Hon får själv betala sina medaljer
Med 19 VM-guld i tre grenar, orientering, skidorientering och skyrunning, är Tove Alexandersson, 25 år, Sveriges mest medaljtyngda . När svenska folket i januari röstade om Jerring-priset slutade Tove på andra plats, med 2 000 röster färre (på en halv miljon avlagda röster) än skidskyttets Bragdmedaljör Hanna Öberg.
Toves medaljregn märks inte i plånboken, i nyligen avslutade VM i skidorientering i Piteå fick Tove betala ur egen ficka för sina två guld och två silver. Till skillnad från Hanna Öberg som efter säsongslut i Holmenkollen kunde fylla på bankkontot med totalt 1 766 050 kronor i prispengar, från det svenska förbundet men också från IBU, det internationella förbundet.
Sveriges damer har dominerat i skidspåren i vinter, åtta på tio i topp-listan av de som tjänat mest är kvinnor – men ingen Tove. Bakom Hanna Öberg återfinns Stina Nilsson, längd, 1 058 616 kronor och på tredje plats, Frida Hansdotter, alpint, 752 228 kronor.
-Tove är i dag större än sin egen sport, tyvärr förmår varken det svenska eller det internationella förbundet att utnyttja hennes varumärke för att skapa intäkter som kan komma hennes discipliner till del, säger Björn Bettner, ekonomisk rådgivare till Tove.
-Vi jobbar ständigt på att förbättra oss på marknadssidan, men i nuläget har vi ingen möjlighet att fördela ersättning i form av prestations bonus, meddelar Susanne Söderholm, generalsekreterare på det svenska förbundet.
Av förbundets nettoomsättning på 25 miljoner kronor utgör 1,8 miljoner sponsorintäkter. Under 2019 har en ny tjänst tillsatts, med uppgift att öka förbundets sponsorintäkter.
Ett liknande besked kommer från Tom Hollowell, generalsekreterare på IOF, det internationella förbundet med säte i Karlstad.
-Vi saknar helt enkelt ekonomi för ett bonussystem, med undantag för Världscupen där totalsegraren erhåller cirka 20 000 kronor i prispengar, säger Tom Hollowell.
-Men orientering lider av att vi inte är en olympisk idrott. Av det följer att vi syns mindre i media och har lägre attraktionskraft. Inom IOF har vi drygt en miljon i sponsorintäkter, det är vi givetvis inte nöjda med, poängterar Tom Hollowell.
Det är endast inom O-ringens, orienteringens massmönstring och stora flaggskepp, som har prispengar på nationell nivå. Här erhåller slutsegraren, herr och dam efter fem etapper, 100 000 kronor.
Tove Alexandersson har i åtskilliga intervjuer deklarerat att det är kärleken till orientering, både sommar och vinter, som driver henne. Det ekonomiska utfallet är av underordnad betydelse. Personliga sponsorer möjliggör satsningen på heltid, enligt Björn Bettner hoppas han under 2019 säkra cirka 700 000 för Toves framfart i terräng och skidspår.
Bland hennes personliga sponsorer finns i dag Silva kläder och material, skogsföretaget Moelven, bilföretaget Suzuki, samt Ice Bug med Toves egen Trail Running sko.
-Det absolut viktigaste är att produkten känns rätt, vi säger absolut nej till kosttillskott och liknande. Intresset för Tove stiger, men som rådgivare kan jag önska att orienteringen slog igenom större i media. Här har förbunden, både nationellt och internationellt, en roll att spela, avslutar Björn Bettner.
Den internationella lönelistan på skidor, alpint, längd och skidskytte, domineras av USA:s alpina stjärna, Mikaela Shiffrin som på 26 starter, varav 17 segrar, erhöll 8 290 108 kronor i bonus från FIS, det internationella förbundet, 318 850 kronor per tävling.
Herrettan, Österrikes Marcel Hirscher åkte in 5 285 311 kronor på 20 starter och nio segrar, i snitt 264 265 per tävling.
-Jag är stolt över att vara del i en sport som är jämlik vad gäller prispengar, skrev Shiffrin i en kommentar på Tvitter.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0 till 12,0 procent.
Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.