En kris hotar, löp linan ut nu!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu går vi in i oktober. Det är fortfarande tomt på läktarna och vi står fortfarande utan tidplan och intäkter. Jag och kollegorna i evenemangsnäringen kastas mellan hopp och förtvivlan, mest förtvivlan om jag ska vara ärlig. 

Normalt vore det full aktivitet med både evenemang och planering för de kommande månaderna på Globen-området.

Branschen gör vad vi kan för att hitta kreativa lösningar på alternativ verksamhet när vi inte får göra det som är vår kärnverksamhet, men det är konstgjord andning och ger endast en möjlighet att minska förlusten något. 

Vi måste få besked

Det är mycket att oroa sig över och som håller oss vakna om nätterna. Till exempel att från och med december vet vi inte om vi kan räkna med fortsatt permitteringsstöd, så kallat korttidsarbete. Från och med då riskerar evenemangsnäringen att stå med 100% lönekostnader och med fortsatt näringsförbud. 

Om regeringen ska löpa linan ut och hjälpa oss att rädda arbetstillfällen så behöver vi veta hur vintern ser ut för oss med stödet för korttidsarbete. Våra kollegor i Tyskland kan planera långsiktigt, där har regeringen redan garanterat möjlighet till permittering hela 2021 om inte hjulen börjar snurra igen.

Våra långa ledtider för bokningar gör att vi redan nu behöver veta vad vi kan räkna med Q1 och Q2 2021. Vi behöver regeringens hjälp att ta oss igenom detta nu och rädda arbetstillfällen. Krisen drar ut längre än någon av oss hade kunna förutse och därför är också en förlängning av omställningsstödet viktigt. 

Då är allt förgäves

Om inte pengarna räcker, gör det då till ett riktat stöd till de företag som regleras och påverkas av ordningslagen och därmed helt enkelt förbjuds bedriva verksamhet. Den bistra sanningen är att om stöden inte fortsätter tills vi är ute på andra sidan så har investeringen varit förgäves och inte räddat några jobb alls långsiktigt. Det är många tusen arbetstillfällen som står på spel och kompetenstappet kommer att ta åratal att återställa.

Det är dystra tider, men med fortsatt stöd så kan vi överleva och börja bjuda på live igen 2021. Men det är bråttom.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Rafael Nadal har gett klartecken! Han kommer till Båstad och ska medverka i Nordea Open i sommar. På torsdagen kom klartecknet från den spanska tenniskungen.  Båstad-generalen Christer Hult är lyrisk:

-Det härär väldigt stort förstås En av de bästa tennisspelarna genom tiderna spelar Nordea Open! Vi har sedan många år en bra relation och en löpande kontakt. I år passade det bra med hans förberedelser inför OS i Paris, berättar Christer Hult.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.