En klassisk klubb med miljonskulder

Mot alla odds. Ivern att hänga med på elitnivå fick förnuftet att minska och skulderna att öka. Nu står hoppet till, ja, det vet egentligen inte någon.
In i dimman... Vad ska ske med den klassiska speedwayklubben Indianerna, är frågan. Ovissheten är total. Foto: TT

 

En klubb från 1936 med stolta traditioner. I Kumla har speedwayklubben haft en framträdande roll i många år via många segrar.

I dag gäller en brutal sanning.

Indianerna Speedway AB har skulder på över 4 miljoner kronor varav 3 626 000 kronor har förfallit till betalning. Främst handlar det om 2 244 000 kronor i uteblivna löner till i synnerhet stjärnförarna Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck och Niels-Kristian Iversen.

Ordförande Dan-Åke Moberg är tyngd av alla frågor han får och som han själv har inombords.

"Orkar egentligen inte"

Som i en intervju i Radio Örebro:

”Ni har inte kastat in handduken än då?

- Nej vi har inte kastat in handduken, vi försöker att få till det ... men ...

Men även ni måste ju vara realister och inse att tiden börjar hinna i fatt er. Hur länge till orkar ni försöka innan ni måste ta ett beslut åt ena eller andra hållet?

- Jag orkar egentligen inte nån stund till men styrelsen är överens om att vi ska fortsätta i alla fall.

Det är ett sista tappert försök alltså?

- Vi kan kalla det det. Så är det, svarar Moberg”.

Alla jagar Moberg

Kronofogden jagar honom. Likaså tidningar, radio och TV.

Dan-Åke Moberg är pressad. 

En fortsättning för klubben är svår att tänka sig. Först ska förarna få sina 2 miljoner kronor. Sedan kan klubben börja fundera på en eventuell framtid... 

Bolaget Indianerna Speedway AB lyckades häromdagen få en tredje styrelsemedlem och därmed en möjlighet att  kunnat fatta beslut och skriva under avtal.

Bara en sådan sak.

Och Dan-Åke Moberg är både vd i bolaget och ordförande i klubben.  Det fanns ingen annan.

Planen höll inte

Klubben gjorde en avbetalningsplan till förarna och bl a skulle Antonio Lindbäck få delar av de 700 000 kr han saknar. 

En första avbetalning skedde. Sedan blev det inte mer. 

Uteblivna publikintäkter, mindre sponsorstöd och för höga löner till de aktiva – förklaringarna är klassiska.

De två senaste åren har Kumla kommun betalat ut 3 587 606 kronor till Indianerna, men nu säger politikerna ifrån. Det beslutet tog kommunstyrelsen i november. 

Nu vet egentligen inte någon varifrån räddningen ska komma.

Thomas Ejderhov

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.