Återstartstödet fick fart på hästsporten

En stark och jämställd sport där både bredd och topp är på samma nivå som 2019 – det har varit Svenska Ridsportförbundet mål under återstarten efter pandemin.

– Nu är vi väldigt nära att gå i mål, stöden vi använt har fungerat, säger Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling.

Pandemin tvingade Sverige och världen att stänga ner i mars 2020. Och det är i svåra lägen som hästarna betyder som mest. Därför var det också värdefullt att många ridskolor kunde hålla stalldörrarna öppna under pandemin, om än med anpassade verksamheter.

En stark och jämställd sport där både bredd och topp är på samma nivå som 2019 – det har varit Svenska Ridsportförbundet mål under återstarten efter pandemin.

– Nu är vi väldigt nära att gå i mål, stöden vi använt har fungerat, säger Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling.

Ridskolor höll öppet

Pandemin tvingade Sverige och världen att stänga ner i mars 2020. Och det är i svåra lägen som hästarna betyder som mest. Därför var det också värdefullt att många ridskolor kunde hålla stalldörrarna öppna under pandemin, om än med anpassade verksamheter.

Inom Svenska Ridsportförbundet påverkades tävlingsverksamheten mest av pandemin. Många tävlingar tvingades ställa in och föreningar gick också miste om viktiga intäkter.

För att få ridsportsverige tillbaka på banan har Svenska Ridsportförbundet jobbat med stöd inom flera olika områden.

275 föreningar sökte stöd för återstart av breddverksamhet för totalt 4 836 900 kronor.

211 föreningar sökte stöd för återstart av tävling för totalt 3 456 600 kronor.

65 föreningar sökte stöd för återstart av paraverksamhet för totalt 2 900 000 kronor.

4 000 000 kronor har använts för att subventionera licenser för tävlingsryttare i föreningarna.

Lyssnade på medlemmarna

– Vi har lyssnat på våra medlemmar och vad de behövde och trodde på. Det handlar både om att stimulera återväxten och sådant som tagit paus under pandemin, men också om att ge kraft åt nya initiativ, säger Gisela Löfstrand, verksamhetschef ridklubb/ridskola på Svenska Ridsportförbundet.

Vägen fram blev stöd för återstart på fyra olika områden; breddverksamhet, tävlingsverksamhet, paraverksamhet och licensbidrag.

 

Återstartsstödet har också bidragit till att hålla nere tävlingsryttares kostnader för en tävlingsdag och sänkt kostnader för att lösa licens.

- Det är dyrt att ha häst idag och ibland hjälper några hundralappar i stöd för licens mer än man tror, säger Andrea Barth.

Nu är ridsportsverige väldigt nära att nå målsättningen för omstarten. Siffrorna nedan är tydliga exempel på det.

Verksamheten i dag

Totalt antal tävlingsdagar i Sverige:

2019 3516, 2022: 3422

Totalt antal tävlingsdagar i hoppning:

2019 1832, 2022 1844

Totalt antal starter i alla grenar:

2019 344 782, 2022 315 583

– Inkomsterna från tävlingar gör till exempel att föreningar kan hålla i gång andra verksamheter eller kanske köpa ridskolehästar, säger Andrea Barth.

Även om krig och ökad inflation påverkar ridsporten och föreningar brottas med ökade kostnader, finns det framtidstro i ridsporten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.