Fredrik bakom show världen runt

1988 klev Fredrik Johnson ut från Svenska Dagbladet mitt i Stockholm, van vid att bevaka och följa stora sporthändelser i synnerhet inom motor. 2022 är han tillbaka i en framträdande roll, nu som demonproducent och ansvarig för ett av de största återkommande motorevenemangen, Race of Champions. Ett jätte-event han startade för över 30 år sedan och som han regisserat på en rad av världens största arenor och nu ska han genomföra allt på is i en havsvik i Piteå.

Här, vid Pite havsbad, är en parallellbana med en bro byggd på isen. Infälld: Ingemar Stenmark har tackat ja till att medverka i motorshowen i Piteå. Han liksom norska före detta alpina stjärnan, Aksel Lund Svindal, deltar bland en rad motorkändisar

58-¨åriga Fredrik har idag ett gränslöst kontaktnät inom racingvärlden och är hej och du med både världsstjärnor inom racing och globala företagsledare efter alla evenemang.  Han har byggt ett mångmiljonföretag och bollar dagligen med stora belopp. 

-Jag älskar min tillvaro, men jag jobbar också hårt för mitt företag, säger denne entusiast som inte ångrar att han tog steget en gång och lämnade journalistyrket.

Nu befinner han sig i Piteå ” för att äntligen göra ett Race of champions i Sverige”.

Världsmetropoler - och Piteå

Han som inte är van vid annat än de största och berömda arenorna. Han har färdats runt i världen med sin spektakulära racingcirkus och genomfört event i Miami, Paris, London, Peking, Kanarieöarna, Mexico, Bangkok, Dusseldorf, Barcelona, Rijad, och ytterligare några världsmetropoler.

Han har sitt segerkoncept. En parallellbana, där tävlingar sker mellan två förare, alltid världsstjärnor från formel 1, Rally-VM, Nascar, Indy Car m fl. Det ska vara intensivt, fartfyllt och så spektakulärt att åskådarna känner sig fängslade.

Under åren som morsportjournalist på Svenska Dagbladet uppstod idén hos Fredrik.

- Jag saknade intensiteten och närheten. Som åskådare var man för långt från händelserna och man visste aldrig hur förarna låg till i konkurrensen. Det här måste gå att göra bättre, tyckte jag.

Tillsammans med sin dåvarande sambo, Michele Mouton, som 1982 blev tvåa i rally-VM och fortfarande rankas som  den hittills mest framgångsrika kvinnan inom rallysporten skapades idén till Race of Champions.

Jublet och uppskattningen är numera lika stort var än showen uppstår i världen.  Bilar, fart och dueller är lika populärt överallt.

Kompis med stjärnor

På det viset har Fredrik blivit en demonproducent. Han har sitt manus till genomförande, han ringer sina namnkunniga kompisar och på platsen blir det fullt pådrag när celebriteter kommer till ackompanjemang av högljudda hästkrafter.

Fredrik höll på att förhandla om att göra det första Race Of Champions på snö och is i Canada eller Österrike, när Andreas Eriksson, svensken vars bolag  preparer världens snabbaste elektriska rallycrossbilar föreslog att han skulle ta ett möte  med Tobias Lindfors, koncern-vd och ägare till Pite Havsbad Group. Båda blev lika euforiska vid tanken på ett race på isen i Pite Havsbad. Något liknande hade aldrig genomförts. 

- När jag såg möjligheterna att för första gången organisera Race Of Champions här på hemmaplan i Sverige, blev valet enkelt, förklarar Fredrik. 

- En rad möten följde i snabb takt, idén växte, innehållet blev allt större och slutligen fanns ett förslag om ett nytt Race of Champions, byggd på ”det frusna havet vid Piteå Havsbad, 60 miles från polcirkeln”

Fredrik övertygade alla, han känner sig sedan många år som hemma i beslutfattarnas salonger, han pumpade på, blir sällan svarslös utan är alltid laddad med hela sitt artilleri av goda skäl och stark övertygelse – och möts också av sympati och intresse. Om det så är i Piteå eller Paris.

Ett sådant mega-event kräver TV-sändning och Fredriks möten med  SVT slutade i ett flerårigt avtal! Nu sänds tävlingen live över hela världen

På Kallax, flygplatsen i Luleå, landar stjärnorna från Formel 1, NASCAR, Indy 500, Le Mans, WRC och World Rallycross i en lång ström. För att använda Fredriks ord: ”några av de största förarna i motorsporthistorien ställs mot varandra”.

Stenmark kör också

Då tänker han på Rallycross-mästarna Johan Kristoffersson och Timmy Hansen, sjufaldige Nascar-mästaren Jimmie Johnson, flerfaldiga F1-världsmästarna Sebastian Vettel och Mika Hakkinen, rally-giganterna Sébastien Loeb och Petter Solberg och hans son nya svenska stjärnan Oliver Solberg. Därtill svenske suveränen Mattias Ekström som har deltagit i ROC sju gånger – och vunnit tre titlar.

Inte nog med dem. där finns också, F1-esset David Coulthard och rallyvärldsmästaren Didier Auriol. Så många motorstjärnor har aldrig någonsin varit samlade i Sverige!

Det räcker inte, några som också har lockats av inbjudan är Jonas Björkman,Ingemar Stenmark och Anja Pärson som representerar svensk idrottsadel.  Norges ära står Aksel Lund Svindal för.

Alla ska visa att de kan ratta en supertrimmad Porsche på is!

Lördagen och söndagen är fyllda av race med olika benämningar, allt upptrissat maximalt, Fredrik vet så väl hur han ska skapa intresse och spänning.

De kämpar för att bli korade till ROC ”Champion of Champions”, Mästarnas Mästare och i lagtävlingen ROC Nations Cup till ”Världesn snabbaste nation”. på en ikonisk parallellbana med en crossover-bro, som har byggts på is för första gången någonsin. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.