Vi hade gärna sluppit hejaklacksledarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

TV-sändningar från stora idrottstävlingar ska helst sågas. Det lär man sig genom att läsa riktiga recensenter i stora tidningar. Årets sommar-OS utgör inget undantag. Marcus Leifby i Aftonbladet är en rolig skribent. Allra fyndigast blir han med motorsågen uppvarvad under OS. Men så mycket saklig kritik, nja.

Kvällarnas OS-studio med sportjournalisten Patrick Ekwall och Jessica Almenäs lyfte aldrig

GöteborgsPostens Emanuel Karlsten kritiserade spelen i Tokyo å det grövsta redan efter ett par dagar. Han siktade in sig på tekniska tillkortakommanden och jämförde med ”en examensproduktion från någon folkhögskolas TV-studiolinje”.

Osynkroniserat

Själv har jag varit så betagen av all handbollsdramatik att jag först en bit in på Sveriges herrmatch mot Danmark upptäckte att ljud och bild var osynkroniserade. Expertkommentatorn Per Johanssons analyser låg 20 sekunder före det som visades i rutan. 

För en stund trodde jag att han var synsk.

Tekniska detaljer är annars inget som bekymrar mig. Det väsentliga menar jag är kanalernas journalistiska kvalitet. Alltså referenternas styrka, experternas förmåga att förklara begripligt, intervjuarnas känsla att svar på rätt frågor, greppen som tas i kringreportagen, studiofolkets anlag att göra hemmasändningarna intressanta.

Proffsigt ändå av Discovery

Visst finns det saker att ha synpunkter på med Discovery. En del hemma-hos-rep kan sorteras in under kategorin trams. Kvällsstudiosnacket vill sällan lyfta och testerna av OS-grenar bär ofta löjets skimmer. Och nog hade man gärna sluppit höra några nya kommentatorer förvandlas till rena hejaklacksledare.

Men i det stora hela har Discovery haften proffsig styrka igång, både här hemma och borta i Japan.

Fotbollsparet Petra Svensson-Jens Fjellström är mästerligt. Idag mot Australien (1-0). De har varit våra lotsar fram till fem segrar - och final mot Kanada på fredag morgon.

Ett vinnande par

Handbollsparet Niklas Jarelind-Per Johansson är så samspelta att man redan förträngt de hyllade föregångarna Robert Perlskog-Claes Hellgren. 

Johansson har egen erfarenhet som svensk damlandslagscoach. Men vem visste att det finns så mycket handbollssanningar som han förmedlar i rutan?

Den framgångsrika friidrotten har också ett par som garanterar kunskap. Tommy Åström-Peter Häggström lotsade oss till Sveriges snygga dubbelmedalj i herrarnas diskus, plus mycket mer, inte minst Armandos sagolika prestationer..

För er som gillar reportage som sticker ut: titta på Jonas Karlssons serie i tio delar med Olympiska berättelser. De är alla så episkt gjorda att han förtjänar ett eget OS-guld.

Jan Hansson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Stopp på miljon-utbetalningar. Matvarujätten Ica har under flera år sponsrat fotbollförbundets projekt “Alla är olika – olika är bra” med stora summor pengar. Men efter SVT:s avslöjanden  har  företaget nu tagit beslutet att stoppa utbetalningarna till dess att den oberoende utredningen visar fakta.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Tidigare VM-medaljören och tvåan i storslalomcupen Jessica Lindell Vikarby och Janne Blomqvist bli våra guider i vinterns alpina TV-sändningar.

– Det är en cool och komplex sport, och jag vill hjälpa till att förmedla helhetsbilden. Det är mycket som inte är sagt, säger Lindell Vikarby.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.