Från bruten halskota till EM-guld
Det finns många hjältar, men bara en Elin Härkönen, ettrig och ihärdig sedan födseln. Med en vilja som få andra.
Som 18-åring hade var hon ev bästa i Sveriger i voltige, där ryttaren egentligen gör det omöjliga – utför volter på en häst i rörelse! På en träning blev hennes häst skrämd och skenade. Elin föll med kraft ner på marken. Hon bröt en halskota och när hon vaknade sa läkaren:
”Du är stelopererad och kan glömma ett aktivt liv”. Men, I dag är Elin en framgångsrik atlet dubbel guldmedaljör vid EM i i Obstacle Course Racing – och egen företagare.
Få, om ens någon, är så idealisk när det gäller att visa vad envishet och målmedvetenhet betyder då en sjukdom eller olycka förändrar livet och personen tvingas till lång rehabilitering. När det också känns hopplöst och få tror att personen kan bli bra igen, ja, inte ens bättre.
Då är det bara att peka på Elin och berätta om hennes mirakulösa förvandling.
- Från första stund började jag tänka hjärna till muskel.
Känslan av att inte kunna röra sig var hemsk. Men jag fokuserade på varje litet framsteg. Varje gång jag fick tillfälle försökte jag, gång på gång, jag gav mig inte.
Ideliga nya försök
Så där höll hon på. Envetet och bestämt. Det är rehab i den absolut främsta bemärkelsen.
– Sen sa de att det var ett mirakel att jag brutit just den halskotan är den enda man kan bryta och fortfarande kunna gå förhållandevis bra. Men de sa också att det var tack vare att jag var så vältränad. Musklerna räddade mig.
- För mig är det inte längre tid och antal träningspass i veckan som är det viktigaste... utan känslan i kroppen. Jag älskar träning och jag ser det som vardagslyx.
- Att kunna röra på min kropp och fortfarande utvecklas är en gåva.
– När jag låg där så såg jag mig själv gå igen. Jag tjatade på läkaren att få prova att ställa mig upp. ”Nej, nej Elin det går inte”. Säg inte att det inte går till mig, jag vill prova! Ingen ska tala om för mig vad jag kan eller inte kan göra, svarade jag.
En dag visade Elin vad hon förmådde.
Så pass att hon senare inledde en ny karriär, som gymnast – inte på någon allmän nivå, utan som atlet som tävlar i extrema hinderbanor, i Obstacle Course Racing.
Tog EM-guld direkt
.Hennes vilja vägledde henne och i dag kan hon stolt visa upp två EM-guld. Inför den första tävlingen hade hon tränat i enbart tre månader! Men desto mera intensivt och kvalificerat.
på hennes sajt @breakitandyouwillmakeit visar filmer och bilder hur stark och akrobatisk hon är.
Hon har klarat en mirakulös förvandling –utan rädsla att skada sig igen trots vissa risker.
På det viset har hon inspirerat tiotusentals följare via sin sajt och sina föreläsningar.
”Annars hade jag aldrig blivit den jag är i dag. Och hade jag inte varit så stark så hade livet blivit svårt att orka med. Men jag orkar. Och det är tack vare styrkan”
”Jag vet vad jag måste göra när livet blir tufft.”
Många följer henne
På sin hyllade blogg ”Break it.make it.se går det att följa hennes äventyr. Allt är inte helt smärtfritt.
Hon anmälde sig nämligen till tävlingen ”Elitstyrkan” i tv4 och då inträffade en incident.
Programmet går ut på att deltagarna prövas i olika tävlingsmoment enligt vad som sker vid en uttagning till elitförband.
Vid ett prov i vatten inträffade olyckan. Hon attackerades från två håll.
–Vi var väldigt trötta, vi hade inte ätit något den dagen. Sen skulle i väg och köra det här vattenmomentet. Vi var också nerkylda för att vi hade åkt båt och simmat innan övningen
– Jag hade ont i kroppen och eftersom jag jobbar med träning kände jag lite tvivel. Villkoren var inte bra, ”okej, jag får bara inte skada mig nu när jag är så trött”, tänkte jag.
Men hon blev tacklad från två håll och det smärtade svårt i nacken.
- Det knakade till och svartnade för ögonen.
Hon tvingades lämna tävlingen. Idag harhjärnskakningen läkt och nacken är bättre
Tidigare tränade Elin 5-6 timmar varje dag. Nu är hon tillbaka på den nivån. Hon har tränat hårt hela livet, jobbat extra och tränat andra för att hinna med egna pass.
Vill inspirera andra
-Visst, många gånger har jag känt att jag orkar inte mer. Men då tvingade jag mig att jobba vidare för att inspirera andra, det gjorde allt lite lättare.
Elin är stelopererad och lever med ständiga smärtor -som hon får leva med resten av livet.
-Men jag är trotsig, och det hjälper mig.
-När jag också kunde starta ett eget företag vände allt. Jag fick och kunde jobba med min passion.
– Man vet aldrig vad som händer i morgon. Jag har aldrig velat inse att jag är begränsad, eller att jag har en skada, för jag vill leva mitt liv fullt ut.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
PGA-touren och Europatouren går ihop med LIV-toren. Det skulle kunna vara en första öppning mellan Svenska Golfförbundet och Henrik Stenson. Men icke.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar