Då: Puskas MFF i Europacup-final

På 60- och 70-talet var han fruktad mittfältare i Malmö FF, i dag ser Anders ”Puskas” Ljungberg med stolthet hur hans pågar - sonen Tobias och barnbarnet Albin - får in nyanlända i samhället genom golfen. 

Anders "Puskas" Ljungberg gratulerar en spelare i Nottingham Forest till 1-0-segern i Europacupfinalen på Olympiastadion i München, Västtyskland 30:e maj 1979

Olympiastadion i München 30 maj 1979. Ett i svensk fotboll för evigt klassiskt datum. Malmö FF möter Nottingham Forest i Europacupfinalen, dåtidens Champions League – det första svenska laget att nå finalen.

MFF:s startelva presenterad av Bob Houghton är lika klassisk: Janne Möller, Roland Andersson, Ingemar Erlandsson, Kent Jönsson, Magnus Andersson, Staffan Tapper (k), Robert Prytz, Tommy Hansson, Tore Cervin, Jan-Olov Kindvall… och så Anders ”Puskas” Ljungberg, urkraften på mittfältet. 

Inte överens om ersättningen

- Det var 68 000 på läktaren och ganska många Malmö-bor. Det var en härlig stämning. Vi förlorade på ett litet misstag, det är ofta misstagen som avgör. Det var faktiskt nära att vi spelare strejkade. Så sent som på förmidagen var vi spelare inte överens med styrelsen om ersättningen om vi skulle vinna. Jag och Staffan (Tapper) satt i spelarrådet. Vi kom överens till slut, berättar Anders Ljungberg när Idrottens Affärer får en pratstund med honom ganska precis 40 år senare, på Ljunghusens Golfklubb, en halvtimme utanför Malmö.

- Hur mycket pengar det handlade om? Vi pratar om några tusenlappar. Det var inte som det är nu. Vi var ju inte proffs, vi hade vanliga jobb vid sidan av fotbollen.

Att vi träffas just på Ljunghusens Golfklubb är ingen slump. Både sonen Tobias och barnbarnet Albin är medlemmar här, fyra respektive fem i handicap. Tobias är ansvarig för juniorkommittén och Albin sommarjobbar på banan – vilket innebär tidig uppstigning speciellt den här veckan när lag-EM pågår tisdag-lördag. 

Tobias är också ansvarig för projektet Golf för nya vänner – att få in nyanlända i samhället med golfklubben som plattform: Erbjuda mentorer, öppna upp klubbens företagsnätverk och arrangera prova-på-träffar.

Vill vara vanlig idrottsförening

- Det är lätt att bli ensam och isolerad när du kommer hit som nyanländ. Jag såg hur den lokala fotbollsklubben Skanör-Falsterbo IF tog hand om några av de etthundrafemtio nyanlända som kommunen tagit emot, och tänkte att vi i Ljunghusens Golfklubb kunde göra likadant. Vi vill bli sedd som vilken idrottsförening som helst, förklarar Tobias Ljungberg 

Klubben fokuserar på familjer med barn och vid ett tillfälle fick Albin vara med och bidra på en prova-på-träff.

- Han visade hur man slår en boll, peggade upp och slog den över tvåhundra meter. Alla blev imponerade, berättar Tobias Ljungberg och ler stolt åt sin son som fyller i.

- Hos vissa finns det en dålig uppfattning om golf. Det är synd, för golfen kan skapa en fin gemenskap, säger Albin Ljungberg.

Ljunghusen är en av sju golfklubbar i Skåne som medverkar i detta projekt som drivs av Skånes Golfförbund med medel från Allmänna Arvsfonden. Svenska Golfförbundet hjälper till att sprida det till övriga Sverige, bland annat Hässelby Golf i Stockholm. 

Redan resultat

Ljunghusens Golfklubb har varit igång i några månader och satsningen börjar redan ge resultat. En nyanländ har fått praktikplats i klubbens restaurang och en hjälper till som chaufför under lag-EM. Lägg därtill en hel del positiva kommentarer från klubbens medlemmar – även om en del var skeptiska i början.

Anders ”Puskas” Ljungberg tycker att det är bra att idrotten engagerar sig i samhället:

- Ta det här med ensamhet. Många människor sitter ensamma. Jag läste om en basketklubb som går hem och besöker ensamma människor. Mycket bra! Det behöver inte vara så svårt, säger 72-årige ”Puskas” som fortfarande är aktiv i Malmö FF genom att ta hand om besökare i logerna under match – och bjuda på en och annan historia från förr.

Ska vi anta att några av dem härstammar från den där somriga majkvällen i München 1979?

Thomas Björn

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.