Spenderar 192 miljoner på Vasaloppet

Vasaloppet och rekord i alla former, det vet ni. Nu finns det nya siffror på det. Drygt 70 000 gör av med 192 miljoner kronor.
Vinter som sommar, på hjul eller ej, Mora och motionärer är ett lyckligt äktenskap som genererar Dalarna 192 miljoner kronor.

 

Vintern är på ingång och Vasaloppets vintervecka 2014 kommer allt närmare. I år väntas fler besökare än någonsin.

Betydelsen är nu bevisad. En undersökning visar att drygt 70 000 deltagarna och dess medföljare under 2013 års vintervecka spenderade över 192 miljoner kronor under vistelsen i tre Vasaloppskommuner, Malung-Sälen, Mora och Älvdalen.

Drömmer om eget Vasalopp

Tillsammans med sommarens arrangemang ger Vasaloppets olika lopp en årlig turistekonomisk effekt på över en kvarts miljard kronor.

Inte undra på att många kommunalråd drömmer om ett eget Vasaloppet eller åtminstone något liknande.

Mätningen har gjorts av undersökningsföretaget Rubin Research och gäller för perioden 22 februari till 3 mars 2013. Hänsyn har tagits till direkt konsumtion i de tre kommunerna. Vasaloppets deltagaravgifter eller sponsorintäkter ingår inte i undersökningen. Inte heller träningsläger.

Siffrorna visar att Vasaloppet inte bara är en motor för idrottsrörelsen och folkhälsan i Sverige utan också för näringen i regionen.

"Vi kan locka fler"

- Det är otroligt glädjande att allas insatser från invånare, politiker och näringsliv ger så mycket tillbaka. Vår ambition är att fortsätta bidra till en positiv utveckling i regionen och när vi nu har en etablerad verksamhet under hela året kan vi säkerligen få ännu fler att våga satsa och skapa ett utökat utbud längs arenan, säger Vasaloppets vd Anders Selling.

Deltagarna inklusive de medföljare som besökte de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Mora och Älvdalen i samband med vinterveckan spenderade totalt ca 192 miljoner kronor under sin vistelse.

Den totala bruttoomsättningen har ökat med 67 procent sedan första mätningen 2009. Tidigare undersökningar visar att motsvarande summa för sommararrangemangen 2012 uppgick till ca 60 miljoner kronor och tillsammans blir den årliga turistekonomiska effekten av Vasaloppets arrangemang således över 252 miljoner kronor (konsumtionen av lokala deltagare och publik ej inkluderad).

Många från utlandet

Några utdrag från undersökningen:

• Deltagarna inklusive de medföljare som besökte de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Mora och Älvdalen i samband med vinterveckan spenderade totalt ca 192 miljoner kronor under sin vistelse.

• Bryter man omsättningen för vinterveckan 2013 på olika geografiska målgrupper kan man se att övriga Sverige’ (ej lokalt boende) står för lejonparten med 164,4 miljoner, de norska gästerna för 9,6 miljoner och övriga utländska gäster för 18,1 miljoner.

Personliga konsumtionen ökar

• Deltagarna stannade i snitt tre dagar och två nätter i regionen medan den del av publiken som reste till evenemanget utav rent intresse, utan att själva delta eller som medföljare till annan deltagare, tillbringade i genomsnitt 4,7 dagar och 4,5 nätter i regionen

• Totalt sett konsumerade den genomsnittlige respondenten cirka 738 kr per person och dygn utöver boendekostnaden. 2011 var samma siffra 660 kronor och sedan 2009 har den personliga konsumtionen ökat med över 60 procent.

• 89 procent svarar att de skulle kunna tänka sig att besöka regionen under sommartid.

Dan Persson

ons, 2014-01-08 18:40

1. Mer än så.

varje person som genomför ett Vasalopp lägger i genomsnitt ca 30.000 kronor på detta.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.