"En lång resa med många upptäckter"

Här skriver han själv om bakgrunden och tillkomsten av porträttet av Sven Tumba, en av svensk idrotts största profiler., Dokumentärfilmaren, berättaren och sportjournalisten Jens Lind, 61 är just nu högaktuell som mannen bakom de uppmärksammade filmerna om Sven Tumba.  Här skriver Jens själv om bakgrunden och tillkomsten av porträttet av en av svensk idrotts största profiler. "Det som skulle bli en film om idrottsfenomenet Sven Tumba blev så mycket mer, inleder Jens.

Annons

En släktsaga där två helt olika familjer möts – med ingredienser som kärlek, krig och en kunglig romans skriver Jens själv om tillkomsten av programmen: .

Det finns tankar som omedelbart borde få varningsklockorna att ringa. I mitt fall var det när jag sade till mig själv: Att göra en film om Sven Tumba kan väl inte vara så svårt?

Jag hade hyggligt bra koll på hans karriär och med tanke på alla festliga historier som det finns runt en av Sveriges bästa idrottsmän genom tiderna, borde det inte vara några bekymmer att göra en berättelse om nationalidolen.

hittade ständigt nytt

Som ni säkert anar var det en lång resa fram till färdig produkt, som dessutom inte alls blev vad jag hade tänkt mig från början.

Tumba levde sitt liv i överljudsfart. Han hittade ständigt på nya saker, och att reda ut hans insatser som idrotts- och affärsman tog sin tid. De sportsliga hörnstenarna och milstolparna i hans liv finns givetvis med. Ishockey, fotboll, vattenskidor och golf – superstjärnan behärskade allt!

Det främsta skälet till att dokumentären tog en annan riktning var mötet med Svens fru Mona. De var gifta i 51 år, och det föll sig naturligt att en stor del av berättelsen gick genom henne. (Tumba dog hösten 2011.) Hon lät mig gå igenom lådor med osorterat material från deras liv tillsammans.

Kista med filmrullar

Det verkliga fyndet var en kista med filmrullar i färg som väckte en svunnen tid till liv. Jag som har grävt en del i arkiv genom åren hade aldrig sett något liknande. Kvalitén var så bra att jag nästan fick nypa mig själv i armen. Filmerna hade tagits av Monas pappa Nils.

Det blev till slut en släktsaga där två helt olika familjer möts. Mona från överklassen träffar Sven från en enklare och brokigare bakgrund. En resa över 1900-talet fram till idag med kärlek, krig och en kunglig romans som ingredienser. Det var mer än vad jag kunde tro när jag aningslöst satte igång med att göra en film om den osannolike Tumba.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Världsstjärnan Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen. Just nu pågår den nionde upplagan av ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup på Isaberg Golfklubb i Småland, 15-17 juni. Ett samarrangemang med Svenska Golfförbundet där Annika frikostigt bjuder på sig själv och tips ur sin långa och framgångsrika karriär till morgondagens stjärnor inom damgolfen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.