Kulturutskottet ger svar på tal

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Kulturutskottet i riksdagen beslutade i januari 2015 om att genomföra en uppföljning av den statliga idrottspolitiken med inriktning på barn och ungdomar. Utskotten har enligt regeringsformen till uppgift att följa upp och utvärdera riksdagsbeslut inom sina respektive ansvarsområden. Uppföljningen har genomförts av kulturutskottets uppföljnings- och utvärderingsgrupp. Underlag till rapporten har tagits fram av tjänstemän vid utskottsavdelningens utvärderings- och forskningssekretariatet. I rapporten redovisas faktaunderlag inklusive resultat från intervjuer.
Kulturutskottet svarar på Dan Perssons blogginlägg. På bilden: Saila Quicklund (M) ordförande uppföljningsgruppen — Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

 

Företrädare för Riksidrottsförbundet, fyra specialidrottsförbund nämligen Svenska ishockeyförbundet, Svenska skidförbundet, Svenska Gymnastikförbundet och Svenska fotbollförbundet), länsidrotten, föreningar, myndigheter och kommuner m.fl. har intervjuats. Alla uppgiftslämnare har haft möjlighet att kommentera och komplettera underlaget i rapporten. Utgångspunkt för uppföljningen har varit dels riksdagens beslut 2009 om mål och riktlinjer för den statliga idrottspolitiken, dels budgetlagens (2011:203) staganden om att regeringen ska lämna en redovisning i budgetpropositionen om vilka resultat som har uppnåtts i förhållande till de mål som riksdagen har beslutat om.

Betydelse främja folkhälsa

Utvärderingsgruppen har i olika sammanhang lyft fram idrottsrörelsens stora betydelse när det gäller att främja en god folkhälsa och skapa gemenskap och engagemang, inte minst hos barn och unga. I redovisningen framhålls de 650 000 ideella ledare som dagligen, i våra 20 000 föreningar, utför fantastiskt viktiga insatser för våra barn och ungdomar. Därutöver finns goda exempel på hur viktig idrotten är som folkhälso- och integrationsmotor, vilket är glädjande och oerhört viktigt för såväl den enskilde som för samhället i stort.

Nu till slutsatserna av vår uppföljning. Riksdagens beslut om mål och inriktning för den statliga idrottspolitiken innebär bl.a. att bidrag till barn- och ungdomsidrott ska lämnas till verksamheter som bedrivs ur ett barnrättsperspektiv.

Över 2 miljarder till idrotten

Staten ger över 2 miljarder kr till idrotten och resultatet av denna och tidigare uppföljningar till riksdagen visar att det är oklart vilka resultat som uppnås med de statliga bidragen. Det är därför inte möjligt att följa upp användningen av de statliga bidragen och bedöma i vilken mån syftena med statsbidragen uppfylls. Regeringen ska enligt budgetlagen lämna en redovisning till riksdagen av de resultat som uppnåtts i verksamheterna i förhållande till de mål som riksdagen har beslutat om.

KrU:s uppföljnings- och utvärderingsgrupp kan inte nog understryka vikten av att förebygga och motverka alla former av kränkningar av barn och unga inom idrotten. Att tillämpa barnrättsperspektivet i verksamheten är en grund för att verksamheter som ska få statliga bidrag. Uppföljningen har som sagt omfattat den statliga idrottspolitiken med inriktning på barn och ungdomar.

Rapportering behöver förbättras

Regeringens rapportering till riksdagen behöver förbättras och detta påpekade även Riksrevisionen redan 2004. Riksdagen beslutade om ett tillkännagivande till regeringen som innebar att en förbättring måste ske, dock kan vi se att brister kvarstår. Regeringens rapportering till riksdagen behöver bli bättre och rapporteringen behöver göra det möjligt för riksdagen att bedöma om bidragen har fördelats med utgångspunkt från de mål och syften som är fastställda för bidragsgivningen. Det behövs bl.a. en rapportering kopplat till riksdagens mål om att stöd ska lämnas till verksamheter som bedrivs ur ett barnrättsperspektiv.

Det är därför beklagligt att nättidningen Idrottens Affärer i en blogg sprider felaktig information som också kan bidra till att misskreditera idrottsrörelsen. Raljerande blogginlägg ändrar inte det faktum att staten har en skyldighet att gentemot skattebetalarna säkerställa att alla statliga bidrag används i enlighet med de mål och syften som riksdagen och regeringen har beslutat och att det är ytterst är riksdagen som är ansvarig för att så sker. Genom denna uppföljning uppfyller riksdagen således sitt ansvar och belyser de brister som uppföljningen blottlagt.

Enigt ställningstagande

Uppföljningsgruppen oavsett partitillhörighet, har varit helt eniga i sina ställningstaganden med anledning av resultatet.

Nedan finns länkar till rapporten, webb-tv från seminariet och riksdagens aktuellutskick med anledning av rapporten.

Saila Quicklund (M), ordförande uppföljningsgruppen
Peter Johnsson (S)
Per Lodenius (C)
Bengt Eliasson (L)
Roland Utbult (KD)
Emma Hult (MP)
Sara- Lena Bjälkö (SD)

http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/rapport-fran-riksdagen/statens-idrottspolitiska-mal---en-uppfoljning-med_H40WRFR12
http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/oppet-seminarium/seminarium-om-statens-idrottspolitiska-mal_H4C220170511se1
http://www.riksdagen.se/sv/aktuellt/2017/apr/20/statliga-bidrag-har-oklar-effekt-pa-idrottsrorelsen/

_____
Artikeln är ett svar på Dan Perssons blogginlägg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.

Det arrangemang som svenskarna  känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.