Parasporten ska utvecklas och växa!
Parasport bedrivs i ca 40 specialidrottsförbund. Parasportförbundets strategi bygger på att de idrotter som idag drivs inom förbundet ska, givet att det blir bättre, inkluderas i respektive idrottsförbund. Därför har parabordtennisen förra året gått över till Bordtennisförbundet och Parasimningen till Simförbundet i år. Fler förbund står på tur.
Inlägget är ett svar på Dan Perssons krönika Skall vi utveckla eller avveckla Parasporten?
Parasport bedrivs i ca 40 specialidrottsförbund. Parasportförbundets strategi bygger på att de idrotter som idag drivs inom förbundet ska, givet att det blir bättre, inkluderas i respektive idrottsförbund. Därför har parabordtennisen förra året gått över till Bordtennisförbundet och Parasimningen till Simförbundet i år. För närvarande pågår diskussionerna med ytterligare närmare 10 specialidrottsförbund.
När vi talar om att mer medel behövs till Parasporten talar vi om all parasport i alla förbund. Idrottens samlade ”marknadsandel” bland barn och unga med funktionsnedsättning är max 20 procent, jämfört med över hälften bland normbefolkningen. Idrotten är genuint dålig på att nå sitt eget mål om idrott för alla. I vår dialog med andra idrottsförbund lyfter de fram de ekonomiska resurserna som en av de viktigast faktorerna för att få fler personer med funktionsnedsättning i rörelse.
Av Parasportförbundets nuvarande ekonomi består en ca tredjedel av statliga och kommersiella medel till Paralympics. Idag är dryga hälften av de paralympiska idrotterna i andra specialidrottsförbund. Vi tar ett ansvar som är större än vårt eget förbund.
Parasportförbundets SF-stöd är baserat till cirka 85 % på hur framgångsrika våra landslag har varit. Ju mindre vi lägger på landslagen ju mindre SF-stöd får vi. Allt enligt Riksidrottsförbundets egna beräkningsmodeller. Vi och RF har konstaterat att detta är absurt. Fokus måste också ligga på effekt och kvalitet i bredd. Därför är vårt SF-stöd nu fruset för att vi ska kunna genomföra inkludering i andra idrottsförbund i ordning. Det pågår en översyn av RFs bidrag som vi hoppas landar i ett kvalitativt system
Parasportförbundet lägger mycket energi på rekrytering. Vi vet att det finns ett behov av samarbete inom idrotten för att lyckas med att erbjuda fler personer med funktionsnedsättning fysisk aktivitet. Vi rekryterar till alla idrotter i alla förbund som vill. För att vi ska lyckas behövs mycket mer resurser.
Parasportförbundet bedriver Special Olympics som är breddidrott och glädje för personer med utvecklingsstörning. Idrotten har stora problem att attrahera denna målgrupp, som är den största gruppen av funktionsnedsättningar. Vi finansierar denna verksamhet genom vårt SF-stöd och har inget särskilt stöd för det.
Eliten inom Parasporten är viktig. Vi möter många människor som inte tror att de kan utöva idrott. Genom eliten har vi föredömen som pekar på att det är möjligt. Genom vårt stora mediala genomslag får hela den svenska befolkningen perspektiv på mänsklig förmåga generellt. Den egna reflektionen i att få ta del av blinda skidåkare i full fart eller paraishockeyspelare i en fullkontaktsport kan inte överdrivas. Parasportens elit är ett samhällsintresse om något, liksom hur många medaljer vi tar.
När vi i resultatet från Paralympics jämför oss med Nederländerna och Norge är det två länder som är lika Sverige i mycket. Välfärdsländer, hyfsat trygg trafik och inte stora mängder soldater som skadas i strid. De är framgångsrika för att de har ett särskilt fokus på parasporten, en öronmärkning av medel och ett politiskt tryck på idrotten.
Om idrotten själv ska lyckas med sitt mål om idrott för alla måste satsningar göras. När RF-stämman 2017 beslutade om en handlingsplan för idrott för personer med funktionsnedsättning lades ett tillägg till att den ska genomföras i den takt som ekonomin tillåter. När gör den det? Säg att idrotten får 1, 10 eller 200 miljoner till – tillåter ekonomin en satsning på idrott för personer med funktionsnedsättning då?
Vi debatterar gärna om Parasporten ska utvecklas eller avvecklas eftersom vi gör både ock. Vi driver utveckling tillsammans med hela idrottsrörelsen samtidigt som vi avvecklar, sakta och säkert, vårt eget förbunds idrottsverksamhet till förmån för mer och bättre parasport i andra förbund. Vår inställning är dock att debatten måste föras utifrån fakta och med fokus på att idrotten gemensamt och på allvar måste arbeta för att nå ut lika brett bland personer med funktionsnedsättning som i befolkningen i övrigt.
Margareta Israelsson, Ordförande Parasport Sverige
Johan Strid, Generalsekreterare Parasport Sverige
Inlägget är ett svar på Dan Perssons krönika Skall vi utveckla eller avveckla Parasporten?
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar