Hockeyn i angrepp på RF inför riksmötet

I två motioner till idrottens riksmöte den 26-28 maj går Svenska Ishockeyförbundet till hårt angrepp mot RF-organisationen och underkänner i flera avseenden aktuella stadgar. Centralt belägna källor inom RF talar om att motionerna andas ”stor frustration”.

Motionerna ger också uttryck för att den omdebatterade 51 procentsregeln, som garanterar medlemsinflytande i landets idrottsföreningar, ännu en gång ska utredas.

Åsikter, förslag, utredningar, enkäter - 51-procentregelns behov, eventuella nödvändigheten, anhängare för och emot - debatten återkommer ideligen enligt naturlagen i svensk idrott.

 Ja, motionerna kan tolkas som ett embryon, eller första steg, mot att riva upp en av svensk idrotts viktigaste grundbultar – att makten i alla föreningar ligger hos föreningens medlemmar.

Ishockeys ilska har sin grund i Riksidrottsnämndens, RIN, domar i den uppmärksammade striden i Hockeyettan.  Domar, som slog ishockeyn på fingrarna, var ett underkännande av förbundets tävlingsbestämmelse, paragrafen 6:1. Först efter hot om uteslutning ur RF-familjen valde ishockey att ställa in sig i ledet.

Provocerade Ishockeyförbundet

Förbundet är starkt irriterat över att RIN i besluten tolkat att den Europeiska Konventionen, om skydd för mänskliga rättigheter, kan tillämpas vid beslut för idrottsrörelsens tävlingsverksamhet. 

Ishockeyförbundets krav på ligatillhörighet för att spela i förbundsserie undanröjdes i och med utslaget i RIN.

Förbundets ordförande Anders Larsson har undertecknat två motioner med likalydande innehåll.  Motion 1 har rubriken ”Översyn av RF:s stadgar” med avseende på förutsebarhet, rättssäkerhet, internationella konventioner.  Även Konståkningsförbundets ordförande Kerstin Rosén Andersson  vill överraskande se över RF:s stadgar.

Motion 2 har Handbollförbundets  ordförande Fredrik Rapp som medskribent.

 Det är här som  regeln om 51 procent blir aktuell med huvudtitel  ”Utred förutsättningar för att stärka kommersiell utveckling och organisering i intresseorganisationer”.

SHL-organisationen och SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll är två sådana intresseorganisationer.

Idrottsminister Jakob Forssmed (kd) sade så sent som i förra veckan, vid ett idrottspolitiskt forum, att regeringen inte har några ambitioner att lägga sig i idrottens organisationsformer.

- Upp till idrotten, tycker Forssmed 

-Det är helt upp till idrotten att ta beslut om riktning för framtiden, sammanfattade Forssmed.

Totalt har 32 motioner lämnats in till RF:s kansli,  flera berör frågor hur idrotten kan göras tryggare för aktiva och publik.

Bakgrunden till motion 2 är den utredning som fotbollens Lars Christer Olsson gjorde under 2022. Samma Lars Christer som nu föreslås som ny ordförande på Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson, som i sin turär en  av tre kandidater till ny ordförande på RF. En chefsrockad på högsta nivå.

För det fortsatta arbetet föreslås att Riksidrottsstyrelsen tillsätter en grupp med representanter från berörda specialidrottsförbund.

En försiktig gissning är att ishockeyn och fotbollen är ”berörda förbund”.

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson meddelar att ishockeyn stödjer Karl Erik Nilssons kandidatur till RF ordförande. I övrigt har han lämnat följande skriftliga kommentar.

-Vi i ishockeyförbundet har undertecknat tre motioner till stämman. En motion har vi skrivit tillsammans med 13 andra förbund och handlar om fortsatt kraftsamling för svensk idrott 2030.

-Den andra har vi skrivit tillsammans med konståkningsförbundet, där föreslår vi en större översyn av RF: s stadgar inför stämman 2025. Vi har noterat att över 10 av motionerna handlar om RF:s stadgar, så det finns ett jobb att göra tillsammans, RF och förbund.

-Den tredje har vi skrivit under tillsammans med handbollen och den handlar om en utredning om kommersiella frågor i en starkt sammanhållen svensk idrott. Lars Christer Olsson gjorde en intressant förstudie, den behöver vi nu ta vidare.

-Vi hoppas att RS-styrelsen bejakar de tre motionerna och vad gäller de två utredningarna vill sätta sig ned med oss förbund och hitta lösningar på vägen framåt.

Anders Larsson vill klargöra att motionen överhuvudtaget inte handlar om 51 % spärren..

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.