Vi hade gärna sluppit hejaklacksledarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

TV-sändningar från stora idrottstävlingar ska helst sågas. Det lär man sig genom att läsa riktiga recensenter i stora tidningar. Årets sommar-OS utgör inget undantag. Marcus Leifby i Aftonbladet är en rolig skribent. Allra fyndigast blir han med motorsågen uppvarvad under OS. Men så mycket saklig kritik, nja.

Kvällarnas OS-studio med sportjournalisten Patrick Ekwall och Jessica Almenäs lyfte aldrig

GöteborgsPostens Emanuel Karlsten kritiserade spelen i Tokyo å det grövsta redan efter ett par dagar. Han siktade in sig på tekniska tillkortakommanden och jämförde med ”en examensproduktion från någon folkhögskolas TV-studiolinje”.

Osynkroniserat

Själv har jag varit så betagen av all handbollsdramatik att jag först en bit in på Sveriges herrmatch mot Danmark upptäckte att ljud och bild var osynkroniserade. Expertkommentatorn Per Johanssons analyser låg 20 sekunder före det som visades i rutan. 

För en stund trodde jag att han var synsk.

Tekniska detaljer är annars inget som bekymrar mig. Det väsentliga menar jag är kanalernas journalistiska kvalitet. Alltså referenternas styrka, experternas förmåga att förklara begripligt, intervjuarnas känsla att svar på rätt frågor, greppen som tas i kringreportagen, studiofolkets anlag att göra hemmasändningarna intressanta.

Proffsigt ändå av Discovery

Visst finns det saker att ha synpunkter på med Discovery. En del hemma-hos-rep kan sorteras in under kategorin trams. Kvällsstudiosnacket vill sällan lyfta och testerna av OS-grenar bär ofta löjets skimmer. Och nog hade man gärna sluppit höra några nya kommentatorer förvandlas till rena hejaklacksledare.

Men i det stora hela har Discovery haften proffsig styrka igång, både här hemma och borta i Japan.

Fotbollsparet Petra Svensson-Jens Fjellström är mästerligt. Idag mot Australien (1-0). De har varit våra lotsar fram till fem segrar - och final mot Kanada på fredag morgon.

Ett vinnande par

Handbollsparet Niklas Jarelind-Per Johansson är så samspelta att man redan förträngt de hyllade föregångarna Robert Perlskog-Claes Hellgren. 

Johansson har egen erfarenhet som svensk damlandslagscoach. Men vem visste att det finns så mycket handbollssanningar som han förmedlar i rutan?

Den framgångsrika friidrotten har också ett par som garanterar kunskap. Tommy Åström-Peter Häggström lotsade oss till Sveriges snygga dubbelmedalj i herrarnas diskus, plus mycket mer, inte minst Armandos sagolika prestationer..

För er som gillar reportage som sticker ut: titta på Jonas Karlssons serie i tio delar med Olympiska berättelser. De är alla så episkt gjorda att han förtjänar ett eget OS-guld.

Jan Hansson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.