De är bra på miljonrullning...

De är bra på att få rull på pengarna i Dalarna. Först Leksands IF och den omfattande härvan där klubben är skyldig 151 miljoner kronor. Grannarna i Falun kan också. Det hette att skid-VM skulle kosta 80 miljoner. Nu är summan på väg över 300 miljoner.
I marknadsföringen av skid-VM om två år har arrangörerna bl a kallat in schweizs Dario Cologna. Ch så tar man hjälp av dalahästen, förstås. Foto: Anders Wiklund, Scanpix

 

Skid-VM 2015 på Lugnets skidstadion ska bli något alldeles extra.

Falun sökte och fick äran att arrangera.

Krävdes en rejäl upprustning

Bara det att gamla Lugnet inte dög. Det behövdes en ny och avsevärt upprustad skidstadion.

- Vill vi det, behöver vi ett skid-VM, har många invånare frågat sig.

Svaren är de samma då som i dag.

- Faluborna själva och många andra evenemang på Lugnet kommer att kunna dra nytta av det här. Vi säkrar också Falun som världscuport för lång tid framöver, och kan också söka VM snart igen utan att behöva göra en massa nya moderniseringar. Sammantaget är VM en liten del av kommunens totala investeringsbit, säger Jonny Gahnshag (S) till Dalarnas Tidningar.

"300 miljoner mycket, men..."

- Jag vet att många tycker 300 miljoner kronor är mycket pengar, och har full respekt för det. Men det här är inte bara en satsning på VM, utan mer långsiktig än så.

Om samma svar gäller fortfarande är det inte riktigt det samma med kostnaderna.

De har stigit. Från 80 till 300 miljoner kronor och ingen vet om det stoppar med det.

- Summan är ungefärlig. Det kan bli lite mer, eller lite mindre, men det känns som en bra summa att förhålla sig till, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

"Beklagligt med de där 80"

Han beklagar att summan om 80 miljoner kom ut i maj 2011. Då sa de rödgröna att Falu kommun skulle betala 80 miljoner kronor för skid-VM.

- Det var ett första riktvärde vi presenterade, och det var olyckligt att vi hamnade på en sådan låg nivå. Men delvis byggde den summan på felaktiga antaganden från vår sida, det är bara ett erkänna.

- Nu har vi hela omfattningen klar för oss, och då landar vi där någonstans. Men då är också externa medel, cirka 22 miljoner kronor, medräknad i den summan, säger Jonny Gahnshag.

Nu gäller öppna kort

Han och andra inser att det inte finns några alternativ, de måste vara mycket uppriktiga och sanningsenliga. Faluborna ska övertygas trots de där 300 miljonerna.

De styrande politikerna har kallat till en öppen informationsträff om skid-VM och där ska alla siffror visas upp. Inget ska mörkas utan nu ska de 300 miljonerna redovisas – och så den där nyttan.

- Det är i närheten av vad jag trott hela tiden, menar oppositionsrådet Mikael Rosén (M).

Annichen värvad

Och Jonny Gahnshag betonar:

- Sammantaget är VM en liten del av kommunens totala investeringsbit.

Det är det Faluborna ska förstå...

Med två år kvar till mästerskapet i Falun tar arrangörerna hjälp av – Annichen Kringstad. Orienteringens största namn hoppade i fjol av jobbet som kommunikationschef på Svenska Orienteringsförbundet och nu blir hon ny kommunikationsstrateg.

Dan Persson

ons, 2013-01-16 22:35

1. Falun

5400 kronor per invånare. Staten sa nej när fotbollsförbundet ville ha 3 miljarder för ett EM. Det här motsvarar 48 miljarder utslaget på befolkningen. Blir kul att läsa motiveringen till varför det är bra.

lasse björck (inte verifierad)

fre, 2013-01-18 14:54

2. intressant, tvivels utan ...

men räkna gärna fram återbäringen från besöksnäringen; Falun är en destination ...
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.