Henrik Stenson vill satsa mer på paragolf

Sveriges mest framgångsrike herrgolfare genom tiderna Henrik Stenson utökar sin satsning på paragolf i samarbete med Svenska Golfförbundet: Dagläger för personer med funktionsnedsättning på sju klubbar i augusti. Paragolf ligger majorvinnaren varmt om hjärtat – och daglägret blir ytterligare en del i världsstjärnans miljonsatsning för personer med funktionsnedsättning och passion för golf.

Henrik Stenson utökar sin satsning på paragolf i samarbete med Svenska Golfförbundet genom dagläger för personer med funktionsnedsättning 7-15 år som spelar, eller vill börja spela, golf. En satsning som ligger världsstjärnan varmt om hjärtat.

Sveriges mest framgångsrike herrgolfare genom tiderna Henrik Stenson utökar sin satsning på paragolf i samarbete med Svenska Golfförbundet: Dagläger för personer med funktionsnedsättning på sju klubbar i augusti. Paragolf ligger majorvinnaren varmt om hjärtat – och daglägret blir ytterligare en del i världsstjärnans miljonsatsning för personer med funktionsnedsättning och passion för golf.

Daglägret går under namnet Henrik Stenson Paragolf Camp och arrangeras av Svenska Golfförbundet i samarbete med stiftelsen Henrik Stenson Foundation lördagen den 7 augusti på golfklubbarna Malmö Burlöv, Växjö, Borås, Kumla, Botkyrka, Gävle och Umeå. Lägren vänder sig till personer med funktionsnedsättning 7-15 år, såväl nybörjare som etablerade golfare, och är en utveckling av det pilotprojekt som genomfördes på Kallfors Golfklubb sommaren 2020.

Betyder mycket för många

- Från att tidigare mest ha varit en elitsatsning blir det nu en satsning på bredden, säger en glad Henrik Stenson på en digital pressträff hemifrån bostaden i Lake Nona, Florida, och fortsätter:

- Under åren har jag lärt känna många inom paragolfen och det är fantastiskt att se vad golfen kan ge och betyda. Den här satsningen ligger mig varmt om hjärtat.

Samarbetet mellan Henrik Stenson och Svenska Golfförbundet inleddes 2013, när majorvinnaren blev utsedd till Årets Golfare för tredje gången och valde att skänka prissumman på 10 000 kronor till paragolfen – precis som vid tidigare utmärkelser. 

Liksom många andra av världsstjärnorna inom golfen har Henrik Stenson skapat sin egen välgörenhetsstiftelse med syfte att hjälpa barn och unga med olika funktionsnedsättningar i Sverige att komma in i och vidare i golfen. Ett sätt för honom att betala tillbaka för allt det golfen givit honom. Helena Brobeck, paragolfansvarig på Golfförbundet, hakade på och frågade om Henrik ville bli ambassadör för förbundets paragolfsatsning. Det ville han.  

Skänkt dryg miljon

- Henriks engagemang är fantastiskt och han är en stor inspirationskälla för oss som arbetar med verksamheten, liksom alla som deltar. Med den nya satsningen vill vi inspirera fler med funktionsnedsättning att prova på samt utveckla sin golf och därmed komma i rörelse, träffa nya vänner och utmana sig själva, säger Helena Brobeck.

Förutom daglägret Henrik Stenson Paragolf Camp på sju platser – där varje klubb får 10 000 kronor för att arrangera dagen – bidrar Henrik Stenson Foundation genom att skänka specialdesignade golfbilar till golfklubbar med paragolfverksamhet (powergolfer och golfskotrar), dela ut stipendiet Årets Paragolfare, möjliggöra träningsläger för paragolfeliten samt i samarbete med Svenska Golfförbundet arrangera en tävling på Folksam Paragolf Tour: Henrik Stenson Paragolf Challenge.

Henrik Stenson Foundation har bidragit med totalt 1,4 miljoner kronor till paragolfen, varav en del kommer från R&A som Stenson fick i samband med sin seger i The Open 2016.

I somras utmanades Henrik Stenson av Marcus Malo, en paragolfare som tränat upp en teknik för att kunna spela med en arm.

- Det var roligt. Jag tyckte att jag hängde med hyfsat ändå, berättar Henrik Stenson som också spelade med en arm. 

Del av FN:s globala mål

Den utökade satsningen på paragolf är en del av Golfens hållbarhetsarbete, dvs visa den nytta golfen bidrar med i samhället, som i sin tur tar utgångspunkt i FN:s globala mål för en hållbar utveckling.

- Vi tar nu ett större krafttag på vårt hållbarhetsarbete och tänker tydligare visa på den stora samhällsnytta golfen bidrar med. Att alla kan spela oavsett nivå och förmåga är en av golfens stora styrkor, säger Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson. 

Thomas Westlind

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.