Blir tuffa arbetsdagar för Jakob
Sverige har aldrig haft en renodlad idrottsminister – och det blev ingen den här gången heller. Det hjälpte inte att statsminister Ulf Kristersson har sysslat med idrott i sin ungdom och ska vara idrottsintresserad.
Lösningen blev att utse en 47-årig smålänning och uppmana honom i rollen som socialminister att reservera lite tid även för idrottsfrågor. Tur att han ska vara bra tränad efter många joggingrundor.
Under själva regeringsförklaringen framkom ingenting. Statsministern nöjde sig med att framhålla idrottens betydelse med tillägget:
- Här ska vi göra några satsningar.
Det lät som han kom på det i sista sekunden. Vad han avsåg framkom inte heller på den efterföljande pressträffen.
Fullt upp - varje dag
Det var också då som det stod klart vilken minister som får ansvar för idrotten. Valet föll alltså på socialminister Jakob Forssmed (KD) som får ta idrottsfrågorna när tid finns. Inte nog med det. Han har också att tänka på folkhälsa och civilsamhälle Han lär ha fullt upp…
Idrotten har bollats mellan olika departement genom åren. Nu förekom spekulationer om det var integration, kultur eller utbildning som skulle bli valet den här gången
När Mona Sahlin hade ansvaret i början av 2000-talet tillhörde idrotten just itiedepartementet. Däremellan har idrotten också hört till socialdepartementet, kulturdepartementet och näringsdepartementet.
– Det viktigaste är att personen som har ministerposten verkligen förstår idrottens betydelse och förstår hur viktigt det är med långsiktig finansiering och idrottens behov, sa Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, i en intervju.
-Det är inte vad en person kallas i en regering, det är ju regeringen kollektivt som är ansvarig för allt, påpekar Liberalernas partiledare, Johan Pehrson.
Hälsofrågorna också viktiga
Sverigedemokraternas idrottspolitiska talesperson, Angelika Bengtsson, tyckte att det var önskvärt med en renodlad idrottsminister, men trodde inte på det i själva verket. Hon framhöll:
– Man behöver bredda portföljen lite och även arbeta med folkhälsofrågor. Vilket blir ett mycket bredare perspektiv än vad idrottsministern har haft. För då är det inte bara barn och ungdomar man arbetar med utan hela befolkningen och många fler departement behöver involveras.
Per Bolund, Miljöpartiet språkrör, tycker att idrotten hör hemma under kulturdepartementet.
– Man kan utnyttja samordningsfördelarna. I storstäderna så vet vi att det är enormt svårt att få tillgång till träningstider och för att vi ska kunna ha en breddidrott i Sverige så måste vi också se till att det finns bättre tillgång till arenor. Då kan man samtidigt samordna så att man både kan ha kultur och idrott på samma anläggningar, så får man mer värde av varje satsad krona, har han sagt.
Johan Storåkers, ordförande i Svenska Friidrottsförbundet, ger plus till Forssmed:
- Den nya regeringen gör ett utmärkt val av Jakob Forssmed. Han har en god kunskap om idrottsrörelsen.
Forssmed har erfarenhet från ett antal år som ungdomstränare i Turebergs Friidrottsklubb och är själv löpare och cyklist.
Anders Ygeman (S), förre integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågorna, tyckte att det fungerade bra att kombinera ministerposterna. Han trivdes i sin roll, men valresultatet stoppade honom.
Björn enbart positiv
RF:s ordförande, Björn Eriksson, hade ett mycket bra samarbete med Ygeman. I en kommentar framhåller Björn att det samma gäller Jakob Forssmed.
− Vi har haft en god dialog och ett givande samarbete genom åren och vi inom idrottsrörelsen ser fram emot att fortsätta det under mandatperioden.
-Jag är säker på att vi kommer att kunna hitta vägar framåt för att tackla gemensamma utmaningar.
Angående Ulf Kristerssons ord om att regeringen avser att göra flera satsningar på idrotten under mandatperioden, säger Björn Eriksson
− Det återstår att se vad det innebär i praktiken. Här och nu finns en brinnande fråga för den nya ministern att ta tag i, civilsamhället saknas fortfarande när det gäller högkostnadsskydd för elkostnader. Jag är mycket orolig och situationen är akut, säger Björn Eriksson som får samarbeta med jakob Forssmed under ett halvår. Sedan avgår Björn från rollen som RF:s ordförande..
− Utöver elstöd finns det många utmaningar för Jakob Forssmed att ta tag i tillsammans med kollegor i regeringen och med idrottsrörelsen. Det handlar inte minst om fler och bättre idrottsanläggningar och idrottsmiljöer samt att sviterna efter pandemin fortfarande gör sig påminda och kräver långsiktigt stöd.
Björn Eriksson har flera gånger uttalat sig om inrättandet av en idrottsminister:
− Det är jag emot. Jag tror på en stark minister som ska göra avvägningar och själv bidra med både satsningar och besparingar. De idrottsministrarna tror jag har framtiden för sig. En frågeminister har det väldigt jobbigt faktiskt.
Thomas Ejderhov
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.