Återstartstödet fick fart på hästsporten

En stark och jämställd sport där både bredd och topp är på samma nivå som 2019 – det har varit Svenska Ridsportförbundet mål under återstarten efter pandemin.

– Nu är vi väldigt nära att gå i mål, stöden vi använt har fungerat, säger Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling.

Pandemin tvingade Sverige och världen att stänga ner i mars 2020. Och det är i svåra lägen som hästarna betyder som mest. Därför var det också värdefullt att många ridskolor kunde hålla stalldörrarna öppna under pandemin, om än med anpassade verksamheter.

En stark och jämställd sport där både bredd och topp är på samma nivå som 2019 – det har varit Svenska Ridsportförbundet mål under återstarten efter pandemin.

– Nu är vi väldigt nära att gå i mål, stöden vi använt har fungerat, säger Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling.

Ridskolor höll öppet

Pandemin tvingade Sverige och världen att stänga ner i mars 2020. Och det är i svåra lägen som hästarna betyder som mest. Därför var det också värdefullt att många ridskolor kunde hålla stalldörrarna öppna under pandemin, om än med anpassade verksamheter.

Inom Svenska Ridsportförbundet påverkades tävlingsverksamheten mest av pandemin. Många tävlingar tvingades ställa in och föreningar gick också miste om viktiga intäkter.

För att få ridsportsverige tillbaka på banan har Svenska Ridsportförbundet jobbat med stöd inom flera olika områden.

275 föreningar sökte stöd för återstart av breddverksamhet för totalt 4 836 900 kronor.

211 föreningar sökte stöd för återstart av tävling för totalt 3 456 600 kronor.

65 föreningar sökte stöd för återstart av paraverksamhet för totalt 2 900 000 kronor.

4 000 000 kronor har använts för att subventionera licenser för tävlingsryttare i föreningarna.

Lyssnade på medlemmarna

– Vi har lyssnat på våra medlemmar och vad de behövde och trodde på. Det handlar både om att stimulera återväxten och sådant som tagit paus under pandemin, men också om att ge kraft åt nya initiativ, säger Gisela Löfstrand, verksamhetschef ridklubb/ridskola på Svenska Ridsportförbundet.

Vägen fram blev stöd för återstart på fyra olika områden; breddverksamhet, tävlingsverksamhet, paraverksamhet och licensbidrag.

 

Återstartsstödet har också bidragit till att hålla nere tävlingsryttares kostnader för en tävlingsdag och sänkt kostnader för att lösa licens.

- Det är dyrt att ha häst idag och ibland hjälper några hundralappar i stöd för licens mer än man tror, säger Andrea Barth.

Nu är ridsportsverige väldigt nära att nå målsättningen för omstarten. Siffrorna nedan är tydliga exempel på det.

Verksamheten i dag

Totalt antal tävlingsdagar i Sverige:

2019 3516, 2022: 3422

Totalt antal tävlingsdagar i hoppning:

2019 1832, 2022 1844

Totalt antal starter i alla grenar:

2019 344 782, 2022 315 583

– Inkomsterna från tävlingar gör till exempel att föreningar kan hålla i gång andra verksamheter eller kanske köpa ridskolehästar, säger Andrea Barth.

Även om krig och ökad inflation påverkar ridsporten och föreningar brottas med ökade kostnader, finns det framtidstro i ridsporten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.