Oron inför framtiden ökar inom idrotten

Mer än varannan idrottsförening är orolig för framtiden och för det tapp av medlemmar, ledare och tränare som skett under två år med corona. Störst är oron för att tappa tonåringar. Idrottsföreningarna är även bekymrade för ekonomin.

I Riksidrottsförbundets rapport "Två år med corona" har närmare 2500 idrottsföreningar svarat på enkätfrågor, specialidrottsförbund och ytterligare idrottsföreningar intervjuats om effekterna av pandemin. 

Och slutresultatet är dystert. Tillsammans med preliminär statistik från LOK-stödet (aktivitetsstöd) framkommer en bild av djup oro.

Många är slitna

– Ledare, förtroendevalda och aktiva har kämpat i motvind i över två års tid. De har tagit stort ansvar, är slitna och oroliga för framtiden. Med pandemin i bagaget och dessutom nu oron i världen måste idrotten ändå orka vara den välkomnade plats för alla som vi är och vill vara, säger Björn Eriksson, RF:sordförande.

- Idrottsrörelsen måste få stöd över lång tid för att klara att återrekrytera, återstarta och välkomna,

Under 2021 minskade antalet deltagartillfällen med 700 000 jämfört med före corona och 200 000 färre tillfällen än under 2020. Det i en kontext där stillasittande och otrygghet i samhället i stort ökade redan före pandemin. Tonåringar drabbades hårt under pandemin då de periodvis inte fick träna och tävla vilket ledde till att flera slutade och hamnade utanför den positiva gemenskap som laget och föreningen står för. Dessutom blev många stillasittande hemma då undervisningen i skolan genomfördes digitalt.

– Pandemin riskerar att öka hälsoklyftorna och segregationen. Idrottsrörelsen är en stark samhällskraft där människor möts över gränser, får kompisar och är en del av ett sammanhang. Idrottsrörelsen behövs och får inte tas för given. Många behöver hjälpas åt för att fler ska må bättre i ett tryggt samhälle. En stark idrottsrörelse behövs om vi ska lyckas med det, säger Björn Eriksson.

Värdet att vara i en grupp

Förutom ekonomiskt stöd för återstart efter pandemin med 300 miljoner kronor per år 2023-2025 behövs fler och bättre idrottsanläggningar och idrottsmiljöer vilket också lyfts av föreningar i rapporten Två år med corona.

– Varje krona som satsas på idrottsrörelsen är en investering i ett mer sammanhållet och inkluderande samhälle där vi mår bättre. Vikten av närhet till träning och rörelse är en avgörande faktor för en inkluderande idrott för alla, säger Björn Eriksson.

Fakta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.