Kulturutskottet ger svar på tal

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Kulturutskottet i riksdagen beslutade i januari 2015 om att genomföra en uppföljning av den statliga idrottspolitiken med inriktning på barn och ungdomar. Utskotten har enligt regeringsformen till uppgift att följa upp och utvärdera riksdagsbeslut inom sina respektive ansvarsområden. Uppföljningen har genomförts av kulturutskottets uppföljnings- och utvärderingsgrupp. Underlag till rapporten har tagits fram av tjänstemän vid utskottsavdelningens utvärderings- och forskningssekretariatet. I rapporten redovisas faktaunderlag inklusive resultat från intervjuer.
Kulturutskottet svarar på Dan Perssons blogginlägg. På bilden: Saila Quicklund (M) ordförande uppföljningsgruppen — Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

 

Företrädare för Riksidrottsförbundet, fyra specialidrottsförbund nämligen Svenska ishockeyförbundet, Svenska skidförbundet, Svenska Gymnastikförbundet och Svenska fotbollförbundet), länsidrotten, föreningar, myndigheter och kommuner m.fl. har intervjuats. Alla uppgiftslämnare har haft möjlighet att kommentera och komplettera underlaget i rapporten. Utgångspunkt för uppföljningen har varit dels riksdagens beslut 2009 om mål och riktlinjer för den statliga idrottspolitiken, dels budgetlagens (2011:203) staganden om att regeringen ska lämna en redovisning i budgetpropositionen om vilka resultat som har uppnåtts i förhållande till de mål som riksdagen har beslutat om.

Betydelse främja folkhälsa

Utvärderingsgruppen har i olika sammanhang lyft fram idrottsrörelsens stora betydelse när det gäller att främja en god folkhälsa och skapa gemenskap och engagemang, inte minst hos barn och unga. I redovisningen framhålls de 650 000 ideella ledare som dagligen, i våra 20 000 föreningar, utför fantastiskt viktiga insatser för våra barn och ungdomar. Därutöver finns goda exempel på hur viktig idrotten är som folkhälso- och integrationsmotor, vilket är glädjande och oerhört viktigt för såväl den enskilde som för samhället i stort.

Nu till slutsatserna av vår uppföljning. Riksdagens beslut om mål och inriktning för den statliga idrottspolitiken innebär bl.a. att bidrag till barn- och ungdomsidrott ska lämnas till verksamheter som bedrivs ur ett barnrättsperspektiv.

Över 2 miljarder till idrotten

Staten ger över 2 miljarder kr till idrotten och resultatet av denna och tidigare uppföljningar till riksdagen visar att det är oklart vilka resultat som uppnås med de statliga bidragen. Det är därför inte möjligt att följa upp användningen av de statliga bidragen och bedöma i vilken mån syftena med statsbidragen uppfylls. Regeringen ska enligt budgetlagen lämna en redovisning till riksdagen av de resultat som uppnåtts i verksamheterna i förhållande till de mål som riksdagen har beslutat om.

KrU:s uppföljnings- och utvärderingsgrupp kan inte nog understryka vikten av att förebygga och motverka alla former av kränkningar av barn och unga inom idrotten. Att tillämpa barnrättsperspektivet i verksamheten är en grund för att verksamheter som ska få statliga bidrag. Uppföljningen har som sagt omfattat den statliga idrottspolitiken med inriktning på barn och ungdomar.

Rapportering behöver förbättras

Regeringens rapportering till riksdagen behöver förbättras och detta påpekade även Riksrevisionen redan 2004. Riksdagen beslutade om ett tillkännagivande till regeringen som innebar att en förbättring måste ske, dock kan vi se att brister kvarstår. Regeringens rapportering till riksdagen behöver bli bättre och rapporteringen behöver göra det möjligt för riksdagen att bedöma om bidragen har fördelats med utgångspunkt från de mål och syften som är fastställda för bidragsgivningen. Det behövs bl.a. en rapportering kopplat till riksdagens mål om att stöd ska lämnas till verksamheter som bedrivs ur ett barnrättsperspektiv.

Det är därför beklagligt att nättidningen Idrottens Affärer i en blogg sprider felaktig information som också kan bidra till att misskreditera idrottsrörelsen. Raljerande blogginlägg ändrar inte det faktum att staten har en skyldighet att gentemot skattebetalarna säkerställa att alla statliga bidrag används i enlighet med de mål och syften som riksdagen och regeringen har beslutat och att det är ytterst är riksdagen som är ansvarig för att så sker. Genom denna uppföljning uppfyller riksdagen således sitt ansvar och belyser de brister som uppföljningen blottlagt.

Enigt ställningstagande

Uppföljningsgruppen oavsett partitillhörighet, har varit helt eniga i sina ställningstaganden med anledning av resultatet.

Nedan finns länkar till rapporten, webb-tv från seminariet och riksdagens aktuellutskick med anledning av rapporten.

Saila Quicklund (M), ordförande uppföljningsgruppen
Peter Johnsson (S)
Per Lodenius (C)
Bengt Eliasson (L)
Roland Utbult (KD)
Emma Hult (MP)
Sara- Lena Bjälkö (SD)

http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/rapport-fran-riksdagen/statens-idrottspolitiska-mal---en-uppfoljning-med_H40WRFR12
http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/oppet-seminarium/seminarium-om-statens-idrottspolitiska-mal_H4C220170511se1
http://www.riksdagen.se/sv/aktuellt/2017/apr/20/statliga-bidrag-har-oklar-effekt-pa-idrottsrorelsen/

_____
Artikeln är ett svar på Dan Perssons blogginlägg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.