"Kylmössa"mot hjärnskakning

Hjärnskakningar är ishockeys gissel, och spelare som tvingas avbryta karriärer är inte alltför ovanligt. För backen Erik Andersson, 40 år, var det slutspelat i  tjeckiska Trinec den 7 november 2017.

 En tackling som tog illa och efter läkarråd hade Erik, svensk mästare två gånger med Skellefteå, 2013 och 2014,  inget val.

 Erik vägrade att lämna ishockeyn, han anställdes av företaget PolarPool som utvecklat en form av hjälm eller ”kylmössa”, PolarCap att användas för att kyla ned hjärnan efter hjärnskakningar.

Erik förevisar hur behandlingen går till. Den skadade spelaren behandlas med ”hjälmen” i 60 minuter. Under tiden sänks temperaturen i hjärnan med 3 grader. I medicinskt hänseende innebär det att ämnesomsättningen sänks, med minskad risk för långvariga skador. Mannen bakom lösningen, Erik Andersson, (stående) har själv råkat ut för två hjärnskakningar, men mår bra i dag.

I dag är Erik vd. för PolarPool, och i samarbete SHL samt institutionen för neurokirurgi vid Lunds universitet, visar en studie under fem år, att nedkylning av hjärnan kraftigt reducerar långtidsfrånvaro från idrott, som ishockey, vid hjärnskakning.

Resultatet av studien har nyligen publicerats i den ansedda tidskriften Journal of Neurotrauma, ett genombrott som väntas få stor betydelse i idrotter med ofta förekommande hjärnskakningar, utöver ishockey, fotboll, handboll, hästsport och rugby.

Erkännande för produkten

- En viktig milstolpe och ett stort erkännande för vår produkt. Helt enkelt en kvalitetsstämpel för PolarCap vid behandling av huvudskador,  sammanfattar Erik Andersson totalt 17 säsonger i SHL med Skellefteå, Linköping och Malmö.

Hans CV imponerar, under sin aktiva karriär läste han till civilingenjör, teknisk fysik, samt en kandidatexamen i matematisk statistik. Han är son till Torbjörn Andersson backklippa i Umeå-laget Björklövens SM-guld 1987.

- Jag har alltid gillat skolan, och ja, jag hade oftast böckerna med mig i spelarbussen, berättar Erik.

En yngre bror är Nils Andersson, 31 år, som via Björklöven gick vidare till Växjö, Djurgården, Malmö och HV71. I en match med HV 71 i december 2019 drabbades Nils av sin andra hjärnskakning på kort tid. I september ett år senare valde Nils att sluta med ishockeyn, efter läkares inrådan.

Den nu publicerade studien visar att spelare behandlade med PolarCap  återvänder till spel betydligt tidigare än kontrollgruppen.

 Andelen spelare som inte återvände till spel efter tre veckor var 30 procent bland obehandlade spelare, jämfört med 7 procent bland behandlade spelare. En skillnad på nästan 80 procent till fördel för den  behandlade gruppen.

132 fall!

Under en femårsperiod har 19 lag från SHL och Hockeyallsvenskan deltagit i studien, som inkluderar totalt 132 fall av bekräftad hjärnskakning varav 61 behandlades med PolarCap.

Mediantiden för återgången till spel för behandlade spelare var nio dagar mot 13 dagar för kontrollgruppen. Det innebär mindre kostnader för föreningen och mindre lidande för enskild spelare.

Statistik visar att förening som använt PolarCap i snitt i reducerar antal frånvarodagar på grund av hjärnskakningar med 59 dagar per år.

Ulf Nordström, lagläkare i SHL-laget Örebro och ordförande i SHL-lagens medicinska råd, sammanfattar:

- Vi följer noga det här arbetet, och studiens budskap är utan tvivel intressant. I vår medicinska utrustning finns PolarCap  tillgängligt. För SHL gäller att varje hemmalag ska ha en ”kylmössa” på plats.

Behandling bör ske inom 20 minuter efter skadetillfälle. Den skadade spelaren behandlas med ”hjälmen” i 60 minuter. Under tiden sänks temperaturen i hjärnan med 3 grader. I medicinskt hänseende innebär det att ämnesomsättningen sänks, med minskad risk för långvariga skador.

- Fysisk aktivitet innebär att kropps- och därmed hjärntemperatur ökar, för hockeyspelare upp till 39 grader.  Med PolarCap sänks den förhöjda temperaturen kontrollerat, men betydliga snabbare än normalt, ned till låga 36 grader.  En hjärnskakning innebär en  ämnesomsättningskris i hjärnan, och att använda medicinsk nedkylning vid vård på sjukhus är inget nytt. Nu flyttar vi vården till omklädningsrummet, menar Erik Andersson

Ökad acceptans

Han betonar att publiceringen i Journal of Neurotrauma ger en betydande trovärdighet till studien. Det är en signal till  ökad acceptans hos läkare och andra medicinska beslutsfattare att använda Polar Cap, som behandlingsmetod för hjärnskakning. 

Idén till PolarCap har hämtats från sjukhusvärlden, och företaget BrainCool som arbetar med kylning som behandling  vid akut sjukvård.

Den ödesdigra november kvällen i Trinic 2017 innebar för Erik långvariga problem med huvudvärk, en period med framsteg, men också bakslag.

-Hur mår Erik Andersson i dag?

-Jag är tacksam över att jag mår så bra som jag gör.  Jag kan arbeta full tid, och är i ett läge som jag kan leva med.  Jag har haft en lång rehab, under lång tid var det två steg framåt, men också ett steg tillbaka, säger Erik.

PolarCool är i dag ett fristående bolag med fyra anställda, och med underleverantörer i Tyskland och Sverige. Omsättningen beräknas för 2022 till 3,2 miljoner.  Företaget tillhanda håller ”kylmössan” via hyresavtal på två till tre år.

Med erkännandet i Journal of Neurotrauma hoppas Erik Andersson på ett ökat internationellt intresse.  I Tyskland finns redan hyresavtal med Bundesliga klubben TSG Hoffenheim, flera engelska rugbyklubbar har också avtal med Polar Cap System. Under nyligen avslutade fotbolls-VM i Qatar fanns ”kylmössan” med hos Wales landslagsläkare. 

-Under 2023 hoppas vi på ett marknadsgodkännande i USA. Vi har en pågående process med FDA, ”Food and Drug Administration” motsvarande läkemedelsverket, för att erhålla ett godkännande. Även Australien är en marknad som vi arbetar mot, framhåller Erik Andersson.

Han erkänner utan omsvep att han brinner för det här projektet.

 De senaste årens huvudskador i SHL är en skrämmande läsning. Hockeyförbundets och SHL:s gemensamma projekt ”Nollvisionen” med tidigare domaren Morgan Johansson som ansvarig har och har haft betydelse. 

Ett stramare regelverk, i förening med en ökad medvetenhet om vad en huvudskada innebär, har i varje fall tills vidare bromsat skadekurvan.

- Jag och Morgan har samma mål, även om vi jobbar inom olika delar av problemen med hjärnskakningar. Ishockey är och förblir dock en kontaktsport, och skador, även huvudskador, är svåra att undvika

- Kan vi genom Nollvisionens arbete minska antalet hjärnskakningar, samtidigt som kylning vid behandling, som studien visar kraftigt reducerar långtidsfrånvaro, blir det en win-win situation,, avslutar Erik Andersson.

KJELL NILSSON

 

 

 

 

 

 

-

Fakta

Fakta: PolarCap består av en heltäckande silikonbaserad kylande del närmast huden, och ett isolerande neopren hölje. Statistik visar att förening som använt PolarCap i snitt reducerat antalet frånvarodagar på grund av hjärnskakningar med 59 dagar per år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.