Två av tre funderar på att sluta

 

Två av tre svenska paralympier funderar på att avsluta sina idrottskarriärer på grund av att den ekonomiska situationen inte är hållbar. Det visar en färsk undersökning från Sveriges Paralympiska Kommitté som släpps idag, med 100 dagar kvar till Paralympics i Paris. För att få ekonomin att gå ihop arbetar 80 procent av de tillfrågade vid sidan av sin idrottskarriär, ofta på heltid. 
Två meriterade paralympier, Anna Benson (fd Normann) och Anna Beck är nu uttagna att representera Sverige under Paralympics om exakt 270 dagar. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté

 

Louise Jannering med piloten Anna Svärdström under Paralympics i Tokyo 2021. Tillsammans tog de två brons under spelen.
– I dagsläget arbetar jag drygt 60 procent. Inför ett läger måste jag planera träning, kost och sömn, men också min arbetstid extremt noga. Även om jag trivs med mitt jobb och är glad att kunna sköta det på distans är det klart att arbetet går ut över både träning och återhämtning, säger Louise Jannering, dubbel bronsmedaljör i cykel från Paralympics i Tokyo 2021. 
Det är många elitidrottare i Sverige som brottas med finansiering av sin idrottskarriär. För svenska paralympier är situationen särskilt svår. Arbetslösheten är redan hög bland personer med funktionsnedsättning då inte alla jobb eller arbetsgivare är anpassade. Som elitidrottare minskar möjligheterna ytterligare eftersom arbetet måste vara flexibelt och arbetsgivaren helst ska stötta satsningen. Samtidigt är det ofta svårare att hitta sponsorer eftersom synligheten i media är begränsad.
– Min motivation är väldigt hög eftersom det ger mig så mycket att få leva det här livet och satsa på min idrott. Men det är klart att det kommer komma en punkt när jag måste fundera över vad det kostar mig i termer av utebliven pension, osäkra anställningar och svårighet att få lån till bostad. I dagsläget har jag ett vikariat som går ut till sommaren och jag är inneboende. Det funkar bra, men det borde inte behöva vara så, säger Louise Jannering.
Otrygga liv
Idrottare som hör till den yttersta eliten lever otrygga liv genom att inte kunna vara sjuka, föräldralediga eller räkna med pension. Paralympierna i undersökningen vittnar om att de ekonomiska förutsättningarna inte bara påverkar motivationen att fortsätta sin satsning. Det påverkar den faktiska förmågan att prestera. En ohållbar situation målas upp där de får stå för inkomstbortfall i samband med läger och tävlingar och där förlorad arbetstid ska tas igen vid hemkomsten. Många berättar att all semester går till träning, läger och tävlingar och att återhämtning ofta är obefintlig. 
– Tyvärr är det här verkligheten i Sverige. De socioekonomiska förutsättningarna påverkar de aktivas förutsättningar att prestera, men också hur många aktiva vi faktiskt har. Vi är stolta att ha riktigt vassa medaljkandidater på både sommar- och vintersidan. Men det pågår en global idrottslig kapprustning och om Sverige ska kunna konkurrera på sikt krävs både mer resurser och att elitidrottare omfattas av det sociala välfärdssystemet så att idrottskarriären blir tryggare, säger Bo Sköld, generalsekreterare på Sveriges Paralympiska Kommitté. 
Sverige har minst resurser 
Sverige har minst pengar att fördela till elitidrott av andra jämförbara länder i Norden och Europa.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.