Inte ens Olsens storspel räckte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fiasko i Nations League, inget VM 2022 och - sannolikt - inget EM-slutspel nästa år.

Janne Andersson var en måne som lyste upp det  svenska  landslagsmörkret men, tyvärr; nu är han inte ny, nu är han i nedan. I natt och mörker.

Det finns ingen riktig styrsel i det här landslaget längre. Man vet inte var man har det. Det är inte medelmåttor som bildar ett starkt lag, som i början av Jannes tid, nu är det stjärnspelare som inte får den hjälp de behöver.

0-2 i Wien är en stjärnsmäll för hela den svenska fotbollen. 

Det finns matcher kvar, tid att reparera men det hjälper ju inte om Österrike och Belgien fortsätter att vinna. Sverige har förspillt sin chans att själva spela sig till EM och det är ofrånkomligt att förbundskapten Janne Andersson nu måste ifrågasättas.

Han hade kunnat kommit undan med 0-0, kritikerna hållna på avstånd av Robin Olsens målvaktsspel i världsklass när österrikarna dansade wienervals med nordiska pojkar i träskor mot slutet av första halvleken. Till slut fick också Olsen ge upp i brist på hjälp.

Ingen speldirigent

Janne kunde kommit undan med bra spel och otur men det har blivit så nu, att ett försvarsviktat landslag som försökt ställa om till ett spel mera anpassat till den offensiva styrkan har hamnat i ett limbo. Det blir varken hackat eller malet.

Att Alexander Isak och Dejan Kulusevski inte producerar beror på att de saknar service. Vi såg det tydligt mot Österrike; hur skall de kunna göra mål när Sverige inte har någon speldirigent, ingen passningsläggare? Häckens Samuel Gustafsson var väl avsedd för rollen, men hade han ens bollen under kontroll i ett offensivt avancemang någon gång under den här matchen?

Vi brukar kunna bortförklara med någon snedträff, en enskild spelares tillkortakommande, otur; det går inte nu. Och jag tycker för en gång skull att Janne Andersson gjorde ett dåligt jobb.

Hur kunde han missa att Albin Ekdahl inte alls var mogen för come back?

Varför låter han inte Kulusevski spela på kanten där han är bäst?

Varför tog han inte in Emil Forsberg centralt för att få lite liv i spelet?

Då hade det funnits plats för Viktor Gyökeres på topp och, kanske, Jesper Karlsson.

Man kan byta ut spelare som Isak och Forsberg när en ledning skall försvaras, inte när mål behöver göras.

På något vis känns det som att Janne Andersson och de här spelarna inte är den rätta mixen just nu. Han har fått tillgång till bättre anfallspelare än dem han hade i början av sin tid som förbundskapten men han får ingenting ut av dem.

 Viktigaste uppgiften

 Janne Andersson har varit, om inte geniförklarade, så  en väldigt omtyckt förbundskapten för svensk fotboll. Metodisk, tydlig, självironisk och med en lättsam och lite avväpnande relation till allmänheten ända till det brände till i den obalanserade duellen med den kroniskt arge Bojan Djordjic efter en landskamp mot Azerbajdzjan. 

Han ville aldrig se Österrike-matchen som ödesmättad. Hans huvud har ju inte legat på schavotten. Men jag tror han inser - kan känner ju branschen och dess villkor - att det usla 2022, ett missat VM-slutspel och ett kommande EM-slutspel utan Sverige, det kommer inte ens det tålmodiga Fotbollförbundet att tolerera. Folket kommer inte att göra det.Vi som följer och recenserar fotboll kommer att kräva en förändring.

Så det enda som håller kvar Janne Andersson vid det drömjobb han alltid säger sig ha är, att Sverige spelar med i EM-turneringen nästa år. Och det tror jag inte riktigt på längre.

Kraven på förbundskaptener i Sverige sträcks aldrig så långt som till att kräva medaljer. En förbundskaptens uppgift är, och har alltid varit, att lotsa sitt landslag till VM (allra helst) och (eller) EM för att hålla sig kvar på pulten. 

Lagerbäck i särklass

Sedan förbundskapten blev ett begrepp och en institution i svensk idrott (1962) är det bara två innehavare av ämbetet som misslyckats med sin uppgift; den förste mannen på posten, Lennart Nyman (1962-1965) , och Lars ”Laban” Arnesson (1980-1985). De fick aldrig uppleva ett stort mästerskap med sitt landslag.

Den överlägset bäste av dem alla är Lars Lagerbäck som först tog Sverige till EM 2000 som biträde till Tommy Söderberg och därefter som ytterst ansvarig lyckades få med Sverige i VM 2002, EM 2004, VM 2006 och EM 2008. Han är outstanding och både vid VM 2002 i Japan/Sydkorea och i EM 2004 höll Sverige dessutom så hög kvalitet att det mycket väl, med lite flax och lite bättre fingertoppskänsla i ledarteamet, hade kunnat bli medalj.

Ytterligare en förbundskapten har meriter från två VM-slutspel. Georg ”Åby” Ericson,  som fanns med i Västtyskland 1974 och Argentina 1978.

Orvar Bergmark basade under ett VM i Mexiko 1970, Olle Nordin i Italien 1990, Tommy Svensson (som fick ett hemma-EM testballong 1993) gjorde sensation med VM-bronset i USA 1974.

Erik Hamrén räddade sitt skinn med två EM-slutspel, 2012 och 2016, men missnöjet med honom blev för stort och det var då Janne Andersson fick chansen 2016. VM 2018 gick sensationellt bra, EM 2020 blev det gruppseger (före Spanien) men stryk i åttondelen mot Ukraina.

Ett sluttande plan

Där står Andersson. Hans grepp och spelidé bet till en början, nu spelar orkestern falskt och landslaget befinner sig på ett sluttande plan. Han har bättre individuella spelare men laget är sämre. 

Betygsättningen av en förbundskapten handlar inte om hur han hanterar spelarna, hur bra hans arbetsgivare tycker om honom, hur goda relationerna är med de utländska och svenska klubbar varifrån spelarna hämtas; det finns bara detta obönhörliga: resultat. Slutspel i EM eller VM. Om det misslyckas måste uppdraget gå till någon annan. Det är inte ovanligt att här i Sverige, där vi har lite lättare att överse med eventuella tillkortakommanden, förbundskaptener får sitta några år för länge. Det har hänt.

Men två missade mästerskap i följd brukar inte tolereras. Det är nog både Janne Andersson och hans arbetsgivare införstådda med.

Ett förbundskaptensbyte nu är inte aktuellt. Janne bör få göra jobbet klart. Står vi då vid sidan av igen så måste han ersättas. Det kostar hundratals miljoner att stå utanför de stora mästerskapen, intresset viker och det var väl inte mera än några ribbor kvar av av den berömda Gula väggen i Wien igår.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen