Elitidrott – inte alltid en bra affär, del 1)

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att nå landslaget och leva ett proffsliv är drömmen för många. Men vad innebär det egentligen att vara proffs i olika idrotter? Vad tjänar en svensk skidstjärna? Eller en landslagsman i basket? Eller i friidrott?

Borås Tidnings sportredaktion har granskat vad landslags- och proffsdrömmen innebär för ett antal elitidrottare från Sjuhäradsbygden. Kartläggningen är representativ för svensk idrott i dag. Idrottens Affärer har fått tillgång till materialet och kan publicera siffror och fakta i samarbete med Borås Tidning.​​

Kosovare Asllani Foto: Thierry Breton / TT, Sara Linden Björn Larsson Rosvall / TT, Victor Nilsson Lindelöf : Anders Wiklund / TT, Sedlar (Foto: Izabelle Nordfjell / TT). Fotomontage: Thomas Selig, Idrottens Affärer
Artikeln är del 1 (av 2) i genomgången. Del 2 kan du läsa här.

2017 var året då de nordiska damlandslagen i fotboll stämde i bäck. Både i Danmark och Sverige fördes långdragna förhandlingar för högre ersättningar.

I Danmark gick det så långt att spelarna gick ut i en strejk som fick starkt stöd från bland annat Sverige. Exempelvis kallade Kosovare Asllani fotbollens pampar för ”stenåldersmänniskor som sitter på fel positioner” i en artikel i Expressen. I samma artikel konstaterade årets vinnare av diamantbollen att:

– Vi damer spelar nästan gratis i dag och det är inte okej med tanke på hur mycket tid vi lägger ner på det här.

Asllanis uttalande väcker frågor av många olika slag. Bland annat om vad som är en okej lön för en heltidssatsning på idrott.

– Klart att man alltid vill ha mer, men jag är inte bitter, jag är glad att jag kunde ha fotbollen som jobb, säger Sara Lindén.

Under slutet av sin karriär kunde den landslagsmeriterade Dalsjöforsprodukten varit fotbollsproffs, men hon valde att jobba 40 procent vid sidan om idrotten.

– Jag kände att jag inte bara ville gå och dra de dagar vi inte tränade. Och det känns bra nu efteråt, för det blev inget jättestort steg när man slutat med elitfotbollen.

Efter en kort paus lägger hon till:

– Det blev ett stort steg ändå. Man blir trött på kvällarna nu. Även om vi tränade hårt var det inte lika långa dagar.

2005, när Lindén skrev sitt första damallsvenska kontrakt var bara någon enstaka svensk spelare proffs. Snittlönen i damallsvenskan låg på 2 101 kronor per månad.

– I Göteborg jobbade alla, även Lotta Schelin. Men det har gått framåt jättemycket, och jag tyckte att jag hade det bra på slutet. Jag kunde satsa så mycket jag ville, säger Lindén.

Hennes sista säsong i damallsvenskan (2016) hade lönerna ökat till 10 462 kronor per månad i snitt, det trots att publiksnittet hade sjunkit med 25 procent jämfört med 2005.

Trots den stora ökningen ligger damfotbollen fortfarande långt efter herrfotbollen. I herrarnas allsvenska 2016 låg exempelvis snittlönen per år på cirka 1,1 miljoner kronor.

– Klart att det är en väldig skillnad. Men herrarna drar ju in mer också. Om vi dragit in mer pengar hade man kunnat tjäna bra, säger Sara Lindén.

Fakta/Svenska damfotbollsproffs

I en aktuell rapport från Sporting Intelligence kallad Global Sports Salary Survey 2017 (pdf) räknas 110 damallsvenska spelare som proffs. Av dem är cirka hälften spelare från andra länder.

Eftersom ett tiotal svenska spelare är utlandsproffs lever alltså kring 65 svenska kvinnor nu som fotbollsproffs.

Snittlönen i damallsvenskan 2016 var 10 462 kronor per månad.

Samma år låg snittlönen i superettan på 23 763 kronor per månad. Herrallsvenskan är en förhållandevis dåligt betald liga, och där låg ändå snittlönen för cirka 375 spelare på 93 142 kronor per månad – vilket ger en årslön på drygt 1,1 miljoner kronor.

Vid landslagsspel är ersättningarna hemliga. Damerna har ett nytt avtal, som inte har läckt ut. I det tidigare fick spelarna 2 000 kronor per samling, plus traktamente. Det innebar i slutändan någonstans just under 250 kronor per dag. Summan ökade något i samband med mästerskap, där man hade olika bonusar.

Även herrlandslagets avtal är hemligt.

Men enligt Aftonbladet (https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/landslagsfotboll/herrlandslaget/article22500865.ab) fick spelarna dela på 20 miljoner kronor i bonus när man kvalade in till EM 2016. I det förra VM-kvalet, mot Brasilien 2014, hade herrspelarna enligt Idrottens Affärer (http://www.idrottensaffarer.se/affarer/2012/09/miljonerna-runt-fotbollslandslaget) ett avtal som gav 15 000 kronor till de spelare som var uttagna till en match. Vid segrar i VM-kvalet fick man segerpremier på 35 000 kronor.

Fakta/Svenska herrfotbollslöner

Tidigare i år hade Expressen en lista över årslöner för landslagsaktuella, svenska herrfotbollsspelare. Det handlade om bruttolöner, alltså före skatt. Bonusar, exempelvis sign-on, är inte inräknade. Här är ett urval av spelarna:

· Victor Nilsson Lindelöf, 50 miljoner kronor

  • Emil Forsberg, 40 miljoner kronor
  • Marcus Berg, 30 miljoner kronor
  • Andreas Granqvist, 25 miljoner kronor/
  • Viktor Claesson, 10 miljoner kronor
  • Sebastian Holmén, 10 miljoner kronor
  • Marcus Rohdén, 5 miljoner kronor.

