Två av tre funderar på att sluta

 

Två av tre svenska paralympier funderar på att avsluta sina idrottskarriärer på grund av att den ekonomiska situationen inte är hållbar. Det visar en färsk undersökning från Sveriges Paralympiska Kommitté som släpps idag, med 100 dagar kvar till Paralympics i Paris. För att få ekonomin att gå ihop arbetar 80 procent av de tillfrågade vid sidan av sin idrottskarriär, ofta på heltid. 
Två meriterade paralympier, Anna Benson (fd Normann) och Anna Beck är nu uttagna att representera Sverige under Paralympics om exakt 270 dagar. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté

 

Louise Jannering med piloten Anna Svärdström under Paralympics i Tokyo 2021. Tillsammans tog de två brons under spelen.
– I dagsläget arbetar jag drygt 60 procent. Inför ett läger måste jag planera träning, kost och sömn, men också min arbetstid extremt noga. Även om jag trivs med mitt jobb och är glad att kunna sköta det på distans är det klart att arbetet går ut över både träning och återhämtning, säger Louise Jannering, dubbel bronsmedaljör i cykel från Paralympics i Tokyo 2021. 
Det är många elitidrottare i Sverige som brottas med finansiering av sin idrottskarriär. För svenska paralympier är situationen särskilt svår. Arbetslösheten är redan hög bland personer med funktionsnedsättning då inte alla jobb eller arbetsgivare är anpassade. Som elitidrottare minskar möjligheterna ytterligare eftersom arbetet måste vara flexibelt och arbetsgivaren helst ska stötta satsningen. Samtidigt är det ofta svårare att hitta sponsorer eftersom synligheten i media är begränsad.
– Min motivation är väldigt hög eftersom det ger mig så mycket att få leva det här livet och satsa på min idrott. Men det är klart att det kommer komma en punkt när jag måste fundera över vad det kostar mig i termer av utebliven pension, osäkra anställningar och svårighet att få lån till bostad. I dagsläget har jag ett vikariat som går ut till sommaren och jag är inneboende. Det funkar bra, men det borde inte behöva vara så, säger Louise Jannering.
Otrygga liv
Idrottare som hör till den yttersta eliten lever otrygga liv genom att inte kunna vara sjuka, föräldralediga eller räkna med pension. Paralympierna i undersökningen vittnar om att de ekonomiska förutsättningarna inte bara påverkar motivationen att fortsätta sin satsning. Det påverkar den faktiska förmågan att prestera. En ohållbar situation målas upp där de får stå för inkomstbortfall i samband med läger och tävlingar och där förlorad arbetstid ska tas igen vid hemkomsten. Många berättar att all semester går till träning, läger och tävlingar och att återhämtning ofta är obefintlig. 
– Tyvärr är det här verkligheten i Sverige. De socioekonomiska förutsättningarna påverkar de aktivas förutsättningar att prestera, men också hur många aktiva vi faktiskt har. Vi är stolta att ha riktigt vassa medaljkandidater på både sommar- och vintersidan. Men det pågår en global idrottslig kapprustning och om Sverige ska kunna konkurrera på sikt krävs både mer resurser och att elitidrottare omfattas av det sociala välfärdssystemet så att idrottskarriären blir tryggare, säger Bo Sköld, generalsekreterare på Sveriges Paralympiska Kommitté. 
Sverige har minst resurser 
Sverige har minst pengar att fördela till elitidrott av andra jämförbara länder i Norden och Europa.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.