"Då mår människor desto bättre"

Terho Koskelas liv har handlat om ishockey. Tidigare på elitnivå, numera bland oldboys i Frölunda. Men nu vill han göra karriär som företagare och tillfälligheter har gett honom en synnerligen annorlunda chans.
Den förre elitspelare i ishockey, Terho Koskela, ska nu introducera en DNA-metod som ska hjälpa både idrottare och andra människor att lära sig att äta rätt. Foto: Tommy Holl

 

- Det krävs ett DNA och det sker med bara en tops som man gnuggar mot tandköttet, berättar Terho Koskela.

Testet skickas till ett lab i Salzburg och efter några veckor kommer en utförlig analys bestående av ett kompendium på ca 120 A4-sidor.

Påverkar sin hälsa

- Då får man veta vad man bör äta och vad som passar bäst för just mig. Och i sin tur vad man bör undvika. Här kan man verkligen påverka sin hälsa.

Det låter nästan för bra för att vara sant. Men Terho Koskela intygar att det är seriöst.

- Rena tillfälligheter gav mig chansen att jobba med det här. Jag träffade personer som introducerade mig i ämnet. Jag var ändå lite tveksam, men efter att ha besökt laboratoriet i Österrike blev jag övertygad. 

Sedan dess har han gått igenom utbildningar i Salzburg och står nu beredd att för full kraft introducera metoden i Sverige. Han blir Norden-representant för Novogenia Group.

Spänd på mottagandet

- Våra DNA-tester utförs av ett statligt certifierat laboratorium så kan vi garantera en kvalitetsstandard som är strikt reglerad av österrikisk lag för genteknologi.

Allt är baserat på forskning och studier runt om i världen. Dessutom är testerna etablerade i Schweiz, Tyskland och Österrike där man har en strikt lag gällande DNA analyser och dess hantering. 

Terho Koskela är spänd på mottagandet när han ska ge ytterligare resurser till sitt företag, Novo Genetix AB.

Han är född i finska Salla vid den ryska gränsen och var bara 1,5 år när föräldrarna flyttade till Olofström i slutet av 60-talet. Terho började spela hockey som 9-åring, men testade också flera andra idrotter. När han var 15 år valde han hockeyn.

- Jag hade kommit längre där och gillade hockeyn mer än fotboll.

Debuterade med Foppa

Malmö IF upptäckte talangen 1985, men han värvades sedan till Frölunda där tränaren Conny Evensson såg att med den skridskoåkningen och det slagskottet var Terho bättre lämpad som back.

Terho fick göra debut i Tre Kronor och spelade med Peter Foppa Forsberg.

Sedan fick han chansen att spela utomlands och gjorde fem år runt om i Europa för att därefter vända hem till Göteborg. En nära 25 år lång hockeykarriär var över.

Från sina år som hockeyspelare vet han att det inte alltid var så noga med vad han och lagkompisarna åt, men det fick konsekvenser:

- Ena dagen funkade man och hade energi till tusen, nästa dag kunde man vara orkeslös.

Större medvetenhet i dag

Inom idrotten finns det numera en större medvetenhet om att kosten måste vara den rätta med tanke på mängden av tävlingar, matcher och träning.

- Idrottare kan inte slarva, de straffas obönhörligen.

- Klubbarna betalar deras löner och vill få ut maximalt av sina anställda, helt enkelt.

Terho Koskela har själv gjort DNA-testerna och fått ett utlåtande.

- Jag fick klara rekommendationer om att jag skulle skifta mina matvanor, annars fanns risk för både led besvär och blodpropp. Det var ju lite skrämmande, men det var självklart att skärpa sig. 

I dag tar han några skedar från en burk med något som kan liknas vid minipellets med vitaminer och näringslivsämnen som är anpassade efter hans gener och behov.

- Det handlar ju om att man måste underkasta sig en beteendeförändring. Man äter mer av vissa saker, mindre av annat.

Rätt kost till rätt person

Han vänder sig lika mycket till elitidrottare som personer som söker en metod för att gå ner i vikt. Terho Koskela betonar:

- I dag med allt flera människor som lider av övervikt är det ännu viktigare att man får veta vilken mat som gynnar just mig.

Det finns tre alternativ, vikttest, näringstest och sporttest. 

- Vi människor är ju olika och styrs av våra gener. Många av oss har ungefär samma kost när det i själva verket finns viss mat som vissa aldrig ska äta. Vad kan vara bättre än att få veta det och i sin tur förändra sina matvanor och må bättre. 

Thomas Ejderhov

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ett antal män utnyttjade sina positioner inom ridsporten och hade sexuella relationer med minderåriga flickor. Under flera års tid var det olika personer som larmade om missförhållandena till förbundet men åtgärder mot männen uteblev. 

Händelserna började istället diskuteras på sociala medier och en kvinnlig dressyrdomare straffades – inte männen.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.