Vi hade gärna sluppit hejaklacksledarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

TV-sändningar från stora idrottstävlingar ska helst sågas. Det lär man sig genom att läsa riktiga recensenter i stora tidningar. Årets sommar-OS utgör inget undantag. Marcus Leifby i Aftonbladet är en rolig skribent. Allra fyndigast blir han med motorsågen uppvarvad under OS. Men så mycket saklig kritik, nja.

Kvällarnas OS-studio med sportjournalisten Patrick Ekwall och Jessica Almenäs lyfte aldrig

GöteborgsPostens Emanuel Karlsten kritiserade spelen i Tokyo å det grövsta redan efter ett par dagar. Han siktade in sig på tekniska tillkortakommanden och jämförde med ”en examensproduktion från någon folkhögskolas TV-studiolinje”.

Osynkroniserat

Själv har jag varit så betagen av all handbollsdramatik att jag först en bit in på Sveriges herrmatch mot Danmark upptäckte att ljud och bild var osynkroniserade. Expertkommentatorn Per Johanssons analyser låg 20 sekunder före det som visades i rutan. 

För en stund trodde jag att han var synsk.

Tekniska detaljer är annars inget som bekymrar mig. Det väsentliga menar jag är kanalernas journalistiska kvalitet. Alltså referenternas styrka, experternas förmåga att förklara begripligt, intervjuarnas känsla att svar på rätt frågor, greppen som tas i kringreportagen, studiofolkets anlag att göra hemmasändningarna intressanta.

Proffsigt ändå av Discovery

Visst finns det saker att ha synpunkter på med Discovery. En del hemma-hos-rep kan sorteras in under kategorin trams. Kvällsstudiosnacket vill sällan lyfta och testerna av OS-grenar bär ofta löjets skimmer. Och nog hade man gärna sluppit höra några nya kommentatorer förvandlas till rena hejaklacksledare.

Men i det stora hela har Discovery haften proffsig styrka igång, både här hemma och borta i Japan.

Fotbollsparet Petra Svensson-Jens Fjellström är mästerligt. Idag mot Australien (1-0). De har varit våra lotsar fram till fem segrar - och final mot Kanada på fredag morgon.

Ett vinnande par

Handbollsparet Niklas Jarelind-Per Johansson är så samspelta att man redan förträngt de hyllade föregångarna Robert Perlskog-Claes Hellgren. 

Johansson har egen erfarenhet som svensk damlandslagscoach. Men vem visste att det finns så mycket handbollssanningar som han förmedlar i rutan?

Den framgångsrika friidrotten har också ett par som garanterar kunskap. Tommy Åström-Peter Häggström lotsade oss till Sveriges snygga dubbelmedalj i herrarnas diskus, plus mycket mer, inte minst Armandos sagolika prestationer..

För er som gillar reportage som sticker ut: titta på Jonas Karlssons serie i tio delar med Olympiska berättelser. De är alla så episkt gjorda att han förtjänar ett eget OS-guld.

Jan Hansson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.