Hockeyn i angrepp på RF inför riksmötet

I två motioner till idrottens riksmöte den 26-28 maj går Svenska Ishockeyförbundet till hårt angrepp mot RF-organisationen och underkänner i flera avseenden aktuella stadgar. Centralt belägna källor inom RF talar om att motionerna andas ”stor frustration”.

Motionerna ger också uttryck för att den omdebatterade 51 procentsregeln, som garanterar medlemsinflytande i landets idrottsföreningar, ännu en gång ska utredas.

Åsikter, förslag, utredningar, enkäter - 51-procentregelns behov, eventuella nödvändigheten, anhängare för och emot - debatten återkommer ideligen enligt naturlagen i svensk idrott.

 Ja, motionerna kan tolkas som ett embryon, eller första steg, mot att riva upp en av svensk idrotts viktigaste grundbultar – att makten i alla föreningar ligger hos föreningens medlemmar.

Ishockeys ilska har sin grund i Riksidrottsnämndens, RIN, domar i den uppmärksammade striden i Hockeyettan.  Domar, som slog ishockeyn på fingrarna, var ett underkännande av förbundets tävlingsbestämmelse, paragrafen 6:1. Först efter hot om uteslutning ur RF-familjen valde ishockey att ställa in sig i ledet.

Provocerade Ishockeyförbundet

Förbundet är starkt irriterat över att RIN i besluten tolkat att den Europeiska Konventionen, om skydd för mänskliga rättigheter, kan tillämpas vid beslut för idrottsrörelsens tävlingsverksamhet. 

Ishockeyförbundets krav på ligatillhörighet för att spela i förbundsserie undanröjdes i och med utslaget i RIN.

Förbundets ordförande Anders Larsson har undertecknat två motioner med likalydande innehåll.  Motion 1 har rubriken ”Översyn av RF:s stadgar” med avseende på förutsebarhet, rättssäkerhet, internationella konventioner.  Även Konståkningsförbundets ordförande Kerstin Rosén Andersson  vill överraskande se över RF:s stadgar.

Motion 2 har Handbollförbundets  ordförande Fredrik Rapp som medskribent.

 Det är här som  regeln om 51 procent blir aktuell med huvudtitel  ”Utred förutsättningar för att stärka kommersiell utveckling och organisering i intresseorganisationer”.

SHL-organisationen och SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll är två sådana intresseorganisationer.

Idrottsminister Jakob Forssmed (kd) sade så sent som i förra veckan, vid ett idrottspolitiskt forum, att regeringen inte har några ambitioner att lägga sig i idrottens organisationsformer.

- Upp till idrotten, tycker Forssmed 

-Det är helt upp till idrotten att ta beslut om riktning för framtiden, sammanfattade Forssmed.

Totalt har 32 motioner lämnats in till RF:s kansli,  flera berör frågor hur idrotten kan göras tryggare för aktiva och publik.

Bakgrunden till motion 2 är den utredning som fotbollens Lars Christer Olsson gjorde under 2022. Samma Lars Christer som nu föreslås som ny ordförande på Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson, som i sin turär en  av tre kandidater till ny ordförande på RF. En chefsrockad på högsta nivå.

För det fortsatta arbetet föreslås att Riksidrottsstyrelsen tillsätter en grupp med representanter från berörda specialidrottsförbund.

En försiktig gissning är att ishockeyn och fotbollen är ”berörda förbund”.

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson meddelar att ishockeyn stödjer Karl Erik Nilssons kandidatur till RF ordförande. I övrigt har han lämnat följande skriftliga kommentar.

-Vi i ishockeyförbundet har undertecknat tre motioner till stämman. En motion har vi skrivit tillsammans med 13 andra förbund och handlar om fortsatt kraftsamling för svensk idrott 2030.

-Den andra har vi skrivit tillsammans med konståkningsförbundet, där föreslår vi en större översyn av RF: s stadgar inför stämman 2025. Vi har noterat att över 10 av motionerna handlar om RF:s stadgar, så det finns ett jobb att göra tillsammans, RF och förbund.

-Den tredje har vi skrivit under tillsammans med handbollen och den handlar om en utredning om kommersiella frågor i en starkt sammanhållen svensk idrott. Lars Christer Olsson gjorde en intressant förstudie, den behöver vi nu ta vidare.

-Vi hoppas att RS-styrelsen bejakar de tre motionerna och vad gäller de två utredningarna vill sätta sig ned med oss förbund och hitta lösningar på vägen framåt.

Anders Larsson vill klargöra att motionen överhuvudtaget inte handlar om 51 % spärren..

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.