Därför får OS-drömmen nytt liv

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth är beredd att pröva en ansökan om ett vinter-OS i Åre och Östersund år 2022. I så fall kanske fjärde gången gillt. Orden från regeringsdeklarationen 2006 har plötsligt blivit aktuella igen.

Den svenska OS-drömmen har fått nytt liv, enligt Riksdag och Departement. 

Vill syna förutsättningarna

Tankar och även förslag kommer och går runt ett svenskt OS. Nu plötsligt har tydligen förslaget bärighet. I synnerhet när idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth ser skäl till att syna förutsättningarna.

Hennes första motkrav till en eventuell uppbackning från regeringen är att en samlad idrottsrörelse står bakom en ansökan och att det finns en bred förankring hos det svenska folket.

Därmed återstår det en del.

Hon kommer ihåg 2006

Ett uttalat stöd och inte ett avvisande förvånar eftersom riksdagsmannen Per Åsling (C) motionerade för en månad sedan om nya OS-försök, men då möttes av en kompakt tystnad. Han ansåg att det fanns så goda skäl att Sverige måste visa sitt intresse som OS-arrangör. Åsling avsåg traditionen inom vintersport och samhällseffekter som folkhälsa och ekonomi.

Nu svarade Lena Adelsohn Liljeroth när, Gunnar Sandberg (S), påminde om vad som utlovades i regeringsdeklarationen från 2006. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa då att en målsättning skulle vara att arrangera större idrottsevenemang i Sverige. Att idrottsministerna hakar på de orden fyra år senare väcker onekligen en viss förvåning.

- Det var ett litet oväntat svar för mig, kommenterar nu Gunnar Sandberg, själv bördig från Jämtland, i Riksdag och Departement.

RF-ordföranden avvaktar

Han är övertygad om att tiden är mogen för ett nytt OS-försök. Sandberg har dock inte banat väg för frågan i sin partigrupp eller med Riksidrottsförbundet.

- Vår inställning beror helt på hur stor enighet vi lyckas uppnå och vilka visioner och strategier som staten har, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber i en kommentar.

Tre gånger tidigare har ansträngningarna varit omfattande i Jämtland, men utan någon helst lycka hos IOK.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Olof S (inte verifierad)

tors, 2010-12-02 11:36

1. Vad säger SOK?

Vore spännande att SOK (Gunilla Lindberg exempelvis) som har all erfarenhet kring OS-ansökningar, förebedelser och genomförande av Olympiska spel getts möjlighet att uttala sig om detta.

Robert (inte verifierad)

tors, 2010-12-02 12:08

2. Var finns logiken och trovärdigheten?

Jag tycker det vore en dröm som går i uppfyllelse om Sverige kunde arrangera ett OS. Jag ser dock inte logiken när regeringen satsar 50 miljoner extra till visitSweden för att marknadsföra Sverige inför idrottsevenemang och 500 miljoner till det odefinierade och relativt kravlösa Idrottslyftet, men är inte beredd att satsa de pengar som krävs för den svenska OS-truppens förberedelser och deltagande vid Olympiska spel! Dessa uppgår till ca 40 msek per år. Det är väl det främsta sättet att marknadsföra svensk olympisk idrott och samtidigt verka någorlunda trovärdig när man uttalar sig om att Sverige ska söka OS. Sluta med populistiska utspel, det blir bara genant och gjuter falska förhoppningar i redan OS-stukade och magsjuka Jämtar.

Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg  Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0  till 12,0 procent.

Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.