"En lång resa med många upptäckter"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Här skriver han själv om bakgrunden och tillkomsten av porträttet av Sven Tumba, en av svensk idrotts största profiler., Dokumentärfilmaren, berättaren och sportjournalisten Jens Lind, 61 är just nu högaktuell som mannen bakom de uppmärksammade filmerna om Sven Tumba.  Här skriver Jens själv om bakgrunden och tillkomsten av porträttet av en av svensk idrotts största profiler. "Det som skulle bli en film om idrottsfenomenet Sven Tumba blev så mycket mer, inleder Jens.

En släktsaga där två helt olika familjer möts – med ingredienser som kärlek, krig och en kunglig romans skriver Jens själv om tillkomsten av programmen: .

Det finns tankar som omedelbart borde få varningsklockorna att ringa. I mitt fall var det när jag sade till mig själv: Att göra en film om Sven Tumba kan väl inte vara så svårt?

Jag hade hyggligt bra koll på hans karriär och med tanke på alla festliga historier som det finns runt en av Sveriges bästa idrottsmän genom tiderna, borde det inte vara några bekymmer att göra en berättelse om nationalidolen.

hittade ständigt nytt

Som ni säkert anar var det en lång resa fram till färdig produkt, som dessutom inte alls blev vad jag hade tänkt mig från början.

Tumba levde sitt liv i överljudsfart. Han hittade ständigt på nya saker, och att reda ut hans insatser som idrotts- och affärsman tog sin tid. De sportsliga hörnstenarna och milstolparna i hans liv finns givetvis med. Ishockey, fotboll, vattenskidor och golf – superstjärnan behärskade allt!

Det främsta skälet till att dokumentären tog en annan riktning var mötet med Svens fru Mona. De var gifta i 51 år, och det föll sig naturligt att en stor del av berättelsen gick genom henne. (Tumba dog hösten 2011.) Hon lät mig gå igenom lådor med osorterat material från deras liv tillsammans.

Kista med filmrullar

Det verkliga fyndet var en kista med filmrullar i färg som väckte en svunnen tid till liv. Jag som har grävt en del i arkiv genom åren hade aldrig sett något liknande. Kvalitén var så bra att jag nästan fick nypa mig själv i armen. Filmerna hade tagits av Monas pappa Nils.

Det blev till slut en släktsaga där två helt olika familjer möts. Mona från överklassen träffar Sven från en enklare och brokigare bakgrund. En resa över 1900-talet fram till idag med kärlek, krig och en kunglig romans som ingredienser. Det var mer än vad jag kunde tro när jag aningslöst satte igång med att göra en film om den osannolike Tumba.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.