Vid en liten by med 150 boende...
Det här är en sanslös historia.
Från ingenting till något fullkomligt unikt.
Mitt i utflyttningen
I början på 70-talet när människor flyttade från Höljes och trakten i stora skaror ville några entusiaster ändå skapa en motkraft. 1972 bildades Finnskoga Gocart Team i strävan att ge bygden nytt liv, men klubben fick inga bidrag till banan och projektet sprack.
Hösten 1974 stod Sven-Erik Adolfsson, hans bror bror Roland, Lasse Larsson och Arne Strömwall och funderade i den gamla igenväxta grusgropen i Höljes: "Kanske ska vi försöka oss på att röja här och bygga en rallycrossbana i stället…" sa någon.
Ord blev till handling. Idé till verklighet. fast ingen kunde då ana att det var början till en komplett motoranläggning där bara rallycrossbanan mäter 1210 meter.
IMG en partner
1975 bildades Finnskoga MK och i februari 1976 kördes första tävlingen inför ett tusental åskådare.
Nära 20 år senare räknar klubben med nytt publikrekord vilket innebär runt 30 000 åskådare – och nu är allt i rekordformat.
Det är rallycross-EM, internationella MTG är en samarbetspartner, det är storbildsskärmar, TV-sändning, specialbyggda läktare, vip-områden, ja, allt som kännetecknar ett etablerat evenemang.
Just vad Höljes är.
Om de hittar boende...
Den här helgen, eller hela veckan för den delen, reserverar åtskilliga tusen människor för ett besök i Värmland. Om de nu får plats. Så stort är intresset.
- De första åskådarna kom redan i måndags. Sedan dess har det bara fortsatt att strömma till människor, berättar Maria Halvarsson, i klubbledningen.
På gärden och ängar runt banan trängs husbilar, husvagnar och tält. Branäs och Långbergs fritidsanläggningar fylls. Höljes camping var fullbokad månader i förväg. Boende på Värdshuset likaså.
- Allt går åt på flera mils avstånd.
Ordförande med uppkavlade ärmar
Det kommer fler norrmän än tidigare då bl a Petter Solberg är med, och de svenska förarna är också mer namnstarka än tidigare, bl a medverkar Mattias Ekström.
Mer än gärna ställer de upp i Höljes. Två förare som är vana vid höga arvoden. Som Petter Solberg nyligen erkände: ”Det är inte direkt som i Subaru, när jag hade en årslön på 6,2 miljoner euro," enligt Värmlands Folkblad.
26 850 personer är gällande publikrekord. Det är dömt att utraderas.
Morgan Östlund är ordförande och den som driver arbetet. Tro inte att han glassar på vip-läktaren. På fredagen stod han mitt ute på banan bland vrålande bilar.
Krävs 700 funktionärer
För genomförandet krävs inte mindre än 700 funktionärer.
Och i samhället bor 150 personer...
- Alla ställer upp, vänner, vänners vänner, hemvändare som kommer hit för att hjälpa till, föreningar, skolklasser, det är en enorm apparat. Redan en vecka efter fjolårets tävling höll vi första mötet inför de här dagarna, berättar Maria Halvarsson.
Den första banan var grusad och så enkel som det kunde vara. I dag är delar asfaltbelagda, skyddsbarriärerna är proffsigt byggda och allt uppfyller internationella krav.
Förarna älskar att komma hit
De årliga överskotten har inneburit att anläggningen har kunnat förstärkas med depåer, kiosker, start- och måltorn etc.
Mitt i Värmlandsskogarna har rallycrossens Mecka skapats.
Maria Halvarsson har varit med i organisationen i tio år och sett framstegen.
- Vi är etablerade, och det vi gör uppskattas, inte minst av förarna. Vi behöver inte köpa in någon, förarna vill komma hit, de gillar banan och arrangemanget.
Uppskattat företagsevent
Då tänker hon också på allt vid sidan om. Klubben satsar flera hundra tusen kronor på underhållning varje kväll, med Rydell&Quick som återkommande favoriter,
Värmlänningarna är outtröttliga och idéerna har varit många. IMG utvecklar affärssidan ytterligare och VIP-byns tält växer till både till antal och storlek.
Företagen och deras kunder uppskattar rallycross och det är inga problem att få positiva svar på inbjudningarna trots att det är semestertider.
Intäkterna ökar
Finnskoga MK tjänar pengar. Entrén ligger på 500 kr för en dag och det är tävlingar i fyra dagar, då förstår ni. Bara här uppgår intäkterna till över 6 miljoner kronor. Till det kommer försäljningen när 30 000 personer ska äta och dricka i fyra dagar. Sedan bidrar sponsorerna.
Mycket återinvesteras i arrangemanget. För allt kan bli lite bättre ändå, resonerar värmlänningarna.
Som när IMG-höjdarna Martin Anayi och Karl O’Sullivan flög in från London.
- Det är bättre att träffa dem öga mot öga i stället för att hålla på med mejlkonversationer. Det är mycket nytt i år och det innebär mer arbete för oss – men på ett positivt sätt, som ordförande Morgan Östlund uttryckte det.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF har av kommunstyrelsen i Leksand beviljats en borgen på 30 miljoner kronor, det är drygt hälften av det begärda beloppet på 56,7 miljoner.
Samtidigt meddelar Sebastian Larsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, att kommunen kommer att tillsätta en ”god man”, för att säkra insyn i föreningens verksamhet, exempelvis vid tecknandet av spelarkontrakt
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Inför fredagens VM-premiär beskriver han sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.
Lennart Pettersson (inte verifierad)
lör, 2013-07-06 08:33
1. Höljes
Den översta bilden är ju från Arvika.