Kompisar bygger badmintons Gothia Cup

Två kompisar. Samma passion och samma revanschlusta att sätta svensk badminton på kartan igen. Därför satsar Rune Sörman, 75, och Bruno Wackfelt, 55, på att etablera en ungdomsturnering med 80 000 kronor i potten – och med Gothia Cup som förebild.

I början av 90-talet var det svenska badmintonlandslaget rankat etta i Europa och femma i världen. Nu platsar inte längre det svenska laget bland de 20 bästa i världen.

Lidit i det tysta

Många har lidit i det tysta. De gamla kompisarna Rune Sörman och Bruno Wackfelt är två av dem. Rune med ett gediget idrottsförflutet med spel i IFK Norrköpings B-lag, och aktiv elitspelare i Norrköping Badmintonklubb på 60-talet.

- Jag var bra på träning, men hade dåliga tävlingsnerver och fick gummiarm på tävling. Men framför allt var, och är, badminton roligt. Du kan spela långt upp i åren, mellan generationsgränserna och leka boll, säger Rune Sörman.

Han har vikt en stor del av sitt liv åt försäkrings- och finansbranschen och driver eget framgångsrikt företag i Täby strax norr om Stockholm, Sörman Konsulter AB.

Satsade 100 000 kronor

Bruno Wackfelt är tvåfaldig Europamästare för juniorer 1975 och Nordisk Mästare 1974-75, och driver i dag en lika framgångsrik Peugeot-återförsäljare, Peugeot-Center, på tre ställen i Göteborg.

Tillsammans har vännerna satsat 100 000 kronor för att skapa Sveriges genom tidernas penningmässigt största ungdomsturnering, tillika en av de största i världen: International Top Ranking Under 22.

De har bjudit in tolv av världens bästa ungdomsspelare till Täby Racketcenter 12-13 mars, plus ett par ytterst lovande Täby-spelare – varav en av dem gör debut i A-landslaget i Lag-EM i Holland 14-19 februari: Karolina Kotte, 22.

Varför egna pengar och varför en ungdomsturnering?

- Jag har nu uppnått mogen ålder. Ett bra sätt att använda pengar är att medverka till utvecklingen av badminton i Sverige. Och vad kan vara bättre än att satsa på ungdomarna, de är framtiden, säger Rune Sörman och fortsätter:

Var ska jag annars göra med pengarna?

- Vad ska jag annars göra med pengarna, förresten, köpa en helikopter?

Bruno Wackfelt fyller i:
- Jag blev värvad av Täby IS under 70-talet, och vann mitt första SM-tecken där 1975, innan jag flyttade tillbaka till Göteborg. Min ambition var att bli nummer ett i världen. En skada gjorde att jag avslutade min karriär 1977, och jag har sedan dess följt badminton från sidan.

- Trots att badminton blev en OS-sport i Barcelona 1992 har den inte lyckats hamna på kartan ordentligt. Vi är många som tycker att det är synd, och när Rune kom med idén att dra igång en ungdomstävling, svarade jag ”Ja”.
Gothia Cup förebilden

Locka spelare från hela världen

Bruno Wackfelt tog fram ett förslag hur de skulle ta gå vidare för att förverkliga ungdomsturneringen.

- Min styrka är att bygga varumärke och få ett lag, eller en organisation, att ”springa åt rätt håll”. Ambitionen är att bygga varumärket badminton utifrån den här turneringen, och få den att växa från år till år.

- Gothia Cup i fotboll är förebilden. Även om vi inte blir lika stora, så ska vi i alla fall med hjälp av prispengarna locka de bästa ungdomarna från hela världen till Sverige för en stor ungdomsturnering varje år. Planen är att den ska växla mellan Stockholm och Göteborg. 

Passar in i förbundets satsning

Thomas Angarth, t f förbundschef i Svenska Badmintonförbundet, som agerar under nya namnet Badminton Sweden, lovordar förstås initiativet och ser dessutom att det passar bra in i svensk badmintons comeback:

- Vi har sedan knappt ett år omorganiserat elitverksamheten. Det är Badminton Swedens långsiktiga ambition att snart vara tillbaka i världseliten och konkurrera om medaljer på EM, VM och OS.

Nyligen har en person anställts för att arbeta med talangutveckling av juniorer och ute bland Svenska Badmintonförbundets föreningar.

Kan lyfta svensk badminton

- Bruno Wackfelts och Rune Sörmans satsning på den här typen av ungdomstävling passar därför in ypperligt i strategin för vår satsning på ungdomar, säger Thomas Angarth och avslutar:

- Vi vill öka satsningen med internationellt motstånd på både träning och tävling, så förhoppningsvis kan detta hjälpa till att lyfta svensk badminton. Denna tävling ligger också perfekt i tid för några av de bästa svenska spelarna som försöker kvalificera sig till vårt egna Europamästerskap i Karlskrona, den 16-21 april.

Fotnot: Badminton Sweden består i dag av 236 föreningar och cirka 3 000 licensierade spelare. Ytterligare cirka en kvarts miljon människor beräknas utöva badminton som motionsform minst en gång i månaden.


lasse björck (inte verifierad)

sön, 2012-03-18 20:46

1. bra, badmintonsporten vinner på utvecklas !

alldeles utmärkt, badmintonsporten behöver utvecklas, såväl elit, ungdoms- som breddidtottsligt ! speciellt viktigt därför att just badmintonsporten förmedlar ett stort samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv - något som framgår med all önskvärd tydlighet inom min studie just vad gäller idrpttens samhällsvärde !

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.