”Varför får inte vi samma förtroende?”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den stora frågan. När kan vi på ett säkert och ansvarsfullt sätt börja öppna upp? Friends Arena har plats för 50 000 personer, men vi får enligt nuvarande lagstiftning bara ta in 50 personer. Granne med Friends Arena ligger Mall of Scandinavia och Stockholms största hotell, där finns inga begränsningar så länge man tar egenansvar och vidtar åtgärder kring social distansering och hygien. 

Det är svårt att förstå och acceptera att vi inte kan få samma förtroende.

Friends Arena i festskrud och fullsatt. Bilden är från invigningen 2012. Då gällde maximum, idag minimum. Ekot av tystnad är påtagligt.

Den 3 mars på kvällen bestämmer jag mig för att inte åka till musikkonferensen i London dagen därpå. Jag bokar av flyg och hotell och packar resväskan. Rapporter om coronaviruset har börjat ta mer plats i medierna, men vi har finalen i Melodifestivalen kommande helg på Friends Arena och jag känner att jag behöver vara kvar i Stockholm för att följa utvecklingen. 

Överdriver vi oron?

En kollega har precis kommit hem från sportlov i italienska alperna och vi kommer överens om att han stannar hemma i två veckor för säkerhets skull. Jag pratar med min dotter som jobbar i Kapstaden i Sydafrika. Borde hon åka hem kanske? Eller överdriver vi oron?

Lite förstod jag då att följande två veckor kommer att ändra allt för oss som jobbar med evenemang.

Avbokningarna kommer in, först ut är våra företagsevenemang. Företagen vill inte samla medarbetare när corona börjar härja i fler länder. 12 mars kommer beslutet, inga publika evenemang med mer än 500 personer tillåts, detta skärps senare till 50 personer. 

För oss betyder det att hela vår verksamhet förbjuds. Alla evenemang bokas nu av eller bokas om. Vi bokar om en konsert med Bryan Adams från mars till maj. Då är det nog över.

Jämför restriktioner

Det blir inte så. Det blir den djupaste kris vår bransch någonsin har upplevt. Jag sitter i dagliga zoommöten med kollegor runtom i världen. Vi jämför restriktioner, coronautveckling och ekonomiska stödpaket.  Jag går igenom alla faser av chock, förnekelse, sorg, ilska och slutligen acceptans. Jag inser att vi står inför en lång period utan det som vi behöver så mycket och lever av – vår publik.

 Det har nu gått drygt fem månader den där kvällen när jag bokade av min resa till London och framtiden är svår att överblicka.

Evenemangsnäringen är nedstängd. Intäkterna är i princip noll. Vi har tvingats till tuffa beslut och säga upp medarbetare. Jag oroar mig för de företag som sköter säkerheten, fixar tekniken, bemannar värdar, lagar maten, städar, bygger scener. De som är så otroligt viktiga för oss, vad gör vi om de  inte har överlevt när vi får grönt ljus att öppna upp igen? 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.