Direktören som alltid är redo

Niklas Carlsson vet vad han gör de närmaste åren. Med dubbla chefsuppgifter, styrelseuppdrag för Falu-VM och den högst ansvarige i ett förbund med dubbla äganderoller i två mångmiljonarrangemang.
Nyutnämnd som tränare för det alpina damlandslaget står här Niklas Carlsson år 2000. I dag har avancerat och har flera framträdande roller. Foto: Jan Collsiö, TT

 

Läs i dag också:

Varje år försvinner flera hundra klubbar

"Peab köper ut fotbollförbundet på Friends"

De har tjänat 79 miljoner på en tävling

Han ska behålla sitt jobb som förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet, men i helgen utnämndes han också till vd för VM-bolaget Åre 2019 AB. 

Som om inte det vore nog är han också styrelseledamot för skid-VM i Falun i februari.

Lugnet själv

Till alpina VM 2019 har han lite mer tid att både förbereda sig och genomföra allt oavsett i vilket sammanhang det gäller.

Niklas Carlsson är lugnet själv hur mycket han än har att tänka på, menar anhängarna och pekar också på att han också har en erfarenhet som få andra.

Han har en bakgrund i alpina landslaget som tränare, förbundskapten och alpin chef. Under tre år var han marknadschef inom FIS, därefter alpin chef i skidförbundet och sedan 2011 är han förbundsdirektör i Svenska Skidförbundet.

400 miljoner i omsättning

I juni beslutade Internationella skidförbundet, att tilldela Åre värdskapet för alpina VM 2019. Vid Svenska skidförbundet årsmöte i helgen tillsattes en styrelse och en vd när VM-bolaget Åre 2019 AB blev officiellt. 

Ett bolag som ägs till lika stora delar av SkiStar AB och Svenska skidförbundet och ska ansvara för genomförandet av ett arrangemang som beräknas omsätta runt 400 miljoner kronor. Skidförbundet har en motsvarande roll i ett bolag för Falu-VM, för övrigt.

- Jag känner mig stolt, hedrad och inspirerad inför uppdraget. Åre 2019 AB har stora möjligheter att vara en katalysator i utvecklingen för både skidåkning och Åre, två saker som jag verkligen brinner för, säger Niklas Carlsson som för övrigt bor i Åre. 

- Med den otroliga möjlighet länet får med både alpina VM och skidskytte-VM samma år, är jag övertygad om att vi kommer ha en viktig roll i den regionala utvecklingen.

Ståhlberg återkommer

SkiStar och Svenska skidförbundet utsågs vid mötet Carl Eric Stålberg till bolagets styrelseordförande. Den förre styrelseordförande i skidförbundet under tolv år har även varit vice president i Fis under tio år. Ståhlberg har också ett förflutet som ledamot i SOK och ett antal uppdrag i näringslivet.

- Jag hoppas att min erfarenhet blir en tillgång för bolaget, säger Carl Eric Stålberg.

I styrelsen för Åre 2019 AB ingår Niclas Sjögren Berg, Skistars platschef i Åre-Vemdalen, samt Lars Lindqvist, VM-generalen från 2007 samt Jerker Löfgren (ledamot, Svenska skidförbundet), Åsa Wirén (ledamot Skistar AB) samt Ville Bylin(adjungerad ledamot, Ski Team Sweden Alpine AB).

Kommunen delägare

Med ett alpint VM i Åre i början av februari och ett skidskytte-VM i Östersund i mitten på mars 2019 blir det då fullt fokus på regionen Jämtland Härjedalen.

Närmare i tiden ligger skid-VM i Falun i februari. Förberedelserna pågår för fullt och konceptet liknar det som gäller för evenemangen i Jämtland.

Bolaget Skid-VM 2015 i Falun AB ägs till 45 procent av Falu kommun, 45 procent av Svenska Skidförbundet och 10 procent av Svenska Skidspelen. Omsättningen beräknas även här ligger runt 400 miljoner.

VM-bolaget ska stå för genomförandet av tävlingarna, boende och transporter för aktiva och alla ackrediterade och har kansli i Svenska Skidförbundets lokaler på Lugnetområdet. Här är kommunalrådet Johnny Ganshag styrelseordförande.

Ett särskilt marknadsbolag

Många noterar tillägget ”Beyond Skiing” i all kommunikation vilket är en sammanslutning av företag som stödjer genomförandet av VM på olika sätt. Beyond Skiing arbetar exempelvis med upplevelser för publiken och events för sponsorer.

Även vid skid-VM gäller en regional och kommunal satsning av stora mått. Falu kommun satsar  drygt 300 miljoner kronor i olika investeringar i anläggningar på Lugnet. VM-bolaget, som ska stå för genomförandet av alla tävlingar, räknar med att satsa ytterligare 200 miljoner kronor.

Även här har Niklas Carlsson en roll, fast här räcker det med en roll som styrelseledamot. 

Thomas Ejderhov

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2014-10-31 18:45

1. Efter att ha sett Niklas

Efter att ha sett Niklas arbete vid senaste VM i Åre 2007 så är jag lugn i att han är rätt man.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.