Janne borde gått direkt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Höst i svensk fotboll.

Meteorologisk, utan tvekan, känslomässigt, ja, vad landslaget beträffar, men hösten har också alla de fantastiska färger som sprakar som ett fyrverkeri med vass allsvensk toppstrid och vånda i botten.

Sverige missar VM och Malmö missar guldet.

Efter landslagsåren, säger han i en intervju med Fotbollskanalen kan han tänka sig att flytta dit pengarna finns. " jag tänker på barnen och barnbarnen, förklarar han.

Höst i svensk fotboll. Den som alltjämt tror på tomten kan möjligen uppmärksamma en strimma av hopp inför de sista EM-kvalmatcherna. Vi som vet att ”julemannen” bara är en herre som klär ut sig, en självpåtagen och nedärvd mansroll, inser det meningslösa i att försöka lura sig själv.

Janne Andersson tror på chansen tills den är teoretiskt omöjlig att räkna fram men har också ett avsked på grått papper i innerfickan och det är en knepig sits.

Tankar runt flytt först

Alla som bytt jobb - eller i varje fall arbetsgivare - vet, att när man skrivit på för ett nytt arbete, står inför en flytt och en ny vändning i livet, så flyttar huvudet iväg direkt. Man är kvar med sin kropp, med sin professionalitet att göra så gott det går men tänker hela tiden på det nya jobbet, vad som skall hända, hur det kommer att gå. Tankarna springer alltid i förväg. Därför undrar jag om det var så kokt att signalera Anderssons väntade ”sign out” och inte verkställa den direkt. 

Han går i andra tankar nu, Andersson, det är inte bara naturligt, det är i det närmaste ofrånkomligt. Han går sin Via Dolorosa, med tankar på hur han kunde gjort, var felen finns, om han bara kom i otakt med tiden och tidens spel och spelare. Han funderar på vad som skall hända sedan, om han vill ta ett klubblag igen eller flytta till Norge eller Finland eller Island eller Färöarna eller var det nu är gamla förbrukade svenska förbundskaptener brukar hamna. 

Eller funderar han kanske på Saudiarabien? Han tycks i alla fall inte ha några moraliska invändningar mot ett sådant val - men det är ju just moral det handlar om. Samtidigt; företag jobbar där, en rad svenska läkare har haft jobb där, om vi gått till VM hade Sverige spelat där. 

Så visst är det ett dilemma. Det är, som sagt, upp till var och ens moral. Och man får vara beredd på kritiken. ”Först kommer maten, sedan moralen”, som Brecht sa.

Kan han verkligen samla ihop sig och krama ur det sista ur sig själv och sitt landslag med alla de här tankarna i huvudet? Genom det besked han fått - inget EM, ingen Andersson - sägs ju tydligt vad som är i faggorna och att förbundet, trots alla tomtar där, inte ens tror på sig själva. 

Det ligger något uppgivet i det förhastade beslutet. Det borde aldrig offentliggjorts. Andersson kunde fått fortsätta in i kaklet genom att envist tro på att det ligger ett halmstrå någonstans och väntar på vägen dit.

Det skall vara en norrman i år

Så i stället för att all koncentration nu läggs på ett landslag som skall möta Moldavien och Belgien i närtid handlar fotbollssnacket - förutom om den allsvenska dramatiken - om vem som skall efterträda Andersson.

Det är mycket Norge nu. Det är Stoltenberg som skall hjälpa oss in i EU, det är Fosse som kammar hem Nobelpriset, det är Stordalen som hotellkung och det är Per Mathias Högmo, regerande allsvensk mästartränare några veckor till, före detta norsk förbundskapten och nu den ende svenske tränare med internationellt uppdrag med sitt lag Häcken. Och den tränare, tycker jag, som kommit allra längst med sitt lag när det gäller utvecklingen av offensiv fotboll. Göteborgslaget råkar naturligtvis ut för det som alla svenska lag med dubbla åtaganden - allsvenskan och internationell  representation parallellt - drabbas av; extraslitage på spelare, mental belastning, en svår balansgång med både spelartrupp och motivation.

Det tar på krafterna men likväl; i sina bästa stunder är det Häcken som spelar den absolut bästa fotbollen i Allsvenskan. Det räcker kanske inte i år när klubben samtidigt är ute i Europa och hämtar hem erfarenheter men jag tro nog Högmo är ett hett namn för Svenska Fotbollförbundet. Visst kan det vara värt ett försök att slå en signal till Graham Potter i London (som är ledig nu) men om man skall tro tidningen France Football tjänade han över 100 miljoner om året i Chelsea och inte ens en tiondel av det lär Fotbollförbundet i lite ekonomisk knipa kunna erbjuda. Högmo bör stå högt på listan.

Rydström kör fast

Malmö FF:s Henrik Rydström är naturligtvis med i diskussionen även om han - precis som alla som får frågan om de vill bli statsminister alltid tackar nej tio gånger innan de säger ja - säger sig vill vara kvar i Malmö.

Rydström företräder en lite invecklad småskalig fotboll som det kräver daglig drill för att komma någon vart med. Han vill dominera spelet, göra svåra saker med den i stötvisa attacker; det svensk fotboll behöver är en coach med fingertoppskänsla som kan preparera en underdog till att bita de stora, farliga lejonen. Så som till exempel Kalmar FF:s lågmälde men vältalige Henrik Jensen gjorde när han satte stopp för MFF och plockade hem en 1-0-vinst på övertid i söndags. Rydströms fotboll chockade och överraskade länge både i Kalmar, Sirius och i Malmö men ett envist vänstervridet anfallsspel är lättanalyserat för motståndarna och det är märkligt hur MFF uppträtt i andra halvleken mot BP hemma (MFF utspelat) och nu mot Kalmar; ingen fart i spelet, dålig rörlighet, inga hot in i Kalmars straffområde, inga attacker på högerkanten, mängder av tid bortspilld på meningslöst duttande i sidled och bakåt.

Malmös spel har genomskådats och Rydström tycks inte ha några alternativ. Långbollar mot Isaak Kiese-Thelin hjälper inte heller eftersom allsvenska skytteligans ledare helt tycks ha tappat både målsinne, snabbhet och teknik. Jag tror inte MFF vinner guldet. Om så skall ske måste Rydström spela de bästa från start och de bästa skärpa till sig ordentligt. Rydström som förbundskapten; det det tror jag inte för ett ögonblick på. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen