Kraftiga proteser mot OS-sponsorer

LO är på offensiven inför OS i Sotji – genom att protestera mot stora svenska sponsorföretag, men samtidigt också arrangera ett seminarium med SOK och skriva avtal med just SOK.
LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kritiserar SOK men också de svenska företaget som sponsrar olympiarörelsen. Nu ska parterna mötas. Foto: Bertil Enevåg Ericson, TT Nyheter


Det är LO-TCO, Swedwatch, RFSU och RFSL som är aktiva. I en gemensam skrivelse protester de mot SOK:s och sponsorernas handlade, Samtidigt har de kommit överens med SOK om ett avtal och ett seminarium.

Vilket ansvar har idrottsrörelsen, är huvudfrågan inför seminariet den 17 januari i Stockholm. Sportevenemang vållar ofta debatt om kränkningar av fackliga och andra mänskliga rättigheter och frågan är hur svensk idrott kan påverka.

Då möts de

Kan Sverige driva kravet om att länder som får i uppdrag att anordna internationella idrottsevenemang lever upp till bl.a. ILOs kärnkonventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet? Och hur arbetar de internationella idrottsförbunden med frågan om mänskligt hållbara OS och VM?

Det ska debatteras av bland andra Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, Karin Mattsson Weijber, RF:s ordförande, Viveka Risberg, kanslichef Swedwatch, Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, Monika Theodorsson, Metalls förbundssekreterare, och Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

På fredagen spreds samtidigt nyheten om att SOK har tecknat avtal med LO inför ett eventuellt vinter-OS i Stockholm och Åre 2022.

- Vi har skrivit under att vi ska titta på alla de områden som OS omfattar. Från villkoren för textilarbetarna i Bangladesh till villkoren för t-baneförarna i Stockholm, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Sponsorerna tar inte sitt ansvar

Samtidigt skickades protestbrevet mot SOK och svenska sponsorföretag utpekades av LO-TCO, Swedwatch, RFSU och RFSL med rubriken ”De svenska OS-sponsorerna tar inte sitt ansvar”.

”Den olympiska rörelsen har förlorat ännu en möjlighet att bidra till en positiv utveckling för de mänskliga rättigheterna i landet som arrangerar spelen”, heter det och där påpekas att SOK:s uttalanden om krav på grundläggande värderingar inte stämmer med vad som sägs.

Protesterna är grundad på en rapport om den olympiska rörelsens och de svenska sponsorernas syn på OS konsekvenser för mänskliga rättigheter.

Saknas en policy

Rapporten visar att varken Sveriges olympiska kommitté, SOK, eller dess huvudsponsorer ATG, Nordea och Vattenfall tar sitt ansvar när spelen leder till negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter.

”Roten till problemet är att den olympiska rörelsen saknar en policy. Rörelsens främsta styrdokument, The Olympic Charter, fastslår att rörelsens grundläggande mål är fredlig utveckling, mänsklig värdighet och kamp mot diskriminering. Men stadgan saknar helt hänvisningar till FN:s konventioner om mänskliga rättigheter eller ILO:s kärnkonventioner om rättigheter i arbetslivet”, skriver parterna. 

Mycket av vad som har avslöjats runt president Vladimir Putins sätt att se på de mänskliga rättigheterna visar på ytterligare inskränkningar.

IOK höll inte löftet

Det finns flera exempel, som migrantarbetares rättigheter vid byggena av arenor och infrastruktur, likaså hur organisationers och mediers yttrandefrihet begränsats och människorättsorganisationers fått allt svårare att agera.

I protestbrevet påvisas hur Internationella olympiska kommittén, IOK, lovat att först agera om spelen inte ledde till förbättringar för de mänskliga rättigheterna men sedan avstod.

”Trots kritiken anser IOK och SOK inte att den olympiska rörelsen ska ta ansvar för några människorättsproblem i värdlandet utan nöjer sig med att Putins regering lovat att själva spelen ska kunna genomföras i enlighet med stadgan. Den ryska regeringen kan därför stå värd för ett av världens mest prestigefulla evenemang, samtidigt som den aktivt kränker organisations-, mötes- och yttrandefriheten nationellt såväl som i Sotji” hävdas det.

Svenska företag utpekas

”Trots den olympiska rörelsens bristande ansvarstagande för mänskliga rättigheter kommer svenska företag under 2014 att bidra med mer sponsorpengar än någonsin till SOK. Det är en utveckling som går på tvärs med trenden att svenska företag tar ett allt större ansvar för människorättsproblem i sin verksamhet och arbetar allt mer i linje med de internationella ramverk för företagsansvar som finns.

Två av SOK:s huvudsponsorer, Nordea och Vattenfall, har anslutit sig till UN Global Compact och säger sig följa OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

”Dessa ramverk innebär att företag ska ta ansvar för att minimera negativ påverkan på de mänskliga rättigheterna inom hela sin värdekedja. Företagen har dock inte använt ramverken för att analysera sin sponsrings påverkan på mänskliga rättigheter. ATG har ingen policy alls för mänskliga rättigheter”, skriver parterna i brevet.

Nordea vill gemensam strategi

Under Swedwatchs intervjuer medger sponsorföretagen att de ser OS-arrangemangets kopplingar till kränkningar av mänskliga rättigheter som problematiska. De tycker också att sponsringen borde omfattas av företagens arbete med mänskliga rättigheter på samma sätt som annan verksamhet.

Här framkommer också hur företagen är angelägna om att hitta metoder för att påverka positivt. Nordea diskuterar exempelvis tanken att skapa en gemensam strategi tillsammans med de andra sponsorerna.

Företagen säger också att människorättsaspekterna av spelen kan bli en del av kommande förhandlingar om sponsringen med SOK.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.