Här bemöter de Dan Persson

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Dan Persson är kritisk till delar av den debattartikel om den förestående omregleringen av spelmarknaden vi författat och som Svenska Dagbladet publicerade den 9 augusti. "Vår avsikt är inte att ställa våra idrotter emot travet" framhåller hockeyns ordförande Anders Larsson och fotbollens Karl-Erik Nilsson som också avslöjar att deras förbund undersöker möjligheterna att ta över Svenska Spel!.
Vi undersöker möjligheterna att ta över Svenska Spel, erkänner Anders Larsson (bilden), hockeyns ordförande och fotbolllsbasen Karl-Erik Nilsson

Naturligtvis har Dan Persson en viktig poäng när han säger att idrotten är starkast när den står samlad. Vi är de första att skriva under på det.

Men vi menar att man måste beakta att alla idrotter inte är riktigt lika i detta avseende. Vår koppling till spelmarknaden handlar i första hand om sportspelen, inte om bingo och lotterier som är fallet för de flesta andra.

Dialog med andra förbund

Vi har under lång tid haft dialog med RF och övriga specialförbund. Frågan har diskuterats i flera forum och sammanhang och vi har mötts av stor förståelse för vår hållning.

Några ytterligare kommentarer kring Dan Perssons kritik:

Vår avsikt är inte att ställa våra idrotter emot travet, och att på något sätt försämra för travsporten som vi både uppskattar och respekterar. Låt oss citera ur vår egen artikel:

”Vi har inte något emot att travet får goda möjligheter att finansiera sin verksamhet med spelintäkter, men fotbollen och ishockeyn måste behandlas likvärdigt och rättvist.”

 Vi jämför med travsport

Vad vi gör är att jämföra med trav- och galoppsporten. Eftersom vi anser att det i högsta grad är relevant att göra det. Fotbolls- och ishockeymatcher är ju, precis som travlopp, en grundläggande förutsättning för att en stor del av spelmarknaden kan existera.

Vi upplever att skillnaderna mellan travet å ena sidan och fotbollen och ishockeyn blir orimligt stora, med det förslag spelutredningen har lagt – även om man beaktar de skillnader som finns mellan idrotterna ifråga.

Dan Persson tycker vidare att travet ska få betalt av spelbolagen för att deras lopp används som spelobjekt, medan övrig idrott inte ska få det. Vi har svårt att se hur man kan motivera detta.

Antingen är principen att man får betalt för att arrangera evenemang som fungerar som spelobjekt, eller också får man det inte. Att den ena får, och inte den andra, blir väldigt svårt att acceptera för oss och för idrotten i stort.

"Men vi ska behandlas lika"

Som sagt, vi har ingenting emot att travet får goda, eller till och med bättre, möjligheter att finansiera sin verksamhet med spelpengar. Men vi vill att fotbollen och ishockeyn behandlas, åtminstone någorlunda, likvärdigt och rättvist, skriver Nilsson och Larsson.

I krönikan påpekar Dan Persson att Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet inte har råd att köpa Svenska Spel. Vi är väl medvetna om värdet på Svenska Spel, och våra egna ekonomiska förutsättningar.

Det betyder inte att det inte finns olika möjligheter (vilket är något vi anser vara vår plikt att utvärdera) att ändå åstadkomma en sådan affär. Vi tittar på sådana alternativ.

Och det är konkurrensdelen av Svenska Spel, där sportspelen ingår, vi talar om. Den är värd betydligt mindre än 70 miljarder.

Vi uppskattar Dan Perssons engagemang i spelfrågan. Den kommer att påverka våra och hela idrottsrörelsens existensvillkor under lång tid framåt – detta behöver diskuteras och debatteras.

Läs Dan Perssons krönika här

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.