Direktören som alltid är redo

Niklas Carlsson vet vad han gör de närmaste åren. Med dubbla chefsuppgifter, styrelseuppdrag för Falu-VM och den högst ansvarige i ett förbund med dubbla äganderoller i två mångmiljonarrangemang.
Nyutnämnd som tränare för det alpina damlandslaget står här Niklas Carlsson år 2000. I dag har avancerat och har flera framträdande roller. Foto: Jan Collsiö, TT

 

Läs i dag också:

Varje år försvinner flera hundra klubbar

"Peab köper ut fotbollförbundet på Friends"

De har tjänat 79 miljoner på en tävling

Han ska behålla sitt jobb som förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet, men i helgen utnämndes han också till vd för VM-bolaget Åre 2019 AB. 

Som om inte det vore nog är han också styrelseledamot för skid-VM i Falun i februari.

Lugnet själv

Till alpina VM 2019 har han lite mer tid att både förbereda sig och genomföra allt oavsett i vilket sammanhang det gäller.

Niklas Carlsson är lugnet själv hur mycket han än har att tänka på, menar anhängarna och pekar också på att han också har en erfarenhet som få andra.

Han har en bakgrund i alpina landslaget som tränare, förbundskapten och alpin chef. Under tre år var han marknadschef inom FIS, därefter alpin chef i skidförbundet och sedan 2011 är han förbundsdirektör i Svenska Skidförbundet.

400 miljoner i omsättning

I juni beslutade Internationella skidförbundet, att tilldela Åre värdskapet för alpina VM 2019. Vid Svenska skidförbundet årsmöte i helgen tillsattes en styrelse och en vd när VM-bolaget Åre 2019 AB blev officiellt. 

Ett bolag som ägs till lika stora delar av SkiStar AB och Svenska skidförbundet och ska ansvara för genomförandet av ett arrangemang som beräknas omsätta runt 400 miljoner kronor. Skidförbundet har en motsvarande roll i ett bolag för Falu-VM, för övrigt.

- Jag känner mig stolt, hedrad och inspirerad inför uppdraget. Åre 2019 AB har stora möjligheter att vara en katalysator i utvecklingen för både skidåkning och Åre, två saker som jag verkligen brinner för, säger Niklas Carlsson som för övrigt bor i Åre. 

- Med den otroliga möjlighet länet får med både alpina VM och skidskytte-VM samma år, är jag övertygad om att vi kommer ha en viktig roll i den regionala utvecklingen.

Ståhlberg återkommer

SkiStar och Svenska skidförbundet utsågs vid mötet Carl Eric Stålberg till bolagets styrelseordförande. Den förre styrelseordförande i skidförbundet under tolv år har även varit vice president i Fis under tio år. Ståhlberg har också ett förflutet som ledamot i SOK och ett antal uppdrag i näringslivet.

- Jag hoppas att min erfarenhet blir en tillgång för bolaget, säger Carl Eric Stålberg.

I styrelsen för Åre 2019 AB ingår Niclas Sjögren Berg, Skistars platschef i Åre-Vemdalen, samt Lars Lindqvist, VM-generalen från 2007 samt Jerker Löfgren (ledamot, Svenska skidförbundet), Åsa Wirén (ledamot Skistar AB) samt Ville Bylin(adjungerad ledamot, Ski Team Sweden Alpine AB).

Kommunen delägare

Med ett alpint VM i Åre i början av februari och ett skidskytte-VM i Östersund i mitten på mars 2019 blir det då fullt fokus på regionen Jämtland Härjedalen.

Närmare i tiden ligger skid-VM i Falun i februari. Förberedelserna pågår för fullt och konceptet liknar det som gäller för evenemangen i Jämtland.

Bolaget Skid-VM 2015 i Falun AB ägs till 45 procent av Falu kommun, 45 procent av Svenska Skidförbundet och 10 procent av Svenska Skidspelen. Omsättningen beräknas även här ligger runt 400 miljoner.

VM-bolaget ska stå för genomförandet av tävlingarna, boende och transporter för aktiva och alla ackrediterade och har kansli i Svenska Skidförbundets lokaler på Lugnetområdet. Här är kommunalrådet Johnny Ganshag styrelseordförande.

Ett särskilt marknadsbolag

Många noterar tillägget ”Beyond Skiing” i all kommunikation vilket är en sammanslutning av företag som stödjer genomförandet av VM på olika sätt. Beyond Skiing arbetar exempelvis med upplevelser för publiken och events för sponsorer.

Även vid skid-VM gäller en regional och kommunal satsning av stora mått. Falu kommun satsar  drygt 300 miljoner kronor i olika investeringar i anläggningar på Lugnet. VM-bolaget, som ska stå för genomförandet av alla tävlingar, räknar med att satsa ytterligare 200 miljoner kronor.

Även här har Niklas Carlsson en roll, fast här räcker det med en roll som styrelseledamot. 

Thomas Ejderhov

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2014-10-31 19:45

1. Efter att ha sett Niklas

Efter att ha sett Niklas arbete vid senaste VM i Åre 2007 så är jag lugn i att han är rätt man.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Stopp på miljon-utbetalningar. Matvarujätten Ica har under flera år sponsrat fotbollförbundets projekt “Alla är olika – olika är bra” med stora summor pengar. Men efter SVT:s avslöjanden  har  företaget nu tagit beslutet att stoppa utbetalningarna till dess att den oberoende utredningen visar fakta.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.