De kan få samma chans att utmana sig själva

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Corona och dödsskjutningar turas om att vara huvudrubriker just nu.

Det debatteras om gängkriminalitet och hur vi kan få ett stopp på våldet.

I en svart och vit värld famlar man efter ett mirakelkoncept. 

Kanske ska receptet vara danskt?  Jublande röster menar att Danmark har visat hur man straffar bort gängkriminalitet, men är det receptet som stoppar dödandet och nyrekryteringen?

Straff löser inte allt

Mitt svar är tyvärr nej. Jag är inte mot det man gör i Danmark. En del i arbetet måste alltid vara att få bort de som är en del i våldsmaskineriet. Men det är inte så enkelt att straff löser allt.  

Ungdomskriminaliteten är som det mytologiska monstret Hydran, en grotesk varelse med minst åtta huvuden. För varje huvud som höggs av växte dessutom två nya ut. Se i USA där man får bort aktiva gängmedlemmar från gatorna genom straff. 

Men de tomma gatuplatserna fylls snart med nya unga som gör nya ”actions” för att skapa sig ett namn och på så sätt skaffa en position i kretsarna där det finns lediga platser. 

Så är det just nu i delar av Sverige när hundratals kriminella sitter häktade i väntan på rättegångar och straff. 

Samtidigt hörs farliga sjuka toner där man försöker koppla ihop kriminalitet med etnicitet vilket känns som ett tyskt déjà vu från 30-talet. 

Vi har inte anpassat oss

Sverige har inte anpassat sig när samhället har förändrats. Åtgärder politiseras istället för att driva kraftfulla åtgärder. Det samlas debattpoänger i stället för att verka för förändring och alla vet det. Därför är ingen längre förvånad över den negativa utvecklingen och att inget radikalt händer trots alla röster om att få stopp på dödandet. 

Det bara rullar på. Vi börjar sakta vänja oss med eländet. Byggandet av flera parallella samhällen har nu pågått i över 25 år. Det kan förstås inte stoppas över en natt. Det finns ingen mirakulös stoppknapp, varken danska eller annan, om man inte hittar en samhällssynergi och kulturbyggande.

Jag brukar dela upp ”kampen” mot ungdomskriminalitet i tre kategorier:

  • A-Förebyggande
  • B-Handling och konsekvens
  • C-Återanpassning 

Det här ser ju inte ut som ett särskilt radikalt recept och det är det egentligen inte. Trots det vågar jag påstå att de här tre enkla delarna används allt för sällan. Inte var och en för sig utan tillsammans. Det beror på att man ofta saknar verktyg där alla delarna finns med. 

Vi saknar inte ett sådant verktyg. Vi har byggt allt vi gör runt det kanske mest utbredda och väl studerade verktyget.

Idrott ett av de viktigast verktygen

En av de viktigaste ingredienserna och verktyget för att fightas mot monstret Hydra och kriminalitet är  - idrott!

Idrottens största styrka är tvärt emot vad de flesta tror inte folkhälsa eller underhållning, även om idrotten kanske är en av de främsta leverantörerna av just de sakerna när Corona inte härjar. 

Både hälso- och underhållningseffekter har ganska kort hållbarhetstid. Sport och idrott har däremot något annat med obegränsad hållbarhet. 

Idrott är förebyggande, handling, konsekvens och återanpassning i en enkelt, tydlig och rättvis förpackning. Idrott är därför mer än bara sport. Det är en plattform där man som deltagare bedöms på sina gärningar och sin karaktär, just där och då. Dina föräldrar kan inte hjälpa dig just där och då. Inte heller någon annan. Det är bara du och samma regler gäller för alla andra när tränarna blåser igång aktiviteterna med en visselsignal. 

Att tillhöra ett gäng betyder ingenting under en träning eller match. Idrotten är många gånger den enda plats där unga oavsett bakgrund är på en plats där samma regler gäller för alla. 

Att utmana sig själv

En plats som upplevs rättvis även om den kan vara osentimental och utmanande och där man kan vara sig själv. Det är inte bara din egen insats som styr utan även hur du kan göra andra bättre. Idrotten är en spelplan där årskurser, gäng och föräldrars inkomster suddas ut. Alla blir inte idrottsstjärnor men det är inte poängen. Alla får samma chans att utmana sig själva med samma regler som gäller för alla. För en del är det första gången eller enda platsen där det sker.

Att dras in i negativa nätverk där pengar och makt lockar så är resultatet nästan alltid fängelse eller begravning. Men jag förstår mycket väl dessa ungdomars val. Jag känner igen utanförskapskänslan och behovet av att fylla en tom själ med mening. Men att förstå är inte lika som att försvara. Jag är emot kriminalitet även om jag förstår ungdomars val. Deras val bygger på att de inte tror det finns en bättre väg. Jag vet att det gör det och vi kan inte vänta på att de blir 25 eller 30 och lägger av för att de fått barn och blivit blåsta av vänner fler gånger än de känt sig lurade av samhället.

