Fredrik bakom show världen runt

1988 klev Fredrik Johnson ut från Svenska Dagbladet mitt i Stockholm, van vid att bevaka och följa stora sporthändelser i synnerhet inom motor. 2022 är han tillbaka i en framträdande roll, nu som demonproducent och ansvarig för ett av de största återkommande motorevenemangen, Race of Champions. Ett jätte-event han startade för över 30 år sedan och som han regisserat på en rad av världens största arenor och nu ska han genomföra allt på is i en havsvik i Piteå.

Här, vid Pite havsbad, är en parallellbana med en bro byggd på isen. Infälld: Ingemar Stenmark har tackat ja till att medverka i motorshowen i Piteå. Han liksom norska före detta alpina stjärnan, Aksel Lund Svindal, deltar bland en rad motorkändisar

58-¨åriga Fredrik har idag ett gränslöst kontaktnät inom racingvärlden och är hej och du med både världsstjärnor inom racing och globala företagsledare efter alla evenemang.  Han har byggt ett mångmiljonföretag och bollar dagligen med stora belopp. 

-Jag älskar min tillvaro, men jag jobbar också hårt för mitt företag, säger denne entusiast som inte ångrar att han tog steget en gång och lämnade journalistyrket.

Nu befinner han sig i Piteå ” för att äntligen göra ett Race of champions i Sverige”.

Världsmetropoler - och Piteå

Han som inte är van vid annat än de största och berömda arenorna. Han har färdats runt i världen med sin spektakulära racingcirkus och genomfört event i Miami, Paris, London, Peking, Kanarieöarna, Mexico, Bangkok, Dusseldorf, Barcelona, Rijad, och ytterligare några världsmetropoler.

Han har sitt segerkoncept. En parallellbana, där tävlingar sker mellan två förare, alltid världsstjärnor från formel 1, Rally-VM, Nascar, Indy Car m fl. Det ska vara intensivt, fartfyllt och så spektakulärt att åskådarna känner sig fängslade.

Under åren som morsportjournalist på Svenska Dagbladet uppstod idén hos Fredrik.

- Jag saknade intensiteten och närheten. Som åskådare var man för långt från händelserna och man visste aldrig hur förarna låg till i konkurrensen. Det här måste gå att göra bättre, tyckte jag.

Tillsammans med sin dåvarande sambo, Michele Mouton, som 1982 blev tvåa i rally-VM och fortfarande rankas som  den hittills mest framgångsrika kvinnan inom rallysporten skapades idén till Race of Champions.

Jublet och uppskattningen är numera lika stort var än showen uppstår i världen.  Bilar, fart och dueller är lika populärt överallt.

Kompis med stjärnor

På det viset har Fredrik blivit en demonproducent. Han har sitt manus till genomförande, han ringer sina namnkunniga kompisar och på platsen blir det fullt pådrag när celebriteter kommer till ackompanjemang av högljudda hästkrafter.

Fredrik höll på att förhandla om att göra det första Race Of Champions på snö och is i Canada eller Österrike, när Andreas Eriksson, svensken vars bolag  preparer världens snabbaste elektriska rallycrossbilar föreslog att han skulle ta ett möte  med Tobias Lindfors, koncern-vd och ägare till Pite Havsbad Group. Båda blev lika euforiska vid tanken på ett race på isen i Pite Havsbad. Något liknande hade aldrig genomförts. 

- När jag såg möjligheterna att för första gången organisera Race Of Champions här på hemmaplan i Sverige, blev valet enkelt, förklarar Fredrik. 

- En rad möten följde i snabb takt, idén växte, innehållet blev allt större och slutligen fanns ett förslag om ett nytt Race of Champions, byggd på ”det frusna havet vid Piteå Havsbad, 60 miles från polcirkeln”

Fredrik övertygade alla, han känner sig sedan många år som hemma i beslutfattarnas salonger, han pumpade på, blir sällan svarslös utan är alltid laddad med hela sitt artilleri av goda skäl och stark övertygelse – och möts också av sympati och intresse. Om det så är i Piteå eller Paris.

Ett sådant mega-event kräver TV-sändning och Fredriks möten med  SVT slutade i ett flerårigt avtal! Nu sänds tävlingen live över hela världen

På Kallax, flygplatsen i Luleå, landar stjärnorna från Formel 1, NASCAR, Indy 500, Le Mans, WRC och World Rallycross i en lång ström. För att använda Fredriks ord: ”några av de största förarna i motorsporthistorien ställs mot varandra”.

Stenmark kör också

Då tänker han på Rallycross-mästarna Johan Kristoffersson och Timmy Hansen, sjufaldige Nascar-mästaren Jimmie Johnson, flerfaldiga F1-världsmästarna Sebastian Vettel och Mika Hakkinen, rally-giganterna Sébastien Loeb och Petter Solberg och hans son nya svenska stjärnan Oliver Solberg. Därtill svenske suveränen Mattias Ekström som har deltagit i ROC sju gånger – och vunnit tre titlar.

Inte nog med dem. där finns också, F1-esset David Coulthard och rallyvärldsmästaren Didier Auriol. Så många motorstjärnor har aldrig någonsin varit samlade i Sverige!

Det räcker inte, några som också har lockats av inbjudan är Jonas Björkman,Ingemar Stenmark och Anja Pärson som representerar svensk idrottsadel.  Norges ära står Aksel Lund Svindal för.

Alla ska visa att de kan ratta en supertrimmad Porsche på is!

Lördagen och söndagen är fyllda av race med olika benämningar, allt upptrissat maximalt, Fredrik vet så väl hur han ska skapa intresse och spänning.

De kämpar för att bli korade till ROC ”Champion of Champions”, Mästarnas Mästare och i lagtävlingen ROC Nations Cup till ”Världesn snabbaste nation”. på en ikonisk parallellbana med en crossover-bro, som har byggts på is för första gången någonsin. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.