Han räddade HIF undan konkurs

Helsingborgs IF skapar ett nytt riskkapitalbolag för att slippa hamna i samma ekonomiska fälla som i våras när en konkurs var hotfullt nära. Återuppbyggnaden kan ske mycket tack vare Kenneth Nilsson, bankdirektör och stor fan av HIF.
Kenneth Nilsson är bankdirektören och Helsingborgs IF:s store finansiär. Mycket tack vare bankens många miljoner har klubben undkommit skuldfällan.

 

Det är Helsingborgs Dagblad som berättar om ett händelserikt 2015, i både negativ och positiv bemärkelse. 

Att klassiska HIF skulle gå i konkurs låter verklighetsfrämmande, men så allvarlig var situationen. Nu avslöjas att klubben undgick det värsta scenariot tack vare en bank som gick in med 15 miljoner kronor.

"De bad om hjälp"

Bara en snabb undsättning från Resurs Bank räddade Helsingborgs IF från ett bistert öde. 

- Claes (Ohlsson, HIF-ordförande) bad oss om hjälp, vi hade en bra diskussion som slutade med att vi beslöt oss för att gå in med den summan, medger Resurs Banks vd Kenneth Nilsson i Helsingborgs Dagblad.

Banken är inte bara klubbens största sponsor utan också dess livräddare.

"Vi hade en plan B"

För 15 miljoner fick banken andelar i David Accam och ett antal unga spelare. Tillsammans med tidigare externt kapital intecknades Accam till drygt 65 procent.

HIF-ordföranden Claes Ohlsson berättar:

- Vi hade ett antal verktyg att välja mellan. Vi diskuterade också med utländska fonder. Enda sättet att klara ekonomin var att sälja spelarandelar. Men ingen lösning blev riktigt bra och då vände jag mig till Resurs Bank. Hade inte de sagt ja fanns det en plan B som gick ut på att samla ihop många små sponsorer.

Han berättade inget

Claes Ohlsson fick för övrigt kritik på årsmötet för att han inte hade informerat  om spelarköpen för 14 miljoner.

- I princip gör vi aldrig det och vi såg ingen anledning att göra det den här gången heller.

HIF hade sedan tidigare en kredit hos Resurs Bank på 10 miljoner. Men den nya uppgörelsen innebar att klubben blev fri från krediten och slapp räntan.

- Enda sättet att betala checkkrediten var att sälja spelare. Vi hade inte klarat det på driften, säger Claes Ohlsson.

En unik bank

Resurs Bank är en betydande del av HIF. Det är ett unikt engagemang. Att en bank går in så kraftfullt i en förening är synnerligen ovanligt. 

- Jag hade inte ens funderat på att investera eller sponsra om det inte vore just HIF. Jag har ett löjligt stort hjärta för laget, säger Kenneth Nilsson.

Resurs Bank har växt från 2 miljarder till över 11 miljarder i omsättning, från 60 till över 200 medarbetare och beskrivs som en stark nischbank med säljfinans som huvudprodukt.

Styrelsen kan säga stopp

I Helsingborgs Dagblad får han frågan om det inte är en risk för att hans fotbollshjärta är för stort?

- I så fall sätter styrelsen stopp. Den är ju med och fattar besluten.

Resurs Bank har investerat åtskilliga miljoner i HIF under åren.

- Det handlar om tvåsiffriga miljoner under hela avtalsperioden (2009-2015), säger Kenneth Nilsson.

Då ska banken få del av affären

I parternas avtal finns alltså möjligheten till intäkter. Resurs Bank kan bli en vinnare om rätt spelare säljs till rätt belopp.

- Vi ställer inga krav vare sig som sponsor eller investerare men vi förväntar oss förstås ett sportsligt resultat så att klubben och vi syns i media, säger Kenneth Nilsson.

Att stärka en klubbkassa via försäljning av spelarandel har blivit allt vanligare i fotbolls-Sverige. Å andra sidan blir behållningen desto mindre när spelaren väl flyttar.  

Många intecknade

I HIF är modellen mycket vanlig. Ett flertal spelare är redan ”sålda”enligt uppläggetr "en satsad miljon kan ge tillbaka maximalt 1,5". Undantaget är om en finansiärer eller ett företag vill investera enbart i en utvald spelare, då kan behållningen bli 1,75.

I slutet på 2015 går Resurs Banks sponsoravtal med HIF ut. Då har banken ökat HIF:s resurser med runt 50 miljoner kronor.

- Det finns ett intresse från vår sida att förhandla om en fortsättning. Vi ser långsiktigt på det här, kommenterar Kenneth Nilsson.

Sådana ord älskar HIF:s ledning att höra.

Nytt riskkapitalbolag

I HIF smider de ansvariga planer på att bilda ett nytt riskkapitalbolag med hopp om att nå 20 nya miljoner kronor. Hela spelartruppen ska erbjudas ett antal finansiärer via en stiftelse som äger bolaget. arbetsnamnet är HIF-fonden AB och är tidsbestämd till åtta år för att ge klubben ett stabilt kapital.

Och Resurs Bank, hur resonerar man där?

- Det är för tidigt för att säga ja eller nej. Men det skulle inte göra mig något om HIF byter ut oss mot andra investerare om vi inte längre behövs. Att stödja en fotbollsklubb är inte vår kärnverksamhet, säger Kenneth Nilsson.

I HIF finns förhoppningen att den nya modellen ska godkännas av Fifa som annars vill få stopp på ett tredjepartsägande.

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.