Som jämförelse kan nämnas att Zlatan Ibrahimovic hade en lön på cirka 115 miljoner kronor under 2016. Lionel Messi var den högst betalde fotbollsspelaren i världen med cirka 400 miljoner kronor i årslön.

Till lönen kommer även reklam- och sponsorsavtal. Enligt amerikanska affärstidningen Forbes kommer Messi totalt upp i 659 miljoner om året. Cristiano Ronaldo har ännu större inkomst, han uppges totalt dra in cirka 766 kronor om året.

På landslagsnivå har fotbollsdamerna nu ett nytt avtal de säger sig vara nöjda med. Trots det kan man utgå ifrån att ersättningarna fortfarande ligger långt efter herrlandslagets.

Inom svensk handboll råder däremot jämställdhet mellan herr- och damlandslagsspelare. Utjämningen började för drygt 1,5 år sedan genom att damerna fick samma dagersättning som herrarna.

– Men vi fick kämpa, säger Ida Odén. Vi argumenterade med att vi gjorde samma jobb och hade samma slitage på våra kroppar som herrarna. Det var lite diskussioner, förbundet sa bland annat att: ”Jamen, budgeten är ju redan satt.”

Damerna fick igenom sina krav, bland annat eftersom herrlandslaget tog ett initiativ till att sänka sin dagersättning.

– Det var självklart. Vi gör ju exakt samma jobb, sa lagkapten Tobias Karlsson till Aftonbladet i början av december.

Ida Odén berättar att spelarna även hittade en svag punkt att slå mot:

– Förbundet hade en jämställdhetsplan, så vi kunde hänvisa till den. Och det gick ju till slut, säger den Borås HK-fostrade Sävehofspelaren.

Fakta/Ersättningar i handbollslandslagen

Herr- och damlandslaget har numera jämställda ersättningar. Dagersättningen ligger på 700 kronor.

Spelarna har även bonusar. Kvalar laget in till ett mästerskap får spelarna 40 000 kronor vardera.

I mästerskap ger guld 110 000 kronor, silver 75 000 kronor och spelarna får 33 000 kronor vid brons. Dessutom får spelarna segerpremier på 5 000 kronor per match fram till och med åttondelsfinal.

Källa: Aftonbladet, dels den här artikeln, dels den här.

Från och med i år är även medalj- och kvalbonusarna jämställda i handbollen. Trots att de svenska damerna ju snöpligt missade medalj i den nyligen avslutade VM-turneringen fick spelarna 65 000 kronor vardera i bonus.

– Man tjänar bra om man vinner matcher, speciellt om man ser ett mästerskap som en månads jobb. Efter EM 2014, där vi blev trea, blev det ändå en del i kassan, säger Ida Odén.

Där låg bonusen på 33 000 kronor. Odén fick ju dessutom dagersättning samt förlorad arbetsinkomst. Precis som Sara Lindén har ju Odén hela tiden arbetat vid sidan av sitt handbollsspelande.

– Jag har eget och jobbar runt 50 procent. Det blir ju som en extra lön.

I dagsläget hade hon inte behövt ha något annat jobb än handbollen.

– Men jag spelar i Sävehof som ändå är en av de framstående klubbarna i Sverige. Och så handlar det ju om vad man nöjer sig med.

BT: Hur många spelare är heltidsproffs i svenska ligan, SHE?

– Jag tror knappt att det är en enda nu. De flesta jobbar eller pluggar vid sidan om.

Huvuddelen av landslagsspelarna är utlandsproffs, många spelar i den danska ligan, där lönerna är klart bättre än i Sverige.

– De var ännu högre för några år sedan. Men några lag gick i konkurs, vilket gjorde att man sänkte lönenivån så att klubbarna kan gå runt.

Vad tjänar de bäst betalda i Danmark nu?

– Säkert 40 000–50 000 kronor i månaden, säger Odén.

Fakta/Svenska stjärnors löner i NHL

Lönerna i NHL är offentliga. Bäst tjänar Jonathan Toews och Patrick Kane med 13,8 miljoner dollar, vilket i dagens växelkurs motsvarar 116 miljoner kronor.

Här är de bäst betalda svenskarna:

  • Henrik Lundqvist, 9 miljoner dollar – 75,5 miljoner kronor.
  • Victor Hedman och Loui Eriksson, båda 8 miljoner dollar – 67 miljoner kronor.
  • Nicklas Bäckström, 7,5 miljoner dollar – 63 miljoner kronor.
  • Henrik Sedin, Daniel Sedin, Erik Karlsson, Alexander Steen och Henrik Zetterberg, 7,0 miljoner dollar – 58,7 miljoner kronor

Elitspelare inom herrfotbollen drar in miljoner, det gör man även inom herrishockeyn och om man får ett utlandskontrakt i basket. I somras skrev exempelvis Marbofostrade Jonas Jerebko på ett tvåårskontrakt värt 8,2 miljoner dollar (68,9 miljoner kronor med nuvarande kurs) med Utah Jazz.

I Sverige ligger dock basketens lönenivåer mycket närmare fotbollens damallsvenska än herrallsvenskans.

– Direkt när jag säger att jag är proffs får många uppfattningen att jag är stenrik, säger Fredrik Andersson, lagkapten i Borås Basket.

I den svenska basketligan för herrar, SBL, är åtta–nio spelare per lag heltidsproffs. Övriga jobbar eller pluggar. Enligt uppgifter till BT varierar lönerna rejält från klubb till klubb.

 

Artikeln är del 1 (av 2) i genomgången. Del 2 kan du läsa här.

Johan Rydén

Borås Tidning

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen