80 sponsormiljoner förändrade saken
Det är en sådan historia som fantasier framkallar, det är sådana nyheter som ingen vill höra och det är ett sådant kvalificerat mygel att det inte får vara sant.
En osannolik historia
Regler och straffar ska vara lika för alla, men i fallet Saudiarabien och deras ryttare finns det lite för många frågetecken.
Sveriges förbundskapten Sylve Söderstrand har tydliggjort händelserna för TT.
Abdullah Al Sharbatly är en av Saudiarabiens bästa ryttare. Välkänd och etablerad, vinnare i Göteborg Horse Show 2010 exempelvis.
Plötslig ändring
Men i april fälldes han för dopning tillsammans med en annan ryttare från Saudiarabien. Det avslöjades att båda hade tävlat med hästar som fått smärtstillande medel. Internationella ridsportförbundet (FEI) dömde de båda till åtta månaders avstängning.
Det skulle betytt att båda missade OS i London men i stället tog historien en ny vändning, berättar TT. Ryttarna överklagade till Idrottens skiljedomstol (Cas), men framför allt, ungefär samtidigt meddelades att Saudiarabien skulle sponsra ridsportens nationstävling med mer än 80 miljoner kronor.
Och vad händer? Jo, kort därpå kom beskedet från Cas att straffet var sänkt och det innebar att Al Sharbatly kunde delta i London. Och här tog han ett brons.
"En katastrof"
Där stod konkurrenterna frågande och undrade: ”det kan väl ändå inte vara möjligt.
Sylve Söderstrand:
- Det har gått till på ett väldigt konstigt sätt. Reglerna är till för alla och inte att man ska kunna köpa sig fri.
Han säger i klartext:
- Det här är en katastrof för sporten.
Grundregeln klar
- Har man åkt fast för otillåtna medel är man körd för att tävla på minst sex månader. Det är grundregeln.
Rolf-Göran Bengtsson, den svenske ryttaren, vill använda för stora ord när han pratar med TT:
- Prestationen är bra, sedan hur andra saker gått till, det är inte riktigt. Plötsligt blev straffen ändrade och de fick möjlighet att göra en extra kvalifikationstävling för att kvalificera sig. Det kan man undra hur det gått till?
Mest lästa just nu
Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.
– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson
Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Kim Lundin (inte verifierad)
tors, 2012-08-23 08:53
1. CAS är köpta
Det otroliga är ju att regeln om enskilda kval, med två FEI-observatörer, har funnits i systemet länge. Det är bara väldigt få som utnyttjat det. De flesta nationer resonerar ju som så att om man inte har en regelbundet tävlande atlet så har man heller inte i OS att göra. Det hindrade inte Saudierna, inte dopingdomen heller. Lagom till förra presidentvalet i FEI så ordnade HRH Haya en ny sponsor till dressyren genom REEM Acra. HRH prinsessan Haya har personligen sponsrat ett nytt HK i Lausanne för FEI, tänka sig, vem hade en chans, förlåt vem har en chans så länge hon vill sitta kvar. Spiken i kistan är att CAS kunde köpas? De drog ut på tiden i fallet Brasilien/Columbias dressyrlag så det blev för sent att göra något. Saudierna fick sitt ärende snabbehandlat och kortat, de är dessutom återfallsförbrytare i dopingärenden, Sharbatly har fått varningar för att ha uppträtt olämpligt på framridning (han tvingade sin häst att riva, ett slags barrering). Inget land har så mycket dopingfall som Saudiarabien då främst inom distansritt, till och med Hayas äkta hälft har blivit dömd. Men ridsporten behövde en Nations Cup, saudierna sponsrade den och en hel del annat. Det är ohållbart men många tjänar pengar på att sälja fina hästar dit, vara tränare och andra tjänster. Men vart tar de fina hästarna vägen? Seldana di Campalto gick ett VM med Sharbatly, inte sig lik riktigt sen dess. detta är en katastrof för det sportsliga i vår 100-åriga sport.