Han räddade HIF undan konkurs

Helsingborgs IF skapar ett nytt riskkapitalbolag för att slippa hamna i samma ekonomiska fälla som i våras när en konkurs var hotfullt nära. Återuppbyggnaden kan ske mycket tack vare Kenneth Nilsson, bankdirektör och stor fan av HIF.
Kenneth Nilsson är bankdirektören och Helsingborgs IF:s store finansiär. Mycket tack vare bankens många miljoner har klubben undkommit skuldfällan.

 

Det är Helsingborgs Dagblad som berättar om ett händelserikt 2015, i både negativ och positiv bemärkelse. 

Att klassiska HIF skulle gå i konkurs låter verklighetsfrämmande, men så allvarlig var situationen. Nu avslöjas att klubben undgick det värsta scenariot tack vare en bank som gick in med 15 miljoner kronor.

"De bad om hjälp"

Bara en snabb undsättning från Resurs Bank räddade Helsingborgs IF från ett bistert öde. 

- Claes (Ohlsson, HIF-ordförande) bad oss om hjälp, vi hade en bra diskussion som slutade med att vi beslöt oss för att gå in med den summan, medger Resurs Banks vd Kenneth Nilsson i Helsingborgs Dagblad.

Banken är inte bara klubbens största sponsor utan också dess livräddare.

"Vi hade en plan B"

För 15 miljoner fick banken andelar i David Accam och ett antal unga spelare. Tillsammans med tidigare externt kapital intecknades Accam till drygt 65 procent.

HIF-ordföranden Claes Ohlsson berättar:

- Vi hade ett antal verktyg att välja mellan. Vi diskuterade också med utländska fonder. Enda sättet att klara ekonomin var att sälja spelarandelar. Men ingen lösning blev riktigt bra och då vände jag mig till Resurs Bank. Hade inte de sagt ja fanns det en plan B som gick ut på att samla ihop många små sponsorer.

Han berättade inget

Claes Ohlsson fick för övrigt kritik på årsmötet för att han inte hade informerat  om spelarköpen för 14 miljoner.

- I princip gör vi aldrig det och vi såg ingen anledning att göra det den här gången heller.

HIF hade sedan tidigare en kredit hos Resurs Bank på 10 miljoner. Men den nya uppgörelsen innebar att klubben blev fri från krediten och slapp räntan.

- Enda sättet att betala checkkrediten var att sälja spelare. Vi hade inte klarat det på driften, säger Claes Ohlsson.

En unik bank

Resurs Bank är en betydande del av HIF. Det är ett unikt engagemang. Att en bank går in så kraftfullt i en förening är synnerligen ovanligt. 

- Jag hade inte ens funderat på att investera eller sponsra om det inte vore just HIF. Jag har ett löjligt stort hjärta för laget, säger Kenneth Nilsson.

Resurs Bank har växt från 2 miljarder till över 11 miljarder i omsättning, från 60 till över 200 medarbetare och beskrivs som en stark nischbank med säljfinans som huvudprodukt.

Styrelsen kan säga stopp

I Helsingborgs Dagblad får han frågan om det inte är en risk för att hans fotbollshjärta är för stort?

- I så fall sätter styrelsen stopp. Den är ju med och fattar besluten.

Resurs Bank har investerat åtskilliga miljoner i HIF under åren.

- Det handlar om tvåsiffriga miljoner under hela avtalsperioden (2009-2015), säger Kenneth Nilsson.

Då ska banken få del av affären

I parternas avtal finns alltså möjligheten till intäkter. Resurs Bank kan bli en vinnare om rätt spelare säljs till rätt belopp.

- Vi ställer inga krav vare sig som sponsor eller investerare men vi förväntar oss förstås ett sportsligt resultat så att klubben och vi syns i media, säger Kenneth Nilsson.

Att stärka en klubbkassa via försäljning av spelarandel har blivit allt vanligare i fotbolls-Sverige. Å andra sidan blir behållningen desto mindre när spelaren väl flyttar.  

Många intecknade

I HIF är modellen mycket vanlig. Ett flertal spelare är redan ”sålda”enligt uppläggetr "en satsad miljon kan ge tillbaka maximalt 1,5". Undantaget är om en finansiärer eller ett företag vill investera enbart i en utvald spelare, då kan behållningen bli 1,75.

I slutet på 2015 går Resurs Banks sponsoravtal med HIF ut. Då har banken ökat HIF:s resurser med runt 50 miljoner kronor.

- Det finns ett intresse från vår sida att förhandla om en fortsättning. Vi ser långsiktigt på det här, kommenterar Kenneth Nilsson.

Sådana ord älskar HIF:s ledning att höra.

Nytt riskkapitalbolag

I HIF smider de ansvariga planer på att bilda ett nytt riskkapitalbolag med hopp om att nå 20 nya miljoner kronor. Hela spelartruppen ska erbjudas ett antal finansiärer via en stiftelse som äger bolaget. arbetsnamnet är HIF-fonden AB och är tidsbestämd till åtta år för att ge klubben ett stabilt kapital.

Och Resurs Bank, hur resonerar man där?

- Det är för tidigt för att säga ja eller nej. Men det skulle inte göra mig något om HIF byter ut oss mot andra investerare om vi inte längre behövs. Att stödja en fotbollsklubb är inte vår kärnverksamhet, säger Kenneth Nilsson.

I HIF finns förhoppningen att den nya modellen ska godkännas av Fifa som annars vill få stopp på ett tredjepartsägande.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.