Använd idrotten mer mot brottsligheten!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsklivet är namnet på en ny treårig satsning från regeringen genom Riksidrottsförbundet. 14 olika idrotter skall utöka sin närvaro i prioriterade utsatta områden. Idag arbetar jag med Budo & Kampsportsförbundet som ingår i denna satsning. 

Jag har genom stiftelsen Goodsport bedrivit organiserad spontanidrott tillsammans med lokala idrottsföreningar i tio år. Nattfotbollen på fredagar och lördagskvällar den mest kända verksamheten som sprids runt om i Sverige.  Jag har därför redan ett facit på liknande insatser.

Genom åren har flera mätningar med polisen gjorts exempelvis där antal anmälda brott har sjunkit med mellan 46 -49 procent under dessa kvällar. Mätning i två områden i Linköping och Norrköping. Men framförallt så har jag träffat hundratals ungdomar under åren med spontanfotbolls. 

Ungdomar som idag kan se tillbaka på de kvällsaktiviteterna de deltog i år efter år. 

Många har skaffat jobb

Idag är dessa ungdomar vuxna och arbetar inom sjukvården, några har blivit lärare och många har andra yrken. 

Det har gått bra för majoriteten. Ett fåtal har det gått åt helvete för. Det är facit.

Just nu pågår stiftelsens Goodsports enkäter ute bland unga som deltar i några av dessa Nattfotbollsaktiviteter.  En av frågorna är: ”Vad är ditt förtroende för lokalpolisen”? Vet ni vad svaret är just nu när ett par hundra svar har kommit in?

Svaren bevisar

54 procent har svarat att de har högt eller mycket högt förtroende för den lokala polisen.

33 procent har svarat att de har varken högt eller lågt för lokalpolisen.

13 procent har svarat att de har lågt eller mycket lågt för lokalpolisen.

Förra årets mätning landade på 45 procent som har svarat att de har högt eller mycket högt förtroende för den lokala polisen. Målgruppen var 12–18 år som deltagare i Nattfotbollen.

De flesta tror säkert att majoriteten av unga från dessa områden ogillar polisen, men det säger mer om de fördomar som finns om unga som bor i de områden som polisen kallar utsatta områden än om hur det verkligen är.

Det säger en del om de fördomar som finns om unga som bor i de områden som polisen kallar utsatta områden. 

Vill slippa otrygghet

Det är unga som vill leva utan kriminalitet och otrygghet, vilka är majoriteten av våra unga.

Om man förstår att lösningen finns på hemmaplan och att förändringar sker genom lokala eldsjälar och ledare. Då ser jag positivt om framtiden även om det smäller som värst just nu.

Men något som är viktigt att understryka är att Idrotten aldrig skall användas för att bekämpa organiserad kriminalitet.

Det är myndigheternas ansvar.

Idrotten ett alternativ

Idrotten skall däremot finnas som ett alternativ för unga där idrotten behövs som mest.

Det är därför jag vet av erfarenhet att genom utöka lokala spontanidrottsaktiviteter i de områden där de behövs som mest så kommer Idrottslivets insatser att innebära en stor skillnad för många unga i deras vardag och samtidigt bidra till ett bättre samhälle. 

Idrottsklivet är bara en av många andra insatser som pågår. Inte minst lockas tusentals unga av den regelbundna föreningsverksamhet. Idrottsklivet skall därför ut i områden där de behövs som mest och där det saknas föreningar eller där det är lågt deltagande bland unga. 

Vi ska engagera fler unga genom nya idrotter i skolor och eftermiddagsverksamheter. 

För att Idrottsklivet och liknande insatser inte skall dö ut när projektkassan är slut så måste det finnas en hållbar samverkansmodell mellan eldsjälar, idrottsrörelsen, kommuner och näringslivet som alla parter har nytta av.

Lösningen stavas hållbarhetsrapportering med inkluderande KPI: er som kan synliggöra idrottens sociala effekter på lokalsamhället. En hållbarhetsrapportering som bygger på etablerade mätvärden och därför kan användas av alla involverade i olika forum.

Tillsammans blir det resultat

En hållbarhetsrapportering med inkluderande KPI:er leder till att:

Idrottsrörelsen blir bättre på att visa sin sociala betydelse och sina sociala resultat för myndigheter och näringsliv. 

Näringslivet kan mer aktivt agera tillsammans med idrotten på lokal nivå.

Tillsammans kan man då idrott användas som ett verktyg för att bygga det som ger en hållbar sportslig chans för en tryggare framtid för våra unga.

Patrik Asplund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.