Pröjsarn protesterar mot hetsjakten

Många hockeyklubbar rustar - med eller utan pengar. Det krävs miljoner nu när jakten och stressen att nå resultat ökar. Förre proffsstjärnan Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson har reagerat och protesterar.
I november 2010 hyllades Sven Tumba och då fanns Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson i gänget av hockeycelebriteter som medverkade, från vänster Mats Sundin, 'Lill-Pröjsarn', Sven Tumba, Ronnie Lysing, Ulf Sterner, Lasse Björn, Anders Hedberg och Peter 'Foppa' Forsberg. Foto Leif R Jansson, TT

 

SHL ska bli större och allsvenskan likaså. Fler lag känner lockelsen eller pressen, vilket man nu föredrar.

- Det vore bättre med SHL Söder och SHL Norr. Att fler lag får chansen, jag tror att det skulle minska hetsen.

Red ut förutsättningarna

Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson följer hockeyn noga, allt från NHL till de svenska serierna, och han bidrar på sitt sätt genom att finnas med i Stockholms Ishockeyförbunds styrelse.

- Egentligen tycker jag att diskussionen om antalet elitlag började i fel ände.

- Finns verkligen de pengar som krävs i hockey-Sverige? Finns det spelare? Finns det ett tillräckligt stort intresse? frågar han sig.

Finns det verkligen skäl?

Han är orolig för att för många klubbledare nu ska känna begäret att deras respektive lag ska avancera och att fansen kräver en satsning.

- Två nya i SHL och två nya i allsvenskan. De ställs inför pressen att öka intäkterna och det handlar om flera miljoner.

”Pröjsarn” hade velat gå en helt annan väg.

-  Från ansvarigt håll, SHL, Hockeyallsvenskan och förbundet, borde man i stället ha granskat förutsättningarna och betraktat allt lite mer realistiskt.

- Vad innebär ett beslut att utöka serierna, skulle de ha frågat sig. Den frågan var den mest angelägna.

Synd om ledarna

Flera hockeyklubbar går på knäna i dag och ”Lill-Pröjsarn” är rädd för att beslutet ska skapa ännu större ekonomiska problem.

- Jag tycker synd om de här ledarna, de ska leva med pressen att det hela tiden behövs mera pengar.

- Även bland de främsta finns det ju de klubbar som inte klarar att ta in tillräckligt med intäkter.

- Och när någon mindre klubb mot alla odds lyckas avancera blir de inte långvariga som elitlag utan allt slutar ofta med en raserad ekonomi.

Ingen medger problemen

Han förstår inte varför diskussionen om de kommersiella villkoren uteblev.

- Tydligen kan ingen erkänna att pengarna är ett problem. Men av något skäl vill ingen diskutera den här kapprustningen. 

- Det ordnar sig, resonerar de tydligen.

Just nu pågår jakten i hockey-Sverige. Det gäller att se om sitt hus och då krävs det sponsorer som möjliggör värvningarna.

- Egentligen, det bästa vore att bilda en proffsliga. Det är en mer långsiktig modell och gagnar de flesta.  Alla kan inte vara med bland de bästa.

- Vissa har möjlighet med närhet och tillgång till sponsorer och publik, andra saknar möjligheter och riskerar bara tillvaron.

Bodde 25 år i USA

Efter nio år och 300 matcher som proffs slutade han med hockeyn, blev kvar ytterligare 16 år i New York innan han återvände till Sverige 1999.

Hans tre barn bor kvar i USA, men för att hälsa på dem och barnbarnen återvänder han ofta till New York.

Han kommer ursprungligen från Nynäshamn, spelade först i AIK innan han flyttade som 24-åring till Winnipeg (och bildade kedja med Bobby Hull) tillsammans med Anders Hedberg och spelade där i fyra år innan båda värvades av New York Rangers där det blev ytterligare fem år.

NHL-klubbarnas rovdrift

- Jag är ofta över där och kan då gå Rangers matcher i Madison Square Garden.

- De har nästan alltid fullsatt vilket betyder 18 000 platser och biljettpriserna ligger runt 100 dollar per person. Hur har vanligt folk råd med det?, frågar jag mig alltid.

Han har mycket åsikter om NHL-klubbarnas beteende mot svenska klubbar.

- De ägnar sig åt rovdrift. De betalar ju bara småbelopp när de norpar spelare. Ersättningen är oförskämt låg.

"Klubbarna måste få mer"

- Men så länge inte NHL lyder under IIHF kan det fortsätta. 

Han tycker att det är helt galet med tanke på vilka penningsummor det handlar om i NHL och hur liten ersättningen är till svenska klubbar.

- Då är fotbollens system mycket bättre. De får någorlunda betalt.

- Om transfersummor vore rimliga skulle svenska klubbar få en större chans att hävda sig och slippa lägga så mycket tid på att försöka få ihop ekonomin.

Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson undrar hur många svenska klubbar som ska få penningproblem beroende på den hets som nu råder inom hockeyn.

- Jag förstår inte heller hur ledare runt om i Sverige förmår motivera sig år efter år. De ska jaga pengar och lönerna bara blir större och större.

Thomas Ejderhov

KentW (inte verifierad)

ons, 2014-05-07 12:07

1. "De ska jaga pengar och lönerna bara blir större och större."

Helt rätt, det går inte att fortsätta som Ishockeyförbundet gör, "stoppar huvudet i sanden"! Sverige ÄR ett litet land med klubbar spridda över landet. Är klubben verksam i någon av de större städerna "finns" möjligheten att hänga med i löneutvecklingen. Men för de klubbar som finns på mindre orter finns inte möjligheten till mer sponsorintäcker till verksamheten utan där blir kommunerna "gisslan" när ekonomin tryter. Detta gäller inte bara ishockeyn utan istirt sett alla "elitserielag". NHL såg också dessa problem för nått år sen och efter lång kamp fick man igen det som blev räddningen för NHL, nämligen ett LÖNETAK / KLUBB! Detta gav klubbägarna möjlighet att göra satsningar som gynnade ishockey publikmässigt, det gav också jämnare sportslig kvalitet på matcherna som och drog mer publik. Nu pratar till och med UEFA om nödvändigheten av ett LÖNETAK för att "rädda" hela den internationella fotbollen från kollektiv konkurs! Ishockeyn, Fotbollen, Bandyn, Handbollen, Basketen, Innebandyn, ja samtliga elitserier borde snarast införa ett för vare sport gemensamt LÖNETAK / KLUBB. Annars kommer idrotten att utarmas och knappast överleva i Sverige.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.