"En lång resa med många upptäckter"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Här skriver han själv om bakgrunden och tillkomsten av porträttet av Sven Tumba, en av svensk idrotts största profiler., Dokumentärfilmaren, berättaren och sportjournalisten Jens Lind, 61 är just nu högaktuell som mannen bakom de uppmärksammade filmerna om Sven Tumba.  Här skriver Jens själv om bakgrunden och tillkomsten av porträttet av en av svensk idrotts största profiler. "Det som skulle bli en film om idrottsfenomenet Sven Tumba blev så mycket mer, inleder Jens.

En släktsaga där två helt olika familjer möts – med ingredienser som kärlek, krig och en kunglig romans skriver Jens själv om tillkomsten av programmen: .

Det finns tankar som omedelbart borde få varningsklockorna att ringa. I mitt fall var det när jag sade till mig själv: Att göra en film om Sven Tumba kan väl inte vara så svårt?

Jag hade hyggligt bra koll på hans karriär och med tanke på alla festliga historier som det finns runt en av Sveriges bästa idrottsmän genom tiderna, borde det inte vara några bekymmer att göra en berättelse om nationalidolen.

hittade ständigt nytt

Som ni säkert anar var det en lång resa fram till färdig produkt, som dessutom inte alls blev vad jag hade tänkt mig från början.

Tumba levde sitt liv i överljudsfart. Han hittade ständigt på nya saker, och att reda ut hans insatser som idrotts- och affärsman tog sin tid. De sportsliga hörnstenarna och milstolparna i hans liv finns givetvis med. Ishockey, fotboll, vattenskidor och golf – superstjärnan behärskade allt!

Det främsta skälet till att dokumentären tog en annan riktning var mötet med Svens fru Mona. De var gifta i 51 år, och det föll sig naturligt att en stor del av berättelsen gick genom henne. (Tumba dog hösten 2011.) Hon lät mig gå igenom lådor med osorterat material från deras liv tillsammans.

Kista med filmrullar

Det verkliga fyndet var en kista med filmrullar i färg som väckte en svunnen tid till liv. Jag som har grävt en del i arkiv genom åren hade aldrig sett något liknande. Kvalitén var så bra att jag nästan fick nypa mig själv i armen. Filmerna hade tagits av Monas pappa Nils.

Det blev till slut en släktsaga där två helt olika familjer möts. Mona från överklassen träffar Sven från en enklare och brokigare bakgrund. En resa över 1900-talet fram till idag med kärlek, krig och en kunglig romans som ingredienser. Det var mer än vad jag kunde tro när jag aningslöst satte igång med att göra en film om den osannolike Tumba.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.