Kompisar bygger badmintons Gothia Cup

Två kompisar. Samma passion och samma revanschlusta att sätta svensk badminton på kartan igen. Därför satsar Rune Sörman, 75, och Bruno Wackfelt, 55, på att etablera en ungdomsturnering med 80 000 kronor i potten – och med Gothia Cup som förebild.

I början av 90-talet var det svenska badmintonlandslaget rankat etta i Europa och femma i världen. Nu platsar inte längre det svenska laget bland de 20 bästa i världen.

Lidit i det tysta

Många har lidit i det tysta. De gamla kompisarna Rune Sörman och Bruno Wackfelt är två av dem. Rune med ett gediget idrottsförflutet med spel i IFK Norrköpings B-lag, och aktiv elitspelare i Norrköping Badmintonklubb på 60-talet.

- Jag var bra på träning, men hade dåliga tävlingsnerver och fick gummiarm på tävling. Men framför allt var, och är, badminton roligt. Du kan spela långt upp i åren, mellan generationsgränserna och leka boll, säger Rune Sörman.

Han har vikt en stor del av sitt liv åt försäkrings- och finansbranschen och driver eget framgångsrikt företag i Täby strax norr om Stockholm, Sörman Konsulter AB.

Satsade 100 000 kronor

Bruno Wackfelt är tvåfaldig Europamästare för juniorer 1975 och Nordisk Mästare 1974-75, och driver i dag en lika framgångsrik Peugeot-återförsäljare, Peugeot-Center, på tre ställen i Göteborg.

Tillsammans har vännerna satsat 100 000 kronor för att skapa Sveriges genom tidernas penningmässigt största ungdomsturnering, tillika en av de största i världen: International Top Ranking Under 22.

De har bjudit in tolv av världens bästa ungdomsspelare till Täby Racketcenter 12-13 mars, plus ett par ytterst lovande Täby-spelare – varav en av dem gör debut i A-landslaget i Lag-EM i Holland 14-19 februari: Karolina Kotte, 22.

Varför egna pengar och varför en ungdomsturnering?

- Jag har nu uppnått mogen ålder. Ett bra sätt att använda pengar är att medverka till utvecklingen av badminton i Sverige. Och vad kan vara bättre än att satsa på ungdomarna, de är framtiden, säger Rune Sörman och fortsätter:

Var ska jag annars göra med pengarna?

- Vad ska jag annars göra med pengarna, förresten, köpa en helikopter?

Bruno Wackfelt fyller i:
- Jag blev värvad av Täby IS under 70-talet, och vann mitt första SM-tecken där 1975, innan jag flyttade tillbaka till Göteborg. Min ambition var att bli nummer ett i världen. En skada gjorde att jag avslutade min karriär 1977, och jag har sedan dess följt badminton från sidan.

- Trots att badminton blev en OS-sport i Barcelona 1992 har den inte lyckats hamna på kartan ordentligt. Vi är många som tycker att det är synd, och när Rune kom med idén att dra igång en ungdomstävling, svarade jag ”Ja”.
Gothia Cup förebilden

Locka spelare från hela världen

Bruno Wackfelt tog fram ett förslag hur de skulle ta gå vidare för att förverkliga ungdomsturneringen.

- Min styrka är att bygga varumärke och få ett lag, eller en organisation, att ”springa åt rätt håll”. Ambitionen är att bygga varumärket badminton utifrån den här turneringen, och få den att växa från år till år.

- Gothia Cup i fotboll är förebilden. Även om vi inte blir lika stora, så ska vi i alla fall med hjälp av prispengarna locka de bästa ungdomarna från hela världen till Sverige för en stor ungdomsturnering varje år. Planen är att den ska växla mellan Stockholm och Göteborg. 

Passar in i förbundets satsning

Thomas Angarth, t f förbundschef i Svenska Badmintonförbundet, som agerar under nya namnet Badminton Sweden, lovordar förstås initiativet och ser dessutom att det passar bra in i svensk badmintons comeback:

- Vi har sedan knappt ett år omorganiserat elitverksamheten. Det är Badminton Swedens långsiktiga ambition att snart vara tillbaka i världseliten och konkurrera om medaljer på EM, VM och OS.

Nyligen har en person anställts för att arbeta med talangutveckling av juniorer och ute bland Svenska Badmintonförbundets föreningar.

Kan lyfta svensk badminton

- Bruno Wackfelts och Rune Sörmans satsning på den här typen av ungdomstävling passar därför in ypperligt i strategin för vår satsning på ungdomar, säger Thomas Angarth och avslutar:

- Vi vill öka satsningen med internationellt motstånd på både träning och tävling, så förhoppningsvis kan detta hjälpa till att lyfta svensk badminton. Denna tävling ligger också perfekt i tid för några av de bästa svenska spelarna som försöker kvalificera sig till vårt egna Europamästerskap i Karlskrona, den 16-21 april.

Fotnot: Badminton Sweden består i dag av 236 föreningar och cirka 3 000 licensierade spelare. Ytterligare cirka en kvarts miljon människor beräknas utöva badminton som motionsform minst en gång i månaden.


lasse björck (inte verifierad)

sön, 2012-03-18 20:46

1. bra, badmintonsporten vinner på utvecklas !

alldeles utmärkt, badmintonsporten behöver utvecklas, såväl elit, ungdoms- som breddidtottsligt ! speciellt viktigt därför att just badmintonsporten förmedlar ett stort samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv - något som framgår med all önskvärd tydlighet inom min studie just vad gäller idrpttens samhällsvärde !
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.