”Jocke” Haeggman var förste svensk att nå hit
Hysterin kring Ryder Cup blir bara större och större. 270 000 åskådare beräknas följa dramatiken mellan USA och Europa under fredag, lördag och söndag på Le Golf National strax utanför Paris. 960 journalister är på plats, 1 000 personer jobbar med TV-sändningarna, 620 miljoner hushåll världen över väntas se matchen. Viasat/Viaplay sänder 29 timmar till svenska hushåll, sammanfattar Göran Söderlund och gör en betraktelse av golfårets höjdpunkt.
Strax intill banan som blev spelklar 1990 och som från början var en sopptipp, ligger slottet Versailles, färdigbyggt 1684, och som var Ludvig XIV, Kung Sol, favoritplats. Båda lagen har tillgång till slottets salar för samlingar men de bor inte där.
Tre svenskar har huvudroller: Henrik Stenson, debutanten Alex Norén, som vann French Open på Le Golf National i somras, och Robert Karlsson, som är vice kapten. ”Robban” spelade Ryder Cup 2006 och 2008.
Stjärnglans som Sirius
Det är en stjärnglans runt deltagarna så stjärnan Sirius, som är den stjärna som lyser starkast på himlen sett från jorden, snudd på bleknar.
Tiger Woods, Justin Rose, Dustin Johnson, Bubba Watson, Rory Mllroy… Samtliga på världens 10-bästalista finns på plats. Sämst på världsrankningen av alla är dansken Torbjörn Olesen på 46:e plats. Då förstår ni varför Sirius känner en lätt rodnad.
Det finns inga prispengar i Ryder Cup som spelats sedan 1927. Men det dröjde till 1979 innan det blev det som räknas som det ”riktiga” Ryder Cup inleddes – USA mot Europa.
Alla är miljonärer, ja, pånyttfödde Tiger Woods, som klivit upp från den grop där de flesta trodde han skulle bli kvar i, är väl miljardär.
Så gott som alla har så mycket pengar så hur de än försöker lär de inte bli panka. Engelsmannen Ian Poulter gör sitt bästa för att bränna slantarna. Han har bland många andra bilar fem värstingar av de senaste Ferrari-modellerna. I garaget trängs, trängs förresten, hans palats i Florida är 1 000 kvadratmeter stort, en Rolls – Royce Phantom.
Det är äran som gäller
I Ryder Cup gäller inte hur tjock plånboken är. Det handlar om ÄRAN. Europa har revansch att utkräva efter förlusten 2016, 17-11, i USA. Ett gott omen kan vara att USA inte vunnit i Europa sen 1993, 15-13, på The Belfry Hotel & Resort i England.
Och nu har jag kommit till rubriken. Joakim ”Jocke” Haeggman, då nyss fyllda 24 år, var den förste svensken som fick spela Ryder Cup.
”Jocke” hade haft ett fantastiskt 1993. Det året vann han sin första proffstävling, Spanish Open, och var bland de tio bästa på 17 tävlingar på Europatouren.
En svensk i Ryder Cup var stort, efterlängtat. Kanske inte lika stort som att en svensk någon gång skulle vinna Wimbledon eller att en svensk skulle vinna i världscupen i alpint, men något ditåt. Ni förstår.
Nu var ”Jocke” från Kalmar där i samma lag som världsstjärnor och barndomsidoler som Seve Ballesteros, Nick Faldo och Bernhard Langer.
Jag var också där.
”Jocke” ville inte snacka
Vi var ett gäng svenska journalister som träffade ”Jocke” på The Belfry på onsdagen. Vi ville förstås veta mer på hur han kände sig på torsdagen, dagen före första utslaget. Kay ”Kajan” Wiestål, mannen bakom Victoriadagen i Borgholm på Öland, var ”Jockes” manager.
Vid stod utanför hotellet och väntade på ”Jocke”. Hemmaredaktion låg på. Mera text! ”Kajan” var där, vi bad honom hämta honom. ”Kajan” kom ut och sa att ”Jocke” sagt ”att han hade pratat med oss igår, räckte inte det”?
Nej, sa vi.
”Kajan” in igen och till slut kom ”Jocke” ut.
Han var skärrad och vem skulle inte ha varit det? Det är 25 år sedan och för att friska upp mitt minne lyssnar jag på Svensk Golfs podcast med Haeggman om 1993.
”Jocke”, alltid sen, kom sist till lagfotograferingen. Han hade inte fått ordning på slipsknuten.
I hotellkorridorerna stod pokalen. ”Jocke” stod och beundrade den när José Maria Olazabal kom förbi och röt: ”Den rör du inte!”
Ballesteros skällde ut Olazabal
I lördagens foursome-match på förmiddagen spelade Ballesteros och Olazabal. Under ronden meddelade Ballesteros kaptenen Steve Gallacher att hans spel inte stämde. ”Ta in Haeggman i stället för mig”, sa han.
”Jocke fick göra debut mot paret Raymond Floyd och Payne Stewart på eftermiddagen.
Han berättar att han var så nervös att han inte klarade att lägga bollen på peggen utan fick lägga handen och bollen på gräset och på så sätt få bollen på plats. Puttern skakade varje gången han skulle putta under hela matchen.
”Det gick inte så bra. På tionde hålet kom Ballesteros ut och skällde på Olazabal. Efter det var det som om han vaknade”, säger ”Jocke” i padcasten. Men det blev förlust, 2-1.
Sen spelade svensken inte förrän i söndagens singlar. Han ställdes mot John Cook. Matchen var jämn hela tiden. På 18:e hålets andraslag kom avgörandet.
Gråt i omklädningsrummet
”Jockes” slag stannade en decimeter från vattnet. Cook slog i bunkern och nådde inte green. ”Jocke” hade 123 meter kvar till pinnen och avgjorde, 1 up.
Efteråt var det flera spelare som grät öppet efter förlusten.
”Det gick åt många gin & tonic och öl som tröst. Jag drack Coca-Cola”.
Någon mer Ryder Cup fick han inte spela. Men han var vice kapten två gånger.
I podcasten fick han frågan hur stort han tyckte Ryder Cup var. Ni kan nog ana svaret.
Göran Söderlund
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten,
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar