Använd idrotten mer mot brottsligheten!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsklivet är namnet på en ny treårig satsning från regeringen genom Riksidrottsförbundet. 14 olika idrotter skall utöka sin närvaro i prioriterade utsatta områden. Idag arbetar jag med Budo & Kampsportsförbundet som ingår i denna satsning. 

Jag har genom stiftelsen Goodsport bedrivit organiserad spontanidrott tillsammans med lokala idrottsföreningar i tio år. Nattfotbollen på fredagar och lördagskvällar den mest kända verksamheten som sprids runt om i Sverige.  Jag har därför redan ett facit på liknande insatser.

Genom åren har flera mätningar med polisen gjorts exempelvis där antal anmälda brott har sjunkit med mellan 46 -49 procent under dessa kvällar. Mätning i två områden i Linköping och Norrköping. Men framförallt så har jag träffat hundratals ungdomar under åren med spontanfotbolls. 

Ungdomar som idag kan se tillbaka på de kvällsaktiviteterna de deltog i år efter år. 

Många har skaffat jobb

Idag är dessa ungdomar vuxna och arbetar inom sjukvården, några har blivit lärare och många har andra yrken. 

Det har gått bra för majoriteten. Ett fåtal har det gått åt helvete för. Det är facit.

Just nu pågår stiftelsens Goodsports enkäter ute bland unga som deltar i några av dessa Nattfotbollsaktiviteter.  En av frågorna är: ”Vad är ditt förtroende för lokalpolisen”? Vet ni vad svaret är just nu när ett par hundra svar har kommit in?

Svaren bevisar

54 procent har svarat att de har högt eller mycket högt förtroende för den lokala polisen.

33 procent har svarat att de har varken högt eller lågt för lokalpolisen.

13 procent har svarat att de har lågt eller mycket lågt för lokalpolisen.

Förra årets mätning landade på 45 procent som har svarat att de har högt eller mycket högt förtroende för den lokala polisen. Målgruppen var 12–18 år som deltagare i Nattfotbollen.

De flesta tror säkert att majoriteten av unga från dessa områden ogillar polisen, men det säger mer om de fördomar som finns om unga som bor i de områden som polisen kallar utsatta områden än om hur det verkligen är.

Det säger en del om de fördomar som finns om unga som bor i de områden som polisen kallar utsatta områden. 

Vill slippa otrygghet

Det är unga som vill leva utan kriminalitet och otrygghet, vilka är majoriteten av våra unga.

Om man förstår att lösningen finns på hemmaplan och att förändringar sker genom lokala eldsjälar och ledare. Då ser jag positivt om framtiden även om det smäller som värst just nu.

Men något som är viktigt att understryka är att Idrotten aldrig skall användas för att bekämpa organiserad kriminalitet.

Det är myndigheternas ansvar.

Idrotten ett alternativ

Idrotten skall däremot finnas som ett alternativ för unga där idrotten behövs som mest.

Det är därför jag vet av erfarenhet att genom utöka lokala spontanidrottsaktiviteter i de områden där de behövs som mest så kommer Idrottslivets insatser att innebära en stor skillnad för många unga i deras vardag och samtidigt bidra till ett bättre samhälle. 

Idrottsklivet är bara en av många andra insatser som pågår. Inte minst lockas tusentals unga av den regelbundna föreningsverksamhet. Idrottsklivet skall därför ut i områden där de behövs som mest och där det saknas föreningar eller där det är lågt deltagande bland unga. 

Vi ska engagera fler unga genom nya idrotter i skolor och eftermiddagsverksamheter. 

För att Idrottsklivet och liknande insatser inte skall dö ut när projektkassan är slut så måste det finnas en hållbar samverkansmodell mellan eldsjälar, idrottsrörelsen, kommuner och näringslivet som alla parter har nytta av.

Lösningen stavas hållbarhetsrapportering med inkluderande KPI: er som kan synliggöra idrottens sociala effekter på lokalsamhället. En hållbarhetsrapportering som bygger på etablerade mätvärden och därför kan användas av alla involverade i olika forum.

Tillsammans blir det resultat

En hållbarhetsrapportering med inkluderande KPI:er leder till att:

Idrottsrörelsen blir bättre på att visa sin sociala betydelse och sina sociala resultat för myndigheter och näringsliv. 

Näringslivet kan mer aktivt agera tillsammans med idrotten på lokal nivå.

Tillsammans kan man då idrott användas som ett verktyg för att bygga det som ger en hållbar sportslig chans för en tryggare framtid för våra unga.

Patrik Asplund

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.

I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster,  den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.