Osannolika scener i idrottsmiljö

När hockeyprofilen Erik Granqvist berättade hur han utsatts för en förnedrande inkilning på 90-talet, som ledde till självmordstankar, psykisk ohälsa och missbruk, chockades han av responsen.

Tusentals mejl och meddelanden strömmade in från ungdomar som varit med om samma sak – i nutid.

Nu vill han hjälpa dem och kräver att RF och andra idrottsförbund skärper sina riktlinjer och regler.

Hockeyprofilen om övergreppen: "Blev en chock"

Om jag kan hjälpa en enda person som lider i ensamhet och är på väg in i ett mörker av psykisk ohälsa så är det värt det, säger Erik Granqvist.

På fredagen släppte han boken "Inkilad", skriven av DN:s sportkrönikör Johan Esk, om övergreppet, den förödande effekten och vägen tillbaka genom samtal och terapi. Flera experter uttalar sig också i boken kring övergrepp och mobbning inom idrotten.

Släppte sin bok

Det var hösten 2021 som Granqvist, sedan många år expertkommentator på Viaplay, öppnade upp och berättade i Viaplay Hockeys podcast om den mörka hemlighet han burit inom sig i över 30 år. Triggad av den förre HV-spelaren Kyle Beachs berättelse om hur han utsattes för sexuella övergrepp i NHL-klubben Chicago.Den förre toppmålvakten och målvaktstränaren Erik Granqvist – som vunnit SM-guld både som spelare och ledare – var precis fyllda 18 år när han som ny i Luleås A-lag utsattes för en förnedrande inkilning efter en elitseriematch i Globen i Stockholm 1990.

Med ett snöre runt snoppen – som förövarna/lagkamraterna skulle dra i om han gjorde motstånd – rakades Granqvist över hela kroppen. Fasthållen på en massagebänk och med en bindel för ögonen.

En inkilning som i dag, enligt lagen, hade stämplats som våldtäkt.

Ett trauma som han aldrig hade berättat om, av rädsla för att få sin hockeydröm krossad, och som utlöste självmordstankar, psykisk ohälsa och missbruk.

Erik Granqvist trodde inte att den typen av förnedrande inkilningar förekom längre. Den enorma responsen sade något annat.

Redan efter en tid hade jag fått över 5 000 mejl och meddelanden. Både med berättelser från nutid och förr. Det var allt från tidigare Tre Kronor-spelare till juniorspelare. Och inte bara från hockeymiljö, utan alla möjliga idrotter och andra sektorer av samhället, berättar han.

 

Det som tog mig jättehårt var en 17-åring som blev drabbad av en nästan likadan inkilning som jag för 30 år sedan. I ett juniorlag 2021, säger han och skakar på huvudet.

"Jag måste berätta"

Där och då föddes idén på att skriva bok.

Då bestämde jag mig för att jag måste berätta. Vem ska annars prata om de utsatta, frågar han retoriskt.

Granqvist är engagerad och brinner för att försöka bidra med att förändra baksidan av idrotten i allmänhet och ishockey i synnerhet där han annars älskar "de otroligt härliga miljöer med schyssta beteenden som är mer inkluderande än förut".

Förutom boken kommer han också att föreläsa under våren.

Jag har fått många förfrågningar från idrottsgymnasium och skolmiljöer, till och med från internatskolor där de haft problem med nollningar. Jag har bokat in flera föreläsningar under våren på idrottsgymnasium och miljöer där sånt här kan existera, berättar han.

I dag ser det ut som om förnedrande inkilningar är borta på elitnivå, men att de förekommer på junior- och ungdomsnivå.

SVT avslöjade hösten 2021 att det förekommit på Marks basketgymnasium som nu är under avveckling.

En av tio mobbad

En RF-enkät från 2021, där 685 elever deltagit, visade att en av tio utsatts för nollning eller inkilning på idrottsgymnasium och att sju procent utsatts för någon form av kränkning i skolmiljö. Men rapporten säger samtidigt att mörkertalet sannolikt är stort.

Inom gymnastisk och konståkning har de senaste åren vikthets och osund träningskultur uppmärksammats och inom ridsporten fall av sexuella övergrepp och trakasserier. Oftast med unga flickor som drabbats.

I flera fall har förbunden inte tagit larmen på allvar, eller dröjt länge med att reagera. Riksidrottsförbundet (RF) startade 2018 en visselblåsartjänst.

I boken riktas kritik mot att tjänsten inte är fristående. Bland annat från organisationen Safesport Swedens ordförande Johan Peterson Aldergren.

 

I Schweiz är visselblåsartjänsten fristående, vilket SVT:s "Uppdrag granskning" berättade om tidigare i veckan, och består av advokater och socialarbetare.

Du måste kunna gå utanför idrotten och berätta vad som hänt. Någon som har kunskap, kan bistå och stötta i processen. Det är enormt viktigt. Annars kommer det att hända att folk utsätts för grova kränkningar eller sexuella övergrepp och att de inte får hjälp utan lämnas maktlösa.

Granqvist vill också att RF, idrottsförbunden och klubbarna gör ett bättre arbete kring regler och värdegrund.

Det är extremt viktigt. Här saknas tydlighet. Ska vi behöva säga till att vi inte gör pissbomber på varandra i duschen, slår varandra eller "dajmar" varandra mellan skinkorna? För mig är det självklart, mellan 11 och 18 år måste det vara solklart hur vi ska vara mot varandra. Det måste vara medvetande, modigt och närvarande ledarskap i omklädningsrummet. Och mycket tydligare från RF vad som är olika former av övergrepp och kränkningar.

Hur illa ute var du själv när det var som värst?

-Väldigt illa ute. Det som hände med mig eftersom jag inte bad om hjälp eller pratade om det var att det stannade kvar inom mig. Det som kom direkt var självmordstankar, en existentiell ångest, framför allt på kvällar och nätter.

-Det blev ett dubbelliv där jag på dagen höll uppe fasaden, säger Granqvist som då spelade på toppnivå i elitserien (dåvarande SHL).

Självmordstankar

Först efter att han hösten 2021 berättat vad han varit med om försvann självmordstankarna.

Då sprängdes källardörren och alla känslor kom. Från enorm sorg till...alla känslor som hade varit nedtryckta. Jag bara låg och skakade och grät under någon timme på hotellet och somnade utmattad. Sedan kom känslan att något skav var borta, ända fram till den dagen kunde jag känna att "du skulle kunna hoppa" när jag stod på en höjd eller nåt sånt. Den känslan försvann. Skavet inombords var inte längre där. (TT)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksand  IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt. 

I ett pressmeddelande läggs en stor del av  det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.