Vasaloppets enorma effekter

Många kommuner sneglar mot Mora och tillgången till ett sådant  jätte-evenemang som Vasaloppet och den enorma betydelsen inom många områden. En betraktelse som ger ännu mera respekt när det nu framkommer att de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Mora visar turismintäkter på mer än 400 miljoner kronor per år.

Skidåkare med gammal utrustning vid kontrollen i Mångsbodarna under lördagens Jubileumsvasan.

Den här lördagen genomförs Jubileumsvasan som är inledningen på en intensiv period. Ett hyllningslopp till pionjärerna som drog igång och genomförde det allra första Vasaloppet 1922. Det är ett av många arrangemang som var och ett lockar tusentals besökare, år efter år.

Största klassikern

Vasaloppet, 90 km mellan Sälen och Mora, är utan tvekan  Sveriges största idrottsklassiker med anor från 1922.

Sedan 1922 har Vasaloppet utvecklats och växt med andra distanser till en tio dagar lång "vintervecka". Vasaloppsorganisationen är en året runt arrangör och arrangerar även en sommarvecka med lopp inom cykel och löpning. Evenemangen lockar upp emot 100 000 anmälda deltagare per år.

Vasaloppet Marknads AB bara växer som bolag,

Vasaloppet och de tre Vasaloppskommunerna i samarbete med företaget Upplevelseinstitutet genomför vartannat år undersökningar av de turistekonomiska effekterna av Vasaloppets vinter- och sommarvecka.

Ständigt flöde av besökare

Undersökningarna utgår från det flöde av turister och den konsumtion som annars inte skulle ha ägt rum om det inte vore för evenemangen. Turisternas konsumtion av varor och tjänster är viktig för regionen med växande omsättning till det lokala näringslivet, skatteintäkter till kommunen och staten samtidigt som den genererar arbetstillfällen.

De senaste undersökningarna gjordes vintern 2019 och sommaren 2018. Vinterveckan 2019 generade runt 229 miljoner kronor varav ca 221 miljoner hamnar i Vasaloppskommunerna.

Sommarveckan 2018 genererade omkring 155 miljoner kronor varav ca 151 miljoner omsattes i de tre Vasaloppskommunerna . Turistomsättningen för de som varit på träningsläger tillkommer.

Många föreningar gynnas

Omsättningen växer tack vare alla besökare fördelade på deltagare, närstående, publik. Pluseffekterna uppstår inte bara via evenemang, under såväl Vinterveckan som Sommarveckan,  utan bygden får mycket besök året om. Det är allt från turister till människor som ligger på träningsläger i kommunerna.

Nu står arrangörerna och, föreningarna som bidrar med funktionärer, samt kommuninvånarna inför en ny intensiv period. Restriktionerna är borta och upplägget inför årets evenemang kan genomföras enligt planerna.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.