Vestberg ska sälja även i SOK

Han som står i spetsen för den svenska OS-rörelsen är nu på plats i Rio de Janeiro. Lite sent, kan tyckas. Fast Hans Vestberg har haft en del annat att tänka på.
Omtanken om alla idrottstalanger, framhåller Hans Vestberg efter framkomsten till Rio. Men förre Ericsson-chefen vet också att framtiden kommer att handla om pengar. SOK har ett ständigt behov av intäkter. Foto: TT

 

Med de sista förberedelserna och därtill en tävlingsvecka avklarad finns det åsikter om att Hans Vestberg borde åtminstone varit här för två veckor sen.

Men nu har han i alla fall till Rio och en mediaträff genomfördes omedelbart.

Nyvald och nysparkad

En ordförande i SOK har aldrig tillträtt under samma omständigheter.

Hans Vestberg antog uppgiften efter företrädaren Stefan Lindebergs varma rekommendationer varav mycket byggde på att Vestberg var koncernchef i världsomspännande Ericsson med allt vad det innebar i kontakter och öppna dörrar lite varstans. 

I dag är han Sveriges Olympiska Kommittés nyvalde ordförande. Likaså nysparkade koncern-vd i Ericsson.

Tre månader har gått sedan alla förbund den 19 april var på samma linje, efter diverse samtal, och Hans Vestberg tog över i SOK.

Den 25 juli fick han lämna sitt kontorsrum på det svenska telekomföretaget.

Tystlåten om Ericsson

Många undrade först hur han kunde ha tid över till ett sådant åtagande som SOK ändå innebär. I dag har han mer tid än någonsin...

- Men valberedningen var väldigt tydlig med vilket uppdrag de ville att jag skulle ha och det var att leda styrelsearbetet inom SOK och jag har inga planer på att utöka mitt arbete, upprepade Vestberg i olika intervjuer i Rio.

Så fort frågorna kom in på avskedet från Ericsson var han fåordig:

- Jag har jobbat 28 år på Ericsson varav sju år som vd tills vi gick skilda vägar. Det var en fantastisk upplevelse och Ericsson är ett fantastiskt företag, och det är som det är, var svaret till TT.

Beträffande höga arvoden och lyxflygplan i en tid när Ericssons aktie tappade värde följt av sparpaket blev inte svaren mer uttömmande.

- Dom där frågorna lämnar jag nu till Ericssons pressavdelning. Nu är jag här som SOK-ordförande och pratar gärna om det.

Lån och ersättningar för 250 miljoner

Hans Vestberg har fått lön, ersättningar och förmåner på sannolikt över 250 miljoner kronor, skrev Dagens Industri.

Nu får han dessutom 7 miljoner kronor under den sex månader långa uppsägningsperioden, därtill 18 månadslöner motsvarande 21 miljoner kronor i avgångsvederlag. Utöver det har Vestberg 400 000 B-aktier i Ericsson.

Det har också framkommit att Hans Vestberg flugit privatjet för 50 miljoner kronor per år. Hans resekostnader ska uppgå totalt till 300 miljoner kronor.

Allt det här har han i ryggsäcken.

"Brinner för idrott"

Samtidigt har idrotten betytt mycket för honom. I åtta år har han varit ordförande i handbollsförbundet och det är också i den sporten han har sina rötter.

- Jag brinner för idrott och har alltid idrottat själv. Att jobba för SOK är ett sätt för mig att ge tillbaka till idrotten och ger också mig själv en balans i tillvaron, sa han till TT.

Och i Rio knyts mycket samman för 51-åringen. Under karriären hos Ericsson har han gjort flera avtalsperioder här och under två år passade han på att spela i den högsta brasilianska handbollsligan.

Vestberg och Lindeberg

Oavsett vad han tycker kommer också framtiden att handla mycket om pengar. SOK har ett behov av ständiga intäkter för kunna ge bidrag till alla talanger i en rad idrotter. Här får Hans Vestberg en huvudroll.

Det blir bl a tillsammans med företrädaren Stefan Lindeberg. 

Det bekräftar verksamhetschefen Peter Reinebo i ett brev till alla olympiska förbund:

”Stefan Lindeberg har knutits till SOK genom ett verksamhetsuppdrag på deltid tom mars 2017. Uppdraget är att ansvara för uppbyggnad av Sveriges Olympiska Akademi (FoU-plattform) innefattande organisation, partnersamarbete och finansiering. Stefan kommer också under perioden att vara intern rådgivare avseende övriga partnersamarbeten och i arbetet med ett svenskt vinter-OS projekt”.

Avvaktande om svenskt OS

Reinebo bifogade även ett brev från Hans Vestberg där han bl a skriver:

”Vi ska även framöver skapa bra ekonomiska förutsättningar för våra olympier genom ett fortsatt framgångsrikt kommersiellt program. Vi ska fortsätta att satsa på framgångsrika olympier för Sverige som skapar drömmar för ungdomar och hela idrotten”.

Han är också på det klara med att planerna på ett svenskt vinter-OS 2026 kommer att ta sin beskärda del av tiden. 

Vestberg framhåller att det krävs mycket arbete och att idrotten, politiken och samhället måste vara överens.

”Och det arbetet har bara börjat”.

Det gäller också Hans Vestberg. Många är spända på vad han kan åstadkomma.

Thomas Ejderhov

Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige.  Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.

I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen  i Bromma.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå.  I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.

På onsdagen, den 11 december,  tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.

Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad  från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.