvinna på tio män så får ni åtminstone en vink om könsfördelningen. Det är män som kör, som synar fordon, som diskuterar hästkrafter, som trivs.
Racen får alla besökare att rikta uppmärksamheten åt samma håll, annars pågår umgänget och samtalen ständigt och endast avbrutet av en vandring bland alla tält och depåer med alla dess bilar och motorcyklar, ett område som totalt täcker ett par fotbollsplaner.
150 förare x 10 sponsorer
STCC är en industri som bara växer. Lågkonjunkturen har inte alls slagit så hårt mot motorsporten som många befarade. Här är det stora pengar i omlopp.
Till dessa finaler i sex klasser var drygt 150 bilar och motorcyklar med förare kvalificerade, enskilt eller tillsammans i stall. Men säg att varje förare har närmare tio sponsorer. Då framstår storleken bättre.
De stora stallen med maximala resurser blandas med de mindre stallen med begränsade möjligheter.
Wallenberg mot Bernadotte
Två konkurrenter i Carrera Cup är Peter ”Poker” Wallenberg och Carl Philip Bernadotte som kör varsin Porsche.
Carl Philip är nykomlingen som har lärt sig successivt, men just i finalracet råkade han trycka till en konkurrent och förstörde kylaren på sin egen bil.
Peter ”Poker” Wallenberg har större rutin och älskar tillvaron runt racing.
- Jag blev kidnappad av sambon och fick ta en tävlingslicens här på Mantorp en vardag för drygt tio år sedan. Hon visste hur intresserad jag är, men hon hade nog inte tänkt sig att jag sex månader senare skulle starta ett eget team, berättar han.
Racing är mycket mera än ett fritidsintresse för honom. Han har sitt PWR Racing, ett eget serviceteam med en depå som består av två stora långtradare, servicedel och en servering.
- Det är omfattande i alla avseenden. Man behöver sponsorer och då ska man kunna bjuda in dem på besök, därav vår restaurang, påpekar han.
Även "Poker” söker sponsorer
Men, du jagar väl inte sponsorer?
- Jo, för tusan. Bilen kostar 1,4 miljoner, driften drygt 2 miljoner. Sedan är det lite andra utgifter också, småskrattar han.
Hur mycket pengar han än är god för vill han ha samarbetspartners och att döma av antalet loggor på bilen har han framgång bland affärskollegor. Till sin hjälp med just marknadsföring och PR har han förra tennisproffset Hans Simonsson som ibland också kör själv.
- Sponsorer är nödvändiga även för mig. Sedan tror jag att min racing är mycket dyrare än för andra. De har mera tid att ägna sig åt verksamheten, påpekar "Poker".
- Mitt största problem är tiden. Nu har jag goda medarbetare som ser till att jag kan komma i sista stund till banorna.
”Poker” Wallenberg älskar att tävla med bilar och har ljudet från en racerbil i sin mobiltelefon. Vardagarna är fyllda med möten och avtal inom Investor-sfären. Det är inte ovanligt att affärskollegor vill prata racing.
- De flesta vet hur passionerad jag är.
- Men faktum är att jag undrar om jag skulle klara den dagliga tillvaron utan det här. Racing är för mig ett otroligt bra sätt att fokusera på annat. Jag kan inte tänka mig något bättre sätt att koppla av, berättar Peter Wallenberg.
Mattias värstingbil
Mera från Mantorp Park:
Tony Richardssons avsked från motorsporten kom i skymundan. Nu har han gjort sitt. Efter 20 år inom speedway, som särklassig världsmästare och en avslutning med fyrhjuligt i Porsche Carrera Cup, väntar en ny karriär.
Tony, i dag 39 år, blir Swedish Matchs representant i öst-Europa. Där är han välkänd, en smart värvning av företaget.
Mattias Ekström följde tävlingarna och i synnerhet finalen i STCC med systerbilar till hans DTM-serie i Tyskland. Noterbart är att STCC-bilarna har motorer på cirka 300 hk medan 470 hk via V8:or gäller i den konkurrens där han tillhör de allra främsta.
- Fasen vilka race. I dag skulle jag ha velat vara med, ropade Mattias medan han intensivt följde varje händelse i finalen.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.
Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
En trend har gällt under många år i svensk idrott. Sektioner har brutit sig loss ur alliansföreningen och bildat egen klubb.
Mu sker det motsatta i Uppsala. Moderföreningen Sius bygger gemenskap och binder samman sporter som innebandy och bandy till bordtennis och loppisverksamhet. Alla hamnar under samma flagg igen via ett initiativ frånSirius Fotboll och webbyrån Wasabi Web.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Fria Europa (inte verifierad)
ons, 2009-09-30 09:16
1. Pengarna
Sveriges största sponsorevent som rubbe förpliktigar. Hur mycket deg handlar det om egentligen och vilka ligger tvåa, trea och fyra?