Kulturutskottet ger svar på tal
Företrädare för Riksidrottsförbundet, fyra specialidrottsförbund nämligen Svenska ishockeyförbundet, Svenska skidförbundet, Svenska Gymnastikförbundet och Svenska fotbollförbundet), länsidrotten, föreningar, myndigheter och kommuner m.fl. har intervjuats. Alla uppgiftslämnare har haft möjlighet att kommentera och komplettera underlaget i rapporten. Utgångspunkt för uppföljningen har varit dels riksdagens beslut 2009 om mål och riktlinjer för den statliga idrottspolitiken, dels budgetlagens (2011:203) staganden om att regeringen ska lämna en redovisning i budgetpropositionen om vilka resultat som har uppnåtts i förhållande till de mål som riksdagen har beslutat om.
Betydelse främja folkhälsa
Utvärderingsgruppen har i olika sammanhang lyft fram idrottsrörelsens stora betydelse när det gäller att främja en god folkhälsa och skapa gemenskap och engagemang, inte minst hos barn och unga. I redovisningen framhålls de 650 000 ideella ledare som dagligen, i våra 20 000 föreningar, utför fantastiskt viktiga insatser för våra barn och ungdomar. Därutöver finns goda exempel på hur viktig idrotten är som folkhälso- och integrationsmotor, vilket är glädjande och oerhört viktigt för såväl den enskilde som för samhället i stort.
Nu till slutsatserna av vår uppföljning. Riksdagens beslut om mål och inriktning för den statliga idrottspolitiken innebär bl.a. att bidrag till barn- och ungdomsidrott ska lämnas till verksamheter som bedrivs ur ett barnrättsperspektiv.
Över 2 miljarder till idrotten
Staten ger över 2 miljarder kr till idrotten och resultatet av denna och tidigare uppföljningar till riksdagen visar att det är oklart vilka resultat som uppnås med de statliga bidragen. Det är därför inte möjligt att följa upp användningen av de statliga bidragen och bedöma i vilken mån syftena med statsbidragen uppfylls. Regeringen ska enligt budgetlagen lämna en redovisning till riksdagen av de resultat som uppnåtts i verksamheterna i förhållande till de mål som riksdagen har beslutat om.
KrU:s uppföljnings- och utvärderingsgrupp kan inte nog understryka vikten av att förebygga och motverka alla former av kränkningar av barn och unga inom idrotten. Att tillämpa barnrättsperspektivet i verksamheten är en grund för att verksamheter som ska få statliga bidrag. Uppföljningen har som sagt omfattat den statliga idrottspolitiken med inriktning på barn och ungdomar.
Rapportering behöver förbättras
Regeringens rapportering till riksdagen behöver förbättras och detta påpekade även Riksrevisionen redan 2004. Riksdagen beslutade om ett tillkännagivande till regeringen som innebar att en förbättring måste ske, dock kan vi se att brister kvarstår. Regeringens rapportering till riksdagen behöver bli bättre och rapporteringen behöver göra det möjligt för riksdagen att bedöma om bidragen har fördelats med utgångspunkt från de mål och syften som är fastställda för bidragsgivningen. Det behövs bl.a. en rapportering kopplat till riksdagens mål om att stöd ska lämnas till verksamheter som bedrivs ur ett barnrättsperspektiv.
Det är därför beklagligt att nättidningen Idrottens Affärer i en blogg sprider felaktig information som också kan bidra till att misskreditera idrottsrörelsen. Raljerande blogginlägg ändrar inte det faktum att staten har en skyldighet att gentemot skattebetalarna säkerställa att alla statliga bidrag används i enlighet med de mål och syften som riksdagen och regeringen har beslutat och att det är ytterst är riksdagen som är ansvarig för att så sker. Genom denna uppföljning uppfyller riksdagen således sitt ansvar och belyser de brister som uppföljningen blottlagt.
Enigt ställningstagande
Uppföljningsgruppen oavsett partitillhörighet, har varit helt eniga i sina ställningstaganden med anledning av resultatet.
Nedan finns länkar till rapporten, webb-tv från seminariet och riksdagens aktuellutskick med anledning av rapporten.
Saila Quicklund (M), ordförande uppföljningsgruppen
Peter Johnsson (S)
Per Lodenius (C)
Bengt Eliasson (L)
Roland Utbult (KD)
Emma Hult (MP)
Sara- Lena Bjälkö (SD)
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/rapport-fran-riksdagen/statens-idrottspolitiska-mal---en-uppfoljning-med_H40WRFR12
http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/oppet-seminarium/seminarium-om-statens-idrottspolitiska-mal_H4C220170511se1
http://www.riksdagen.se/sv/aktuellt/2017/apr/20/statliga-bidrag-har-oklar-effekt-pa-idrottsrorelsen/
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar