Fredrik bakom show världen runt

1988 klev Fredrik Johnson ut från Svenska Dagbladet mitt i Stockholm, van vid att bevaka och följa stora sporthändelser i synnerhet inom motor. 2022 är han tillbaka i en framträdande roll, nu som demonproducent och ansvarig för ett av de största återkommande motorevenemangen, Race of Champions. Ett jätte-event han startade för över 30 år sedan och som han regisserat på en rad av världens största arenor och nu ska han genomföra allt på is i en havsvik i Piteå.

Här, vid Pite havsbad, är en parallellbana med en bro byggd på isen. Infälld: Ingemar Stenmark har tackat ja till att medverka i motorshowen i Piteå. Han liksom norska före detta alpina stjärnan, Aksel Lund Svindal, deltar bland en rad motorkändisar

58-¨åriga Fredrik har idag ett gränslöst kontaktnät inom racingvärlden och är hej och du med både världsstjärnor inom racing och globala företagsledare efter alla evenemang.  Han har byggt ett mångmiljonföretag och bollar dagligen med stora belopp. 

-Jag älskar min tillvaro, men jag jobbar också hårt för mitt företag, säger denne entusiast som inte ångrar att han tog steget en gång och lämnade journalistyrket.

Nu befinner han sig i Piteå ” för att äntligen göra ett Race of champions i Sverige”.

Världsmetropoler - och Piteå

Han som inte är van vid annat än de största och berömda arenorna. Han har färdats runt i världen med sin spektakulära racingcirkus och genomfört event i Miami, Paris, London, Peking, Kanarieöarna, Mexico, Bangkok, Dusseldorf, Barcelona, Rijad, och ytterligare några världsmetropoler.

Han har sitt segerkoncept. En parallellbana, där tävlingar sker mellan två förare, alltid världsstjärnor från formel 1, Rally-VM, Nascar, Indy Car m fl. Det ska vara intensivt, fartfyllt och så spektakulärt att åskådarna känner sig fängslade.

Under åren som morsportjournalist på Svenska Dagbladet uppstod idén hos Fredrik.

- Jag saknade intensiteten och närheten. Som åskådare var man för långt från händelserna och man visste aldrig hur förarna låg till i konkurrensen. Det här måste gå att göra bättre, tyckte jag.

Tillsammans med sin dåvarande sambo, Michele Mouton, som 1982 blev tvåa i rally-VM och fortfarande rankas som  den hittills mest framgångsrika kvinnan inom rallysporten skapades idén till Race of Champions.

Jublet och uppskattningen är numera lika stort var än showen uppstår i världen.  Bilar, fart och dueller är lika populärt överallt.

Kompis med stjärnor

På det viset har Fredrik blivit en demonproducent. Han har sitt manus till genomförande, han ringer sina namnkunniga kompisar och på platsen blir det fullt pådrag när celebriteter kommer till ackompanjemang av högljudda hästkrafter.

Fredrik höll på att förhandla om att göra det första Race Of Champions på snö och is i Canada eller Österrike, när Andreas Eriksson, svensken vars bolag  preparer världens snabbaste elektriska rallycrossbilar föreslog att han skulle ta ett möte  med Tobias Lindfors, koncern-vd och ägare till Pite Havsbad Group. Båda blev lika euforiska vid tanken på ett race på isen i Pite Havsbad. Något liknande hade aldrig genomförts. 

- När jag såg möjligheterna att för första gången organisera Race Of Champions här på hemmaplan i Sverige, blev valet enkelt, förklarar Fredrik. 

- En rad möten följde i snabb takt, idén växte, innehållet blev allt större och slutligen fanns ett förslag om ett nytt Race of Champions, byggd på ”det frusna havet vid Piteå Havsbad, 60 miles från polcirkeln”

Fredrik övertygade alla, han känner sig sedan många år som hemma i beslutfattarnas salonger, han pumpade på, blir sällan svarslös utan är alltid laddad med hela sitt artilleri av goda skäl och stark övertygelse – och möts också av sympati och intresse. Om det så är i Piteå eller Paris.

Ett sådant mega-event kräver TV-sändning och Fredriks möten med  SVT slutade i ett flerårigt avtal! Nu sänds tävlingen live över hela världen

På Kallax, flygplatsen i Luleå, landar stjärnorna från Formel 1, NASCAR, Indy 500, Le Mans, WRC och World Rallycross i en lång ström. För att använda Fredriks ord: ”några av de största förarna i motorsporthistorien ställs mot varandra”.

Stenmark kör också

Då tänker han på Rallycross-mästarna Johan Kristoffersson och Timmy Hansen, sjufaldige Nascar-mästaren Jimmie Johnson, flerfaldiga F1-världsmästarna Sebastian Vettel och Mika Hakkinen, rally-giganterna Sébastien Loeb och Petter Solberg och hans son nya svenska stjärnan Oliver Solberg. Därtill svenske suveränen Mattias Ekström som har deltagit i ROC sju gånger – och vunnit tre titlar.

Inte nog med dem. där finns också, F1-esset David Coulthard och rallyvärldsmästaren Didier Auriol. Så många motorstjärnor har aldrig någonsin varit samlade i Sverige!

Det räcker inte, några som också har lockats av inbjudan är Jonas Björkman,Ingemar Stenmark och Anja Pärson som representerar svensk idrottsadel.  Norges ära står Aksel Lund Svindal för.

Alla ska visa att de kan ratta en supertrimmad Porsche på is!

Lördagen och söndagen är fyllda av race med olika benämningar, allt upptrissat maximalt, Fredrik vet så väl hur han ska skapa intresse och spänning.

De kämpar för att bli korade till ROC ”Champion of Champions”, Mästarnas Mästare och i lagtävlingen ROC Nations Cup till ”Världesn snabbaste nation”. på en ikonisk parallellbana med en crossover-bro, som har byggts på is för första gången någonsin. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.