Hästtjej leder muskelpaketen
Lång, kort, kraftig smal, stor, liten, långsam, snabb…
Det spelar ingen roll. I amerikansk fotboll finns det plats för alla.
Perfekt för ungdomar
I alla fall om vi får tro den nya ordföranden i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet. Den 169 centimeter långa Minette Rogner, uppvuxen på Lidingö och från fyra års ålder i halländska Hishult utanför Laholm. En kraftfull kvinna som tillbringade åren mellan 17 och 22 till sjöss i främst Medelhavet, arbetandes med allt inom service på såväl mindre fartyg till stora lyxkryssare.
- Amerikansk fotboll är den perfekta sporten för barn och ungdomar. Det finns verkligen plats för alla, och alla får vara med. Våra coacher på ungdomssidan är duktiga på att se alla barn och ungdomar, och få dem att känna sig välkomna, säger Minette Rogner som halkade in i amerikansk fotboll tack vare lillebror Kaj som spelade i U19-laget i Stockholm Mean Machines:
- Han tog sen med mig på en Champions League-match på Zinkensdamms IP mellan Stockholm Mean Machines och Moskva Patriots, och berättade att matchen varade fyra gånger tolv minuter. ”Perfekt, då är den är slut om en timme”, tänkte jag. Men den tog ju tre timmar…
- Jag blev både imponerad och inspirerad av allt ideellt arbete runt omkring matchen och sade till de som arrangerade matchen, Stockholm Mean Machines, att de gärna fick höra av sig om de behövde hjälp. Lite naivt kanske, för människor som erbjuder sig att arbeta ideellt växer inte på träd.
Lagledaren allkonstnär
Minette Rogner hann inte mer än komma hem förrän telefonen ringde. Därefter följde några år som lagledare i både ungdomslag och seniorlag.
- Lagledaren gör egentligen allt det där som tränaren inte gör: Hanterar det administrativa runt laget, ser till att både spelare och ledare får det stöd de behöver för att kunna koncentrera sig på det sportliga. En gång ägnade jag en hel dag åt att köra runt spelare till olika läkare för läkarundersökningar inför säsongsstart.
Efter fem år valde hon att kliva av som ledare 2011. Då ringde telefonen igen. Det var valberedningen i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet. Deras utbildningsansvariga hade avböjt omval, och valberedningens ordförande om undrade om Minette, kunde tänka sig att försöka fylla upp den platsen.
Det kunde hon.
Att det fungerar är belöningen
-Jag tycker om att vara med och påverka, speciellt när det gäller viktiga saker som utbildning. Så det passade mig perfekt, säger Minette Rogner som kvällen före den här intervjun var uppe sent och godkände ansökningar om tränarlicenser – alla på sidlinjen ska ha en tränarlicens, inte bara huvudtränaren eller head coach som det heter i amerikansk fotboll.
Någon klapp på axeln, eller ett ”tack”, förväntar hon sig inte.
- Nej, min belöning och drivkraft som ideell ledare är att t ex få se en U15-match i Västerås och se att allt fungerar: att lagen är fulltaliga, att domarna är på plats, tillsammans med matchfunktionärer och hejarklack.
Minette Rogners egen idrottskarriär är kort. Det blev en fotbollsträning i unga år hemma i Hishult.
- Det var inget kul att springa med en boll mellan koner. Jag ägnade mig åt hästar istället och tillbringade en del av min uppväxt i stallet, dock utan att tävla.
Viktig ledarerfarenhet
Någon amerikansk fotboll har hon inte spelat.
- Jag ser det inte som en nackdel. Jag har jobbat ideellt under flera år i förening och vet vad det innebär att driva en elitklubb i amerikansk fotboll på ideell basis. Den erfarenheten anser jag är viktigare som ordförande än att ha spelat själv. Jag förstår föreningarnas situation och det är en styrka.
Efter tre år som utbildningsansvarig, och ytterligare ett år som kvalitetsansvarig och internationellt ansvarig i förbundsstyrelsen, blev hon tillförordnad ordförande i höstas, och fick därmed ett VM på hemmaplan sommaren 2015 på Tele2 Arena i knät.
Korten på bordet
Ett VM som höll på att kapsejsa ekonomiskt. Ekonomin kring VM var inte tillfredsställande enligt styrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet. Van vid stormar på havet tog Minette Rogner ett ordentligt grepp om rodret och samlade styrelsen till ett stormöte på telefon med landets föreningar i december, för att lägga alla korten på bordet och informera om vad styrelsen visste om det stundande VM:et och dess ekonomiska situation. Under mötet fick föreningarna skicka in frågor via mejl, som styrelsen redovisade för alla och svarade på.
- Det var givetvis ett jobbigt möte, med många tuffa frågor, men det kändes skönt att öppet kunna redovisa vad vi verkligen visste. Det var också början på något nytt som vi kommer att fortsätta med, att utöver våra förbundsmöten samla föreningarna till telefonmöten där vi kan diskutera gemensamma frågor för att skapa en vi-känsla.
- Vi är ett litet förbund och vi har inte råd att prata om ”vi och dom”.
Föregå med gott exempel
Därmed kommer hon in på en annan viktig fråga hon kommer att driva: kommunikation.
- Jag försöker föregå med gott exempel och svara alla som ringer och ställer de mest varierande frågor, allt från representanter för föreningarna till föräldrar som undrar om läger, cuper och matcher. Jag försöker ta reda på så mycket som möjligt för att lära mig. När jag återkommit med svar brukar jag ge kontaktuppgifter till andra inom styrelse, kommittéer och föreningarna runt om i Sverige, som är bättre lämpade än jag att svara på vissa frågor. På det sätt skapar vi starka nätverk som hela sporten har nytta av.
Blir hon osäker på svaren kan hon alltid fråga sambon Robert Johansson, en gång framgångsrik spelare i Stockholm Mean Machines och i dag programansvarig på riksidrottsgymnasiet amerikansk fotboll i Uppsala.
Kändis på arbetsplatsen
- Det är skönt att ha någon som förstår min situation att bolla med. Vi har en sexårig dotter och därför försöker vi undvika att arbeta framför datorn medan hon är vaken. Men därefter brukar startsignalen vara att någon av oss slår upp datorn. Då gör den andra likadant och det blir några timmar med mejl och telefonsamtal, säger Minette Rogner som numera är kändis på sin arbetsplats efter att ha suttit i SVT:s morgonsoffa tillsammans med Uppsala 86:ers Daniel Söderberg och Stockholm Mean Machines Filip Jönsson samma morgon som upptaktsträffen för Superserien.
Daniel och Filip i full mundering, sånär som på hjälm, till programledarnas stora förtjusning.
Det är en sport i kraftig medvind som sjövana Minette Rogner basar över. Antalet ungdomar växer, 15 procent sedan 2012, och även antalet seniorspelare ökar med 46 procent.
Detta tillsammans med att publikintresset för Superserien ökar: 60 procent upp 2013 och publikrekord på 580 åskådare i snitt per match 2014 med Örebro Black Knights i topp av publikligan: 1 217 personer i snitt.
Andelen kvinnor i amerikansk fotboll växer också. Landslagsverksamheten har åtta år på nacken, seriesystemet fyra.
Kvinnliga coacher på frammarsch
- Även andelen kvinnliga coacher växer, än så länge i ungdomslagen. Det är mycket glädjande. Om några år, när de som spelar i dag har slutat spela och skaffar sig tränarlicens kommer vi säkert att få se kvinnliga coacher även för seniorlagen herrar. Det kommer sporten att tjäna på, för kvinnor har ett annat sätta att coacha än män, vilket skapar en bra variation och balans.
Framtiden ser med andra ord ljus ut. Vilka är då de främsta utmaningarna?
- Att samlas kring gemensamma och tydliga mål, och att öka transparensen, nätverkandet och kommunikationen. Det finns många föreningar, ledare och aktiva som har stor erfarenhet, säger Minette Rogner, en kraftfull kvinna i en sport i förändring från viss slutenhet till öppenhet byggd på väl fungerande kommunikation.
Thomas Björn
Mest lästa just nu
Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0 till 12,0 procent.
Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.