Vi hade gärna sluppit hejaklacksledarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

TV-sändningar från stora idrottstävlingar ska helst sågas. Det lär man sig genom att läsa riktiga recensenter i stora tidningar. Årets sommar-OS utgör inget undantag. Marcus Leifby i Aftonbladet är en rolig skribent. Allra fyndigast blir han med motorsågen uppvarvad under OS. Men så mycket saklig kritik, nja.

Kvällarnas OS-studio med sportjournalisten Patrick Ekwall och Jessica Almenäs lyfte aldrig

GöteborgsPostens Emanuel Karlsten kritiserade spelen i Tokyo å det grövsta redan efter ett par dagar. Han siktade in sig på tekniska tillkortakommanden och jämförde med ”en examensproduktion från någon folkhögskolas TV-studiolinje”.

Osynkroniserat

Själv har jag varit så betagen av all handbollsdramatik att jag först en bit in på Sveriges herrmatch mot Danmark upptäckte att ljud och bild var osynkroniserade. Expertkommentatorn Per Johanssons analyser låg 20 sekunder före det som visades i rutan. 

För en stund trodde jag att han var synsk.

Tekniska detaljer är annars inget som bekymrar mig. Det väsentliga menar jag är kanalernas journalistiska kvalitet. Alltså referenternas styrka, experternas förmåga att förklara begripligt, intervjuarnas känsla att svar på rätt frågor, greppen som tas i kringreportagen, studiofolkets anlag att göra hemmasändningarna intressanta.

Proffsigt ändå av Discovery

Visst finns det saker att ha synpunkter på med Discovery. En del hemma-hos-rep kan sorteras in under kategorin trams. Kvällsstudiosnacket vill sällan lyfta och testerna av OS-grenar bär ofta löjets skimmer. Och nog hade man gärna sluppit höra några nya kommentatorer förvandlas till rena hejaklacksledare.

Men i det stora hela har Discovery haften proffsig styrka igång, både här hemma och borta i Japan.

Fotbollsparet Petra Svensson-Jens Fjellström är mästerligt. Idag mot Australien (1-0). De har varit våra lotsar fram till fem segrar - och final mot Kanada på fredag morgon.

Ett vinnande par

Handbollsparet Niklas Jarelind-Per Johansson är så samspelta att man redan förträngt de hyllade föregångarna Robert Perlskog-Claes Hellgren. 

Johansson har egen erfarenhet som svensk damlandslagscoach. Men vem visste att det finns så mycket handbollssanningar som han förmedlar i rutan?

Den framgångsrika friidrotten har också ett par som garanterar kunskap. Tommy Åström-Peter Häggström lotsade oss till Sveriges snygga dubbelmedalj i herrarnas diskus, plus mycket mer, inte minst Armandos sagolika prestationer..

För er som gillar reportage som sticker ut: titta på Jonas Karlssons serie i tio delar med Olympiska berättelser. De är alla så episkt gjorda att han förtjänar ett eget OS-guld.

Jan Hansson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen