Sverige stärker positionen i idrottsvärlden
Petra Sörling är ensam kandidat till posten som ordförande för Internationella Bordtennisförbundet, ITTF, och väntas bli den första kvinnan någonsin på posten samtidigt som Sverige ytterligare stärker sin position i idrottsvärlden.
– Det är mycket glädjande och ett bevis på Petra Sörlings stora förtroende inom bordtennisvärlden. Att hon nu kommer bli första kvinna på posten är imponerande men också viktigt för jämställdheten. Sverige ligger i framkant vad gäller just kvinnlig representation på internationell nivå men totalt sett har idrottsvärlden fortfarande långt kvar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Sverige är etta i Europa när det gäller att ha kvinnor på exekutiva positioner och fyra i världen efter USA, Australien och Canada.
Petra Sörling blir den tredje kvinnan på en ordförandepost för sommarolympiska förbund och två av tre kvinnliga ordföranden kommer att vara från Sverige. Övriga kvinnliga ordföranden är Annika Sörenstam, Internationella Golfförbundet och Marisol Casado, Internationella Triathlonförbundet. Blad andra toppositioner innehar Olle Dahlin ordförandeposten i Internationella Skidskytteförbundet och Helen Lundberg ärordförande i Internationella Draghundsportförbundet.
– Jag är enormt stolt och glad över det förtroende jag känner. Självklart ska jag även formellt bli vald av årsmötet i november så det återstår fortfarande mycket arbete. Jag känner mig dock väldigt inspirerad och tycker att kampanjarbetet fungerat utmärkt och att jag fått fram mina nyckelfrågor i dialog med bordtennisvärlden, säger Petra Sörling.
Hon kommer från Malmö och är också styrelseledamot i Svenska olympiska kommittén (SOK) och jobbar som vd för Rosengård Fastigheter.
De formella valen sker vid Internationella Bordtennisförbundets, ITTF, årsmöte, AGM, den 24 november vid världsmästerskapet i Houston, USA. VM spelas 23-29 november. Herrlandslagets förbundskapten, Jörgen Persson, är för övrigtnominerad för omval i ITTF:s rådgivande församling, ”Board of Directors”.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar