Vi borde via ett kvitto visa hur de skattepengar som årligen går till svensk idrott används. Foto:TT
Jag hade en morgonträning 06:45 på kampsportcenter på Stockholms Stadion och sen glömdes skjortorna i bakluckan.
Det blev att lämna in allt till lokala tvätten i Söderort istället. Nej, kvittot
Tack vare olika initiativ
Två dagar senare var det dags att hämta ut nytvättade och fixade skjortor.
Men nej!
Inget kvitto, inga skjortor.
Killen sa att det var omöjligt att veta vilka skjortor som var mina samt att jag behövde bevisa att jag betalat för tjänsten. Inte orimligt och jag fick istället åka hem för att leta upp den där pappersbiten.
För er som inte känner till mig har jag sedan 2006 varit med i olika organisationer som Fryshuset och DIF Fotboll. Senaste tio åren driver jag stiftelsen Goodsports och som stöttar kommuner och organisationer för att anordna spontanidrott för barn och unga.
Under 2023 var vi med och deltog i att generera över 100 000 deltagartillfällen, vilket var rekord för oss.
Nattfotboll och kampsportsaktiviteter som jag mest delaktig i lockar många unga, sen är det naturligtvis de ungas intresse som styr vilka idrotter som anordnas. Det är ett kul och inspirerande arbete som varvas med familjeliv och vardagssysslor, som exempelvis kemtvätt av skjortor.
Senare på dagen satt jag på knä i bilen och letade bland sätena efter den där j-vla kvittot.
Då kom jag tänka på ett samtal jag hade för några år sedan på Regeringskansliet med Anders Ygeman, dåvarande idrottsminister.
Det samtal handlade också delvis om ett ”kvitto”.
Riksidrottsförbundet erhåller cirka 2 miljarder kronor i årligt anslag från staten. Majoriteten av pengarna fördelas sedan vidare till framför allt idrottsföreningar och idrottsförbund.
Ett socialt kvitto
Jag undrade då om regeringen får ett kvitto för de skattepengar som årligen går till svensk idrott?
Då fick jag svar att det var oklart vem som skulle vara ansvarig för ett sådant ”socialt kvitto” och vad det skulle innehålla?
Jag förklarade KPI: er som redovisar psykisk hälsa, hälsa och förebygger kriminalitet.
Ett exempel var Nattfotbollen som drivs av oss och lokala föreningar kvälls- och nattetid på helger. Där polismyndigheten en gång gav oss ett ”kvitto” om Nattfotbollen i Skäggetorp i Linköping. Som visade hur Nattfotbollen påverkade att minska antal anmälda brott med -49 % efter 12 månader*.
(*Goodsport Foundation).
Berättade om ett annat exempel som skulle vara summan av besparade skattemedel.
Som min vän nationalekonomen Ingvar Nilsson som gång på gång påvisar: Att varje satsad peng på förebyggande insatser sparar samhället enorma pengar i framtiden.
Det skulle ju också kunna ingå i ”kvittot”.
Jag menade då och idag att det saknar en strukturerad återrapport på stora delar av de miljoner som går ut genom förbunden till föreningslivet. Att man kanske skulle införa enkla enkäter för att samla in lite av de KPI: er jag efterlyser, och att den data skulle ingå i ”kvittot”?
-Nä! Det var bara att tacka för samtalet på Regeringskansliet och jag fick inga svar eller gehör den gången heller.
Kvitto en bekräftelse
”Ett kvitto är en bekräftelse att en person eller en organisation har betalat för en vara eller en tjänst. Bekräftelsen är skriven på papper. Ett mottagningskvitto eller en kvittens avser oftast ett bevis på att varan eller tjänsten är mottagen” (Wikipedia).
Min frågeställning var till Anders och är fortfarande: Kan man inte kräva ett strukturerat sätt på återrapportering så man kan få ett tydligare ”kvitto” av de effekter som skapas av riktade idrottsrelaterade insatser?
Då skulle man inte bara få ett ”socialt kvitto” på samlade insatser med idrott. Vi skulle också ha ett ”kvitto” som exempelvis lokala fastighetsbolag vill vara med att stötta finansiellt. Ett kvitto som skulle underlätta fler samarbeten mellan näringsliv, förbund och föreningar.
Istället för dagens kortlivade projekt (som oftast lever 1–3 år som dör när projektkassan är slut). Skulle både offentlig och privat sektor utveckla fler långsiktiga hållbara verksamheter. Där idrott och näringslivet samspelar i större utsträckning för att förebygga exempelvis psykisk ohälsa, kriminalitet och stötta mer av det goda som idrotten genererar.
Det är inte bara mitt tvätt-kvitto som saknas här.
Därför har jag och några andra aktörer insett att de krav som finns idag på att företag skall uppföra hållbarhetsrapporteringar, kan kombineras med sponsring till idrotten.
Detta förutsätter att idrotten måste lära sig hållbarhetsrapportering och ta med KPI:er från de idrottsprojekt och verksamheter som fungerar förebyggande och samhällsnyttiga.
Visa vad idrotten gör
Därför arbetar jag merparten av min arbetstid i stiftelsen med fokus på att hjälpa förbund och föreningar att lära sig att skapa hållbarhetsrapporter. Där vi skapar ett kvitto som också fungerar hos näringslivet.
Det är fortfarande är märkligt att man som politiker fortfarande inte förstår att det finns politiska poäng att hämta här. Genom att visa upp ett ”kvitto” där man visar upp vad idrottsrörelsen genererar för sociala samhällsnytta. För att få en balanserad syn på vad som sker i vårt samhälle.
Till slut kom jag på att jag hade fotograferat kvittot med telefonen och det löste sig till slut.
Det är alltid bra att kunna visa upp ett kvitto för att redovisa att man har betalat för tjänster och varor.
Skriv kommentar