Pröjsarn protesterar mot hetsjakten

Många hockeyklubbar rustar - med eller utan pengar. Det krävs miljoner nu när jakten och stressen att nå resultat ökar. Förre proffsstjärnan Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson har reagerat och protesterar.
I november 2010 hyllades Sven Tumba och då fanns Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson i gänget av hockeycelebriteter som medverkade, från vänster Mats Sundin, 'Lill-Pröjsarn', Sven Tumba, Ronnie Lysing, Ulf Sterner, Lasse Björn, Anders Hedberg och Peter 'Foppa' Forsberg. Foto Leif R Jansson, TT

 

SHL ska bli större och allsvenskan likaså. Fler lag känner lockelsen eller pressen, vilket man nu föredrar.

- Det vore bättre med SHL Söder och SHL Norr. Att fler lag får chansen, jag tror att det skulle minska hetsen.

Red ut förutsättningarna

Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson följer hockeyn noga, allt från NHL till de svenska serierna, och han bidrar på sitt sätt genom att finnas med i Stockholms Ishockeyförbunds styrelse.

- Egentligen tycker jag att diskussionen om antalet elitlag började i fel ände.

- Finns verkligen de pengar som krävs i hockey-Sverige? Finns det spelare? Finns det ett tillräckligt stort intresse? frågar han sig.

Finns det verkligen skäl?

Han är orolig för att för många klubbledare nu ska känna begäret att deras respektive lag ska avancera och att fansen kräver en satsning.

- Två nya i SHL och två nya i allsvenskan. De ställs inför pressen att öka intäkterna och det handlar om flera miljoner.

”Pröjsarn” hade velat gå en helt annan väg.

-  Från ansvarigt håll, SHL, Hockeyallsvenskan och förbundet, borde man i stället ha granskat förutsättningarna och betraktat allt lite mer realistiskt.

- Vad innebär ett beslut att utöka serierna, skulle de ha frågat sig. Den frågan var den mest angelägna.

Synd om ledarna

Flera hockeyklubbar går på knäna i dag och ”Lill-Pröjsarn” är rädd för att beslutet ska skapa ännu större ekonomiska problem.

- Jag tycker synd om de här ledarna, de ska leva med pressen att det hela tiden behövs mera pengar.

- Även bland de främsta finns det ju de klubbar som inte klarar att ta in tillräckligt med intäkter.

- Och när någon mindre klubb mot alla odds lyckas avancera blir de inte långvariga som elitlag utan allt slutar ofta med en raserad ekonomi.

Ingen medger problemen

Han förstår inte varför diskussionen om de kommersiella villkoren uteblev.

- Tydligen kan ingen erkänna att pengarna är ett problem. Men av något skäl vill ingen diskutera den här kapprustningen. 

- Det ordnar sig, resonerar de tydligen.

Just nu pågår jakten i hockey-Sverige. Det gäller att se om sitt hus och då krävs det sponsorer som möjliggör värvningarna.

- Egentligen, det bästa vore att bilda en proffsliga. Det är en mer långsiktig modell och gagnar de flesta.  Alla kan inte vara med bland de bästa.

- Vissa har möjlighet med närhet och tillgång till sponsorer och publik, andra saknar möjligheter och riskerar bara tillvaron.

Bodde 25 år i USA

Efter nio år och 300 matcher som proffs slutade han med hockeyn, blev kvar ytterligare 16 år i New York innan han återvände till Sverige 1999.

Hans tre barn bor kvar i USA, men för att hälsa på dem och barnbarnen återvänder han ofta till New York.

Han kommer ursprungligen från Nynäshamn, spelade först i AIK innan han flyttade som 24-åring till Winnipeg (och bildade kedja med Bobby Hull) tillsammans med Anders Hedberg och spelade där i fyra år innan båda värvades av New York Rangers där det blev ytterligare fem år.

NHL-klubbarnas rovdrift

- Jag är ofta över där och kan då gå Rangers matcher i Madison Square Garden.

- De har nästan alltid fullsatt vilket betyder 18 000 platser och biljettpriserna ligger runt 100 dollar per person. Hur har vanligt folk råd med det?, frågar jag mig alltid.

Han har mycket åsikter om NHL-klubbarnas beteende mot svenska klubbar.

- De ägnar sig åt rovdrift. De betalar ju bara småbelopp när de norpar spelare. Ersättningen är oförskämt låg.

"Klubbarna måste få mer"

- Men så länge inte NHL lyder under IIHF kan det fortsätta. 

Han tycker att det är helt galet med tanke på vilka penningsummor det handlar om i NHL och hur liten ersättningen är till svenska klubbar.

- Då är fotbollens system mycket bättre. De får någorlunda betalt.

- Om transfersummor vore rimliga skulle svenska klubbar få en större chans att hävda sig och slippa lägga så mycket tid på att försöka få ihop ekonomin.

Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson undrar hur många svenska klubbar som ska få penningproblem beroende på den hets som nu råder inom hockeyn.

- Jag förstår inte heller hur ledare runt om i Sverige förmår motivera sig år efter år. De ska jaga pengar och lönerna bara blir större och större.

Thomas Ejderhov

KentW (inte verifierad)

ons, 2014-05-07 12:07

1. "De ska jaga pengar och lönerna bara blir större och större."

Helt rätt, det går inte att fortsätta som Ishockeyförbundet gör, "stoppar huvudet i sanden"! Sverige ÄR ett litet land med klubbar spridda över landet. Är klubben verksam i någon av de större städerna "finns" möjligheten att hänga med i löneutvecklingen. Men för de klubbar som finns på mindre orter finns inte möjligheten till mer sponsorintäcker till verksamheten utan där blir kommunerna "gisslan" när ekonomin tryter. Detta gäller inte bara ishockeyn utan istirt sett alla "elitserielag". NHL såg också dessa problem för nått år sen och efter lång kamp fick man igen det som blev räddningen för NHL, nämligen ett LÖNETAK / KLUBB! Detta gav klubbägarna möjlighet att göra satsningar som gynnade ishockey publikmässigt, det gav också jämnare sportslig kvalitet på matcherna som och drog mer publik. Nu pratar till och med UEFA om nödvändigheten av ett LÖNETAK för att "rädda" hela den internationella fotbollen från kollektiv konkurs! Ishockeyn, Fotbollen, Bandyn, Handbollen, Basketen, Innebandyn, ja samtliga elitserier borde snarast införa ett för vare sport gemensamt LÖNETAK / KLUBB. Annars kommer idrotten att utarmas och knappast överleva i Sverige.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Fotbollen och handbollen storsatsar på hållbarhet – och det är två fotbollsälskare med ett hjärta som klappar för Blåvitt som får ansvaret: Caroline Waldheim för Svenska Fotbollförbundets arbete och Thomas Björn för VM i handboll 2023.
Hållbarhet är begrepp som blivit allt viktigare i samhället – även inom idrotten och då speciellt våra större och mest folkkära idrotter såsom fotboll, handboll, skidor, innebandy, golf, basket, ishockey och brottning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.