Återstartstödet fick fart på hästsporten

En stark och jämställd sport där både bredd och topp är på samma nivå som 2019 – det har varit Svenska Ridsportförbundet mål under återstarten efter pandemin.

– Nu är vi väldigt nära att gå i mål, stöden vi använt har fungerat, säger Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling.

Pandemin tvingade Sverige och världen att stänga ner i mars 2020. Och det är i svåra lägen som hästarna betyder som mest. Därför var det också värdefullt att många ridskolor kunde hålla stalldörrarna öppna under pandemin, om än med anpassade verksamheter.

En stark och jämställd sport där både bredd och topp är på samma nivå som 2019 – det har varit Svenska Ridsportförbundet mål under återstarten efter pandemin.

– Nu är vi väldigt nära att gå i mål, stöden vi använt har fungerat, säger Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling.

Ridskolor höll öppet

Pandemin tvingade Sverige och världen att stänga ner i mars 2020. Och det är i svåra lägen som hästarna betyder som mest. Därför var det också värdefullt att många ridskolor kunde hålla stalldörrarna öppna under pandemin, om än med anpassade verksamheter.

Inom Svenska Ridsportförbundet påverkades tävlingsverksamheten mest av pandemin. Många tävlingar tvingades ställa in och föreningar gick också miste om viktiga intäkter.

För att få ridsportsverige tillbaka på banan har Svenska Ridsportförbundet jobbat med stöd inom flera olika områden.

275 föreningar sökte stöd för återstart av breddverksamhet för totalt 4 836 900 kronor.

211 föreningar sökte stöd för återstart av tävling för totalt 3 456 600 kronor.

65 föreningar sökte stöd för återstart av paraverksamhet för totalt 2 900 000 kronor.

4 000 000 kronor har använts för att subventionera licenser för tävlingsryttare i föreningarna.

Lyssnade på medlemmarna

– Vi har lyssnat på våra medlemmar och vad de behövde och trodde på. Det handlar både om att stimulera återväxten och sådant som tagit paus under pandemin, men också om att ge kraft åt nya initiativ, säger Gisela Löfstrand, verksamhetschef ridklubb/ridskola på Svenska Ridsportförbundet.

Vägen fram blev stöd för återstart på fyra olika områden; breddverksamhet, tävlingsverksamhet, paraverksamhet och licensbidrag.

 

Återstartsstödet har också bidragit till att hålla nere tävlingsryttares kostnader för en tävlingsdag och sänkt kostnader för att lösa licens.

- Det är dyrt att ha häst idag och ibland hjälper några hundralappar i stöd för licens mer än man tror, säger Andrea Barth.

Nu är ridsportsverige väldigt nära att nå målsättningen för omstarten. Siffrorna nedan är tydliga exempel på det.

Verksamheten i dag

Totalt antal tävlingsdagar i Sverige:

2019 3516, 2022: 3422

Totalt antal tävlingsdagar i hoppning:

2019 1832, 2022 1844

Totalt antal starter i alla grenar:

2019 344 782, 2022 315 583

– Inkomsterna från tävlingar gör till exempel att föreningar kan hålla i gång andra verksamheter eller kanske köpa ridskolehästar, säger Andrea Barth.

Även om krig och ökad inflation påverkar ridsporten och föreningar brottas med ökade kostnader, finns det framtidstro i ridsporten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.