Idrott mer än bara sport

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Covid-19 har knockat sportvärlden som en högerkrok från Mike Tyson.

I fredags när fotbolls EM startade så kändes det som att sportvärlden hade lyckats resa sig. Det var som en vinglande boxare efter att blivit utslagen var redo att fightas igen innan domaren hade räknat till tio.

Fotbolls EM!  Äntligen skulle vi få en smak av hur sport var innan pandemin och även få höra ljudet från publik på läktarna. Nu skulle det bli som vanligt! 

Flera landslag har visat sympatier med Christian Eriksen. Här är det Finlands målvakt, Finland's goalkeeper Lukas Hradecky, som med en nytryckt t-shirt visar att han tänker på dansken. as he wears a T-shirt referring, prior to the Eur

Att få drömma sig bort från jobb, vardagsproblem och få känslomässigt få engagera sig i sporten igen. Men det blev verkligen en snabblektion i vad som är viktigast i livet.

Jag hade egentligen planerat en annan krönika men är fortfarande känslomässigt tagen efter att bevittnat hur Christian Eriksen kollapsade och dog (!?) under ett par minuter under matchen Danmark-Finland i lördags. Kan inte släppa den händelsen.

Jag satt och såg matchen med min elvaåriga son och bad honom att titta bort när tv-producenten valde att zoomade in en livlös Christian Eriksen som fick elchocker. Sjukvårdspersonal som räddade ett liv.  Defibrillering som används enligt beskrivning vid hjärtstopp, när hjärtat fortfarande är aktivt när hjärtat flimrar. Defibrillering som används enligt beskrivning vid hjärtstopp när hjärtat fortfarande är aktivt när hjärtat flimrar.

Jag har själv upplevt så mycket våld och död i min närhet under ungdomsåren och borde vara luttrad, men jag blev riktigt tagen. Fel att visa dessa hemska bilder som kommer att leva kvar mycket länge.

Tack och lov så har det gått några dygn och vi vet att Christian Eriksens tillstånd stabiliserats.  Danmark-Finland slutade med ett resultat som känns helt jäkla betydelselös i sammanhanget. Det kändes så fel när man valde att spela vidare matchen.

The show must go on?

Jag brukar definiera ”sport” som underhållning blandat med kommersiella syften. Och ”Idrott” med meritokratiska värden som jämställhet, socialt verktyg för globala mål och en del av folkhälsan. Det är en lingvistisk fråga om något som egentligen skall betyda samma sak. 

Begreppet ”idrott” härstammar av isländska íþrótt. 

Ordet ”idrott” är ett nordiskt alternativ till det engelsk-franska ordet sport. 

Ursprunget är enligt Svenskt dialektlexikon från fornnordiska íþrótt ”konst, hantverk, färdighet, idrott”. Ordet Idrott är en sammansättning av ið ”arbete, flit, id” och þróttr ”tapperhet, styrka, krafter”. 

Alltid en balans

Jag har med åren och efter lördagens händelse insett att idrott är mer än bara sport. Jag har sett en tydlig skillnad mellan mina olika definitioner av sport och idrott. Inte bara lingvistiskt.

Det finns en balans mellan idrottens själ och kommersiella eller politiska krafter där idrotten används som reklamplats för att sälja produkter eller används i politiska syften. 

Skapar perspektiv

Jag fick en chockerande påminnelse om vad som egentligen betyder mest i livet. 

För att citera Danmarks förbundskapten Hjulmand: ”Alla vi blev påminda om vad som är viktigast i livet. Det är meningsfyllda relationer. Det är människorna i vår närhet. Familj och vänner”. 

Runt Christian Eriksen stod lagkamrater som en skyddande mur. Vilka trots i all förtvivlan visade vad idrott kan stå för. Hur lagkamraterna på en nanosekund lämnade sportens värld och visade styrka, tapperhet och medspelare tog hand om Christian Eriksens livspartner. En tragisk händelse som visade en annan kraft som det isländska ordet idrott syftar på.

Balansera inför alla intresserade

Jag är inte emot kommersiella intressen i idrott och är verkligen för näringslivsstöd till idrotten. Tv-sändning och dessa rättigheter är en riktig stor business. Har under åren som VD både i DIF Fotboll Elitfotboll AB och stiftelsen Goodsport slutit många samarbetsavtal med näringslivet. 

Idrott och affärer är ett kärleksförhållande som rätt balanseras ger vinster för alla intressenter. I detta förhållande så måste samarbetsavtalen bygga på vad idrotten står för. Att kommersiella eller politiska syften vill vara en del av idrottens själ och inte tvärtom. 

Nu är merparten av de samarbeten jag känner till är bra. Men då och då dyker reklambyråernas misslyckade försök att mixa produkter med svensk idrott. När byråerna dribblar bort sig själva och glömmer bort att det är idrottens själ som skall prioriteras och inte en kunds varumärke. 

Eller när man väljer att genomföra en match där merparten av spelarna är totalt chockade och UEFA låter att ”the show goes on”…

Händelsen under matchen Danmark-Finland ser ut att sluta väl.

UEFA:s stora misstag

Men där dribblade UEFA bort bollen anser jag, de borde ha tagit större ansvar och inte låta en chockad trupp att välja själva. 

Återigen stärker detta min övertygelse om att värna om vad som egentligen är ett av idrottens kärnvärden: Medmänsklighet och meningsfyllda relationer. 

Inte bara ett sportevenemang.

För mig är idrott mer än bara sport.

Bara en tanke att ha med sig i framtida val ”The show must go on”

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.