Det går att påverka unga

Jag vet att det går att påverka unga att välja alternativa vägar än kriminalitet. Att påverka individer gör man i närhet med dem. Det kräver en plats att mötas och det kan vara i en inomhushall under en spontanfotbollsaktivitet, en kampsportslokal eller något likvärdigt. Att man där under idrottandet accepterar individen, men givetvis inte åsikter eller handlingar som strider mot allas lika rätt. 

Jag är inte för gullandet med kriminella. Har man valt våldets väg så skall man stå för de konsekvenser det innebär. De vet det.

Det är i fasen innan man valt kriminalitet som yrke vi behöver agera där idrotten i kategori a är en av de viktigaste förebyggande pusselbitarna. Det är på den vägen och tiden i livet vi kan påverka. Idrotten är en plats där du bedöms på din karaktär och dina gärningar, inte på tillhörighet eller vilken klockmodell du bär. 

Det har gång på gång bevisat sig vara en nyckel till att låta människor växa och därmed ett framgångsrikt verktyg för att förebygga det våld vi nu debatterar. 

Om fler förstår den kraft som finns i idrott utöver kondition och underhållning så kan vi faktiskt skapa fler effektiva sociala insatser. Vi kan använda idrott som ett verktyg för de ungdomar som står med en fot i två världar. 

Är idrotten mirakelmedicinen? Nej inte ensam, men den innehåller det som gör den till en av de viktigaste pusselbitarna i det recept som vi på kort sikt snabbt kan genomföra. 

Krävs nytänkande inom RF

Det bygger dock på att systemet runt svensk idrott effektiviseras. I samtal med politiker har jag fått svaret att Riksidrottsförbundet (RF) borde ta den rollen. Det gör mig bara trött och det finns två skäl till det. Det visar att man inte förstår varken det jag sagt eller hur RF fungerar. I det fall RF ska vara en del i att använda idrott som delverktyg i större kontext mot kriminalitet krävs något helt nytt inom RF. Ska vi vänta på att det händer? 

Nej, när politiker pekar på RF så gör de det för att det fanns något med etiketten ’idrott’ och de kunde inte riktigt hantera informationen. De vill bara bli av med det.

Containerfartyget ”Ever Given” som gick på grund och spärrade av Panamakanalen är ett exempel på hur svårt det är att navigera ett för stort och tungt fartyg. Fartygen har blivit större och allt lastas med fler containrar och blir bara svårare och svårare att styra, ni förstår anekdoten. 

Att lyfta idrott från att bara ses som verktyg för konditionshälsa eller underhållning är att lyfta idrotten till andra händer än bara RF: s.  Det minskar inte RF:s betydelse, tvärtom, men det kan säkert kännas hotande. 

När idrottens styrka som individbyggare och rättvis meritokrati lyfts upp så blir den intressant för såväl lokalpolitiker, Socialstyrelsen och Polismyndigheten som svensk idrotts företrädare. Det här är inte så svårt som det låter. 

Vi gör det redan nu men jag är övertygad om att vi kommer att kunna skapa förändring i mycket större kontext om fler förstod det jag pratar om här. Det skulle då kunna bli som syns i statistiktabellen av antal anmälda brott och på sikt också dödandet.

Idrott ger individen valmöjligheter i livet och en annan plats i samhället. Den klassresa som egentligen alla gamla idrottshjältar är byggda på är en variant på det vi talar om här. Det är bara det att klassresan sker inne i människor. 

Det är där den sker hos de många, istället för de få som hamnar i rampljuset. Idrotten är en del i ett recept och den bär med sig en längtan efter mätbara resultat. Ja, det syns även här trots att det saknas målburar och slutsignal men det går att se hur det går mitt i matchen. 

En av flera aktiviteter där vi använde idrott som verktyg mot kriminalitet där jag varit involverad, var i ett område i Linköping. Där mätte polismyndigheten i Östergötland antal anmälda brott. De hade gått ner med över 49 procent på tolv månader. Det är ett exempel som borde spridits igår.

Är det idrottens roll ?

Mitt svar är ja.

Bygg före, låt handlingar få konsekvenser och bjud in. Den danska knappen? Ja, ibland krävs det att vissa tas av planen en stund men det är aldrig hela lösningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Samtliga tolv fordon i en flotta av racerbilar är nu levererade till STCC inför säsongen 2024. De t handlar om specialbyggda bilar för flera miljoner som ska sätta nytt signum på racing i Sverige i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.