Parasporten ska utvecklas och växa!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Parasport bedrivs i ca 40 specialidrottsförbund. Parasportförbundets strategi bygger på att de idrotter som idag drivs inom förbundet ska, givet att det blir bättre, inkluderas i respektive idrottsförbund. Därför har parabordtennisen förra året gått över till Bordtennisförbundet och Parasimningen till Simförbundet i år. Fler förbund står på tur.

Rullstolsburna personer spelar basket. Foto: CC0

Inlägget är ett svar på Dan Perssons krönika Skall vi utveckla eller avveckla Parasporten?

Parasport bedrivs i ca 40 specialidrottsförbund. Parasportförbundets strategi bygger på att de idrotter som idag drivs inom förbundet ska, givet att det blir bättre, inkluderas i respektive idrottsförbund. Därför har parabordtennisen förra året gått över till Bordtennisförbundet och Parasimningen till Simförbundet i år. För närvarande pågår diskussionerna med ytterligare närmare 10 specialidrottsförbund.

När vi talar om att mer medel behövs till Parasporten talar vi om all parasport i alla förbund. Idrottens samlade ”marknadsandel” bland barn och unga med funktionsnedsättning är max 20 procent, jämfört med över hälften bland normbefolkningen. Idrotten är genuint dålig på att nå sitt eget mål om idrott för alla. I vår dialog med andra idrottsförbund lyfter de fram de ekonomiska resurserna som en av de viktigast faktorerna för att få fler personer med funktionsnedsättning i rörelse.

Av Parasportförbundets nuvarande ekonomi består en ca tredjedel av statliga och kommersiella medel till Paralympics. Idag är dryga hälften av de paralympiska idrotterna i andra specialidrottsförbund. Vi tar ett ansvar som är större än vårt eget förbund.

Parasportförbundets SF-stöd är baserat till cirka 85 % på hur framgångsrika våra landslag har varit. Ju mindre vi lägger på landslagen ju mindre SF-stöd får vi. Allt enligt Riksidrottsförbundets egna beräkningsmodeller. Vi och RF har konstaterat att detta är absurt. Fokus måste också ligga på effekt och kvalitet i bredd. Därför är vårt SF-stöd nu fruset för att vi ska kunna genomföra inkludering i andra idrottsförbund i ordning. Det pågår en översyn av RFs bidrag som vi hoppas landar i ett kvalitativt system

Parasportförbundet lägger mycket energi på rekrytering. Vi vet att det finns ett behov av samarbete inom idrotten för att lyckas med att erbjuda fler personer med funktionsnedsättning fysisk aktivitet. Vi rekryterar till alla idrotter i alla förbund som vill. För att vi ska lyckas behövs mycket mer resurser.

Parasportförbundet bedriver Special Olympics som är breddidrott och glädje för personer med utvecklingsstörning. Idrotten har stora problem att attrahera denna målgrupp, som är den största gruppen av funktionsnedsättningar. Vi finansierar denna verksamhet genom vårt SF-stöd och har inget särskilt stöd för det.

Eliten inom Parasporten är viktig. Vi möter många människor som inte tror att de kan utöva idrott. Genom eliten har vi föredömen som pekar på att det är möjligt. Genom vårt stora mediala genomslag får hela den svenska befolkningen perspektiv på mänsklig förmåga generellt. Den egna reflektionen i att få ta del av blinda skidåkare i full fart eller paraishockeyspelare i en fullkontaktsport kan inte överdrivas. Parasportens elit är ett samhällsintresse om något, liksom hur många medaljer vi tar.

När vi i resultatet från Paralympics jämför oss med Nederländerna och Norge är det två länder som är lika Sverige i mycket. Välfärdsländer, hyfsat trygg trafik och inte stora mängder soldater som skadas i strid. De är framgångsrika för att de har ett särskilt fokus på parasporten, en öronmärkning av medel och ett politiskt tryck på idrotten.

Om idrotten själv ska lyckas med sitt mål om idrott för alla måste satsningar göras. När RF-stämman 2017 beslutade om en handlingsplan för idrott för personer med funktionsnedsättning lades ett tillägg till att den ska genomföras i den takt som ekonomin tillåter. När gör den det? Säg att idrotten får 1, 10 eller 200 miljoner till – tillåter ekonomin en satsning på idrott för personer med funktionsnedsättning då?

Vi debatterar gärna om Parasporten ska utvecklas eller avvecklas eftersom vi gör både ock. Vi driver utveckling tillsammans med hela idrottsrörelsen samtidigt som vi avvecklar, sakta och säkert, vårt eget förbunds idrottsverksamhet till förmån för mer och bättre parasport i andra förbund. Vår inställning är dock att debatten måste föras utifrån fakta och med fokus på att idrotten gemensamt och på allvar måste arbeta för att nå ut lika brett bland personer med funktionsnedsättning som i befolkningen i övrigt.

Margareta Israelsson, Ordförande Parasport Sverige

Johan Strid, Generalsekreterare Parasport Sverige

Inlägget är ett svar på Dan Perssons krönika Skall vi utveckla eller avveckla Parasporten?

Margareta Israelsson, Johan Strid

Ordförande Parasport Sverige, Generalsekreterare Parasport Sverige

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen