"En lång resa med många upptäckter"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Här skriver han själv om bakgrunden och tillkomsten av porträttet av Sven Tumba, en av svensk idrotts största profiler., Dokumentärfilmaren, berättaren och sportjournalisten Jens Lind, 61 är just nu högaktuell som mannen bakom de uppmärksammade filmerna om Sven Tumba.  Här skriver Jens själv om bakgrunden och tillkomsten av porträttet av en av svensk idrotts största profiler. "Det som skulle bli en film om idrottsfenomenet Sven Tumba blev så mycket mer, inleder Jens.

En släktsaga där två helt olika familjer möts – med ingredienser som kärlek, krig och en kunglig romans skriver Jens själv om tillkomsten av programmen: .

Det finns tankar som omedelbart borde få varningsklockorna att ringa. I mitt fall var det när jag sade till mig själv: Att göra en film om Sven Tumba kan väl inte vara så svårt?

Jag hade hyggligt bra koll på hans karriär och med tanke på alla festliga historier som det finns runt en av Sveriges bästa idrottsmän genom tiderna, borde det inte vara några bekymmer att göra en berättelse om nationalidolen.

hittade ständigt nytt

Som ni säkert anar var det en lång resa fram till färdig produkt, som dessutom inte alls blev vad jag hade tänkt mig från början.

Tumba levde sitt liv i överljudsfart. Han hittade ständigt på nya saker, och att reda ut hans insatser som idrotts- och affärsman tog sin tid. De sportsliga hörnstenarna och milstolparna i hans liv finns givetvis med. Ishockey, fotboll, vattenskidor och golf – superstjärnan behärskade allt!

Det främsta skälet till att dokumentären tog en annan riktning var mötet med Svens fru Mona. De var gifta i 51 år, och det föll sig naturligt att en stor del av berättelsen gick genom henne. (Tumba dog hösten 2011.) Hon lät mig gå igenom lådor med osorterat material från deras liv tillsammans.

Kista med filmrullar

Det verkliga fyndet var en kista med filmrullar i färg som väckte en svunnen tid till liv. Jag som har grävt en del i arkiv genom åren hade aldrig sett något liknande. Kvalitén var så bra att jag nästan fick nypa mig själv i armen. Filmerna hade tagits av Monas pappa Nils.

Det blev till slut en släktsaga där två helt olika familjer möts. Mona från överklassen träffar Sven från en enklare och brokigare bakgrund. En resa över 1900-talet fram till idag med kärlek, krig och en kunglig romans som ingredienser. Det var mer än vad jag kunde tro när jag aningslöst satte igång med att göra en film om den osannolike Tumba.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

 

SVT och Stockholm Open har via sportmediabolaget Spring Media träffat avtal om sändningar och produktion av turneringen som spelas i Kungliga Tennishallen den 15-23 Oktober. 

Turneringen ska sändas på SVT1, SVT2 och SVT Play. SVT bygger också en studio i hallen under finalhelgen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.