Hon får själv betala sina medaljer
Med 19 VM-guld i tre grenar, orientering, skidorientering och skyrunning, är Tove Alexandersson, 25 år, Sveriges mest medaljtyngda . När svenska folket i januari röstade om Jerring-priset slutade Tove på andra plats, med 2 000 röster färre (på en halv miljon avlagda röster) än skidskyttets Bragdmedaljör Hanna Öberg.
Toves medaljregn märks inte i plånboken, i nyligen avslutade VM i skidorientering i Piteå fick Tove betala ur egen ficka för sina två guld och två silver. Till skillnad från Hanna Öberg som efter säsongslut i Holmenkollen kunde fylla på bankkontot med totalt 1 766 050 kronor i prispengar, från det svenska förbundet men också från IBU, det internationella förbundet.
Sveriges damer har dominerat i skidspåren i vinter, åtta på tio i topp-listan av de som tjänat mest är kvinnor – men ingen Tove. Bakom Hanna Öberg återfinns Stina Nilsson, längd, 1 058 616 kronor och på tredje plats, Frida Hansdotter, alpint, 752 228 kronor.
-Tove är i dag större än sin egen sport, tyvärr förmår varken det svenska eller det internationella förbundet att utnyttja hennes varumärke för att skapa intäkter som kan komma hennes discipliner till del, säger Björn Bettner, ekonomisk rådgivare till Tove.
-Vi jobbar ständigt på att förbättra oss på marknadssidan, men i nuläget har vi ingen möjlighet att fördela ersättning i form av prestations bonus, meddelar Susanne Söderholm, generalsekreterare på det svenska förbundet.
Av förbundets nettoomsättning på 25 miljoner kronor utgör 1,8 miljoner sponsorintäkter. Under 2019 har en ny tjänst tillsatts, med uppgift att öka förbundets sponsorintäkter.
Ett liknande besked kommer från Tom Hollowell, generalsekreterare på IOF, det internationella förbundet med säte i Karlstad.
-Vi saknar helt enkelt ekonomi för ett bonussystem, med undantag för Världscupen där totalsegraren erhåller cirka 20 000 kronor i prispengar, säger Tom Hollowell.
-Men orientering lider av att vi inte är en olympisk idrott. Av det följer att vi syns mindre i media och har lägre attraktionskraft. Inom IOF har vi drygt en miljon i sponsorintäkter, det är vi givetvis inte nöjda med, poängterar Tom Hollowell.
Det är endast inom O-ringens, orienteringens massmönstring och stora flaggskepp, som har prispengar på nationell nivå. Här erhåller slutsegraren, herr och dam efter fem etapper, 100 000 kronor.
Tove Alexandersson har i åtskilliga intervjuer deklarerat att det är kärleken till orientering, både sommar och vinter, som driver henne. Det ekonomiska utfallet är av underordnad betydelse. Personliga sponsorer möjliggör satsningen på heltid, enligt Björn Bettner hoppas han under 2019 säkra cirka 700 000 för Toves framfart i terräng och skidspår.
Bland hennes personliga sponsorer finns i dag Silva kläder och material, skogsföretaget Moelven, bilföretaget Suzuki, samt Ice Bug med Toves egen Trail Running sko.
-Det absolut viktigaste är att produkten känns rätt, vi säger absolut nej till kosttillskott och liknande. Intresset för Tove stiger, men som rådgivare kan jag önska att orienteringen slog igenom större i media. Här har förbunden, både nationellt och internationellt, en roll att spela, avslutar Björn Bettner.
Den internationella lönelistan på skidor, alpint, längd och skidskytte, domineras av USA:s alpina stjärna, Mikaela Shiffrin som på 26 starter, varav 17 segrar, erhöll 8 290 108 kronor i bonus från FIS, det internationella förbundet, 318 850 kronor per tävling.
Herrettan, Österrikes Marcel Hirscher åkte in 5 285 311 kronor på 20 starter och nio segrar, i snitt 264 265 per tävling.
-Jag är stolt över att vara del i en sport som är jämlik vad gäller prispengar, skrev Shiffrin i en kommentar på Tvitter.
Mest lästa just nu
Nu börjar Dejan Kulusevski se resultatet av att han etablerar sig inom elitfotbollen. Han har blivit uppvaktad av företag och har skrivit sitt första reklamkontrakt. Vitamin Well låter medddela att Dejan ska gör reklam för företaget produkter.
Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas".
På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.
Samma dag, bara några timmar efter att Svensk Elitfotboll presenterat förhoppningar i sin plan för att kunna bjuda in åskådarna till matcherna igen kom dråpslaget - Folkhälsomyndigheten har tog idag beslutet att idrottsrörelsen bör avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig. Detta som en konsekvens av det rådande smittläget.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Djurgården Fotboll har lyckats att nå ytterligare ett avtal med adidas. En ny överenskommelse gäller inte mindre än fem år och ger klubben bra status.
- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.
Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.
Dag Malmqvist och Torgny Mogren hade flygbiljetterna bokade ocd klara att resa. Men Radiosporten tog beslutet att inte bevaka skid-VM i den omfattningen som var planerat.
Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.
Skriv kommentar