Använd idrotten mer mot brottsligheten!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsklivet är namnet på en ny treårig satsning från regeringen genom Riksidrottsförbundet. 14 olika idrotter skall utöka sin närvaro i prioriterade utsatta områden. Idag arbetar jag med Budo & Kampsportsförbundet som ingår i denna satsning. 

Jag har genom stiftelsen Goodsport bedrivit organiserad spontanidrott tillsammans med lokala idrottsföreningar i tio år. Nattfotbollen på fredagar och lördagskvällar den mest kända verksamheten som sprids runt om i Sverige.  Jag har därför redan ett facit på liknande insatser.

Genom åren har flera mätningar med polisen gjorts exempelvis där antal anmälda brott har sjunkit med mellan 46 -49 procent under dessa kvällar. Mätning i två områden i Linköping och Norrköping. Men framförallt så har jag träffat hundratals ungdomar under åren med spontanfotbolls. 

Ungdomar som idag kan se tillbaka på de kvällsaktiviteterna de deltog i år efter år. 

Många har skaffat jobb

Idag är dessa ungdomar vuxna och arbetar inom sjukvården, några har blivit lärare och många har andra yrken. 

Det har gått bra för majoriteten. Ett fåtal har det gått åt helvete för. Det är facit.

Just nu pågår stiftelsens Goodsports enkäter ute bland unga som deltar i några av dessa Nattfotbollsaktiviteter.  En av frågorna är: ”Vad är ditt förtroende för lokalpolisen”? Vet ni vad svaret är just nu när ett par hundra svar har kommit in?

Svaren bevisar

54 procent har svarat att de har högt eller mycket högt förtroende för den lokala polisen.

33 procent har svarat att de har varken högt eller lågt för lokalpolisen.

13 procent har svarat att de har lågt eller mycket lågt för lokalpolisen.

Förra årets mätning landade på 45 procent som har svarat att de har högt eller mycket högt förtroende för den lokala polisen. Målgruppen var 12–18 år som deltagare i Nattfotbollen.

De flesta tror säkert att majoriteten av unga från dessa områden ogillar polisen, men det säger mer om de fördomar som finns om unga som bor i de områden som polisen kallar utsatta områden än om hur det verkligen är.

Det säger en del om de fördomar som finns om unga som bor i de områden som polisen kallar utsatta områden. 

Vill slippa otrygghet

Det är unga som vill leva utan kriminalitet och otrygghet, vilka är majoriteten av våra unga.

Om man förstår att lösningen finns på hemmaplan och att förändringar sker genom lokala eldsjälar och ledare. Då ser jag positivt om framtiden även om det smäller som värst just nu.

Men något som är viktigt att understryka är att Idrotten aldrig skall användas för att bekämpa organiserad kriminalitet.

Det är myndigheternas ansvar.

Idrotten ett alternativ

Idrotten skall däremot finnas som ett alternativ för unga där idrotten behövs som mest.

Det är därför jag vet av erfarenhet att genom utöka lokala spontanidrottsaktiviteter i de områden där de behövs som mest så kommer Idrottslivets insatser att innebära en stor skillnad för många unga i deras vardag och samtidigt bidra till ett bättre samhälle. 

Idrottsklivet är bara en av många andra insatser som pågår. Inte minst lockas tusentals unga av den regelbundna föreningsverksamhet. Idrottsklivet skall därför ut i områden där de behövs som mest och där det saknas föreningar eller där det är lågt deltagande bland unga. 

Vi ska engagera fler unga genom nya idrotter i skolor och eftermiddagsverksamheter. 

För att Idrottsklivet och liknande insatser inte skall dö ut när projektkassan är slut så måste det finnas en hållbar samverkansmodell mellan eldsjälar, idrottsrörelsen, kommuner och näringslivet som alla parter har nytta av.

Lösningen stavas hållbarhetsrapportering med inkluderande KPI: er som kan synliggöra idrottens sociala effekter på lokalsamhället. En hållbarhetsrapportering som bygger på etablerade mätvärden och därför kan användas av alla involverade i olika forum.

Tillsammans blir det resultat

En hållbarhetsrapportering med inkluderande KPI:er leder till att:

Idrottsrörelsen blir bättre på att visa sin sociala betydelse och sina sociala resultat för myndigheter och näringsliv. 

Näringslivet kan mer aktivt agera tillsammans med idrotten på lokal nivå.

Tillsammans kan man då idrott användas som ett verktyg för att bygga det som ger en hållbar sportslig chans för en tryggare framtid för våra unga.

Patrik Asplund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen