"Då mår människor desto bättre"

Terho Koskelas liv har handlat om ishockey. Tidigare på elitnivå, numera bland oldboys i Frölunda. Men nu vill han göra karriär som företagare och tillfälligheter har gett honom en synnerligen annorlunda chans.
Den förre elitspelare i ishockey, Terho Koskela, ska nu introducera en DNA-metod som ska hjälpa både idrottare och andra människor att lära sig att äta rätt. Foto: Tommy Holl

 

- Det krävs ett DNA och det sker med bara en tops som man gnuggar mot tandköttet, berättar Terho Koskela.

Testet skickas till ett lab i Salzburg och efter några veckor kommer en utförlig analys bestående av ett kompendium på ca 120 A4-sidor.

Påverkar sin hälsa

- Då får man veta vad man bör äta och vad som passar bäst för just mig. Och i sin tur vad man bör undvika. Här kan man verkligen påverka sin hälsa.

Det låter nästan för bra för att vara sant. Men Terho Koskela intygar att det är seriöst.

- Rena tillfälligheter gav mig chansen att jobba med det här. Jag träffade personer som introducerade mig i ämnet. Jag var ändå lite tveksam, men efter att ha besökt laboratoriet i Österrike blev jag övertygad. 

Sedan dess har han gått igenom utbildningar i Salzburg och står nu beredd att för full kraft introducera metoden i Sverige. Han blir Norden-representant för Novogenia Group.

Spänd på mottagandet

- Våra DNA-tester utförs av ett statligt certifierat laboratorium så kan vi garantera en kvalitetsstandard som är strikt reglerad av österrikisk lag för genteknologi.

Allt är baserat på forskning och studier runt om i världen. Dessutom är testerna etablerade i Schweiz, Tyskland och Österrike där man har en strikt lag gällande DNA analyser och dess hantering. 

Terho Koskela är spänd på mottagandet när han ska ge ytterligare resurser till sitt företag, Novo Genetix AB.

Han är född i finska Salla vid den ryska gränsen och var bara 1,5 år när föräldrarna flyttade till Olofström i slutet av 60-talet. Terho började spela hockey som 9-åring, men testade också flera andra idrotter. När han var 15 år valde han hockeyn.

- Jag hade kommit längre där och gillade hockeyn mer än fotboll.

Debuterade med Foppa

Malmö IF upptäckte talangen 1985, men han värvades sedan till Frölunda där tränaren Conny Evensson såg att med den skridskoåkningen och det slagskottet var Terho bättre lämpad som back.

Terho fick göra debut i Tre Kronor och spelade med Peter Foppa Forsberg.

Sedan fick han chansen att spela utomlands och gjorde fem år runt om i Europa för att därefter vända hem till Göteborg. En nära 25 år lång hockeykarriär var över.

Från sina år som hockeyspelare vet han att det inte alltid var så noga med vad han och lagkompisarna åt, men det fick konsekvenser:

- Ena dagen funkade man och hade energi till tusen, nästa dag kunde man vara orkeslös.

Större medvetenhet i dag

Inom idrotten finns det numera en större medvetenhet om att kosten måste vara den rätta med tanke på mängden av tävlingar, matcher och träning.

- Idrottare kan inte slarva, de straffas obönhörligen.

- Klubbarna betalar deras löner och vill få ut maximalt av sina anställda, helt enkelt.

Terho Koskela har själv gjort DNA-testerna och fått ett utlåtande.

- Jag fick klara rekommendationer om att jag skulle skifta mina matvanor, annars fanns risk för både led besvär och blodpropp. Det var ju lite skrämmande, men det var självklart att skärpa sig. 

I dag tar han några skedar från en burk med något som kan liknas vid minipellets med vitaminer och näringslivsämnen som är anpassade efter hans gener och behov.

- Det handlar ju om att man måste underkasta sig en beteendeförändring. Man äter mer av vissa saker, mindre av annat.

Rätt kost till rätt person

Han vänder sig lika mycket till elitidrottare som personer som söker en metod för att gå ner i vikt. Terho Koskela betonar:

- I dag med allt flera människor som lider av övervikt är det ännu viktigare att man får veta vilken mat som gynnar just mig.

Det finns tre alternativ, vikttest, näringstest och sporttest. 

- Vi människor är ju olika och styrs av våra gener. Många av oss har ungefär samma kost när det i själva verket finns viss mat som vissa aldrig ska äta. Vad kan vara bättre än att få veta det och i sin tur förändra sina matvanor och må bättre. 

Thomas Ejderhov

